O carte importantă pentru bistrițeni: Mircea Gelu Buta – Urme ale unor oameni de seamă
Ca de atâtea ori în cursul ultimilor ani, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit joi, 28 ianuarie 2021, în Sala de conferințe „Gavril Scridon”, lansarea unei cărți de excepție: Mircea Gelu Buta - Urme ale unor oameni de seamă, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2020. “Cu evocări precum cele dedicate lui Andrei Mureșanu și familiei Mureșenilor, lui Alexandru Odobescu, lui Alexandru Vaida-Voevod, regelui Carol al II-lea, Lui Nicolae Iorga, Patriarhului Miron Cristea, lui George Matheiu, lui George Coșbuc, lui Lucian Blaga, lui Matei Eminescu și, în fine, lui Constantin Pavel, autorul iese bine din cadrul local și proiectează discursul său în plan național și chiar european” afirmă Prof. Dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, în “Cuvântul de prețuire” care deschide volumul.
Amfitrionul întâlnirii a fost Ioan Pintea, managerul BJGCBN. “Este o carte foarte bine construită, cu texte limpezi, cu foarte multe documente scrise și cu foarte multe imagini, dintre care unele sunt inedite sau cvasiinedite, foarte bine explicate și așezate în context istoric. Profesorul și doctorul Mircea Gelu Buta aduce, ca să spunem așa, la zi aceste personalități și evenimente, și pentru acest lucru se folosește de cele mai noi descoperiri din arhivele bistrițene și din arhivele naționale.(...) Cartea este foarte bine documentată și, în cazul multora dintre personajele din ea, Mircea Gelu Buta, prin multele evenimente pe care le-a organizat de-a lungul anilor, a ajutat ca ele să fie evidențiate, să fie prezente în comunitate”, a spus Ioan Pintea în deschiderea lansării.
Prof. dr. Mircea Gelu Buta a vorbit despre activitatea de cercetare pe care a făcut-o pentru documentarea cărții, pe parcursul căreia a descoperit, de pildă, cu câte eforturi au fost realizate, de către bistrițeni, unele dintre monumentele reprezentative ale orașului (vezi statuia poetului Andrei Mureșanu). O atenție deosebită este acordată de autor imaginilor cu care sunt ilustrate diferitele subiecte. “Rolul acestor imagini rămase, încremenite așa în fotografii, în piatră sau în bronz, este de a readuce în memorie trecutul, prezentul și, sigur, să ne clădim viitorul. Și, iată cum, peste timp, cele două statui ale lui George Coșbuc din Bistrița au unit două mari personalități ale literaturii române: D.R. Popescu în 1978 (acordând un interviu lângă statuia realizată de Romul Ladea, n.n.) și, peste ani, Nicolae Manolescu, alături de Ioan Pintea, când dezvelesc acest frumos bust realizat de Ilarion Voinea, din curtea bibliotecii județene (…) Am reînviat oameni și locuri din dorința ca și generațiile tinere care urmează să și le reamintească ” a punctat Mircea Gelu Buta.
Jurnalista Cristiana Sabău a privit lucrurile prin prisma profesiei sale. “Cred că domnul doctor Mircea Gelu Buta a dat dovadă de spirit jurnalistic și tot ceea ce găsim în această carte este rodul curiozității unui român care își iubeste orașul și județul, locurile acestea în care mulți dintre noi ne-am născut. Lucruri pe care nu le știam, sau despre care aveam unele informații, le-am descoperit în cartea scrisă de domnia-sa detaliate, cu documente, ca o adevărată operă a unui jurnalist serios. Și am citit-o cu multă plăcere!” a spus Cristiana Sabău, care le-a sugerat autorităților să faciliteze prezența acestei cărți în fiecare dintre centrele de informare turistică din județ, pentru promovarea unui turism literar. Scriitorul Olimpiu Nușfelean l-a văzut pe Mircea Gelu Buta ca un „cavaler de cursă lungă a literelor, a literaturii, a cercetării. Este imbatabil, aș zice, mereu efervescent, mereu vine cu ceva nou și am remarcat întotdeauna motivația, determinarea de a face ceva pentru Bistrița și în plan cultural” (Olimpiu Nușfelean). Despre eforturile făcute de medicul-scriitor Mircea Gelu Buta pentru Bistrița și bistrițeni a vorbit și Menuț Maximinian. “Să ne amintim că spitalele noastre au acum și biserici și acest lucru i se datorează lui Mircea Gelu Buta și dimensiunii lui pentru ceea ce înseamnă sufletul (...) Mircea Gelu Buta vorbește în această carte cu documentele pe masă și știți că foarte mulți vorbim despre Bistrița și exagerăm de multe ori privind istoria Bistriței, fără a avea documente. Să ne amintim și de cele două cărți scrise de el despre românii din Bistrița, scrise tot cu documentele pe masă”, a remarcat Menuț Maximinian, care a relevat și valoarea literară a cărții.
În cursul evenimentului de la Biblioteca Județeană “George Coșbuc” Bistrița-Năsăud au mai vorbit Marius Bălan, fostul viceprimar Gheorghe Șanta (care a expus pe larg demersurile făcute de domnia-sa pentru salvarea casei în care a copilărit Andrei Mureșanu, subiect inclus de Mircea Gelu Buta în cartea “Urme ale unor oameni de seamă”) și arhitectul Mariana Michiu, care a condus lucrările de reabilitare a casei Andrei Mureșanu la începutul anilor optzeci.
Au fost prezenți la această lansare de carte și prefectul Stelian Dolha, primarul Municipiului Bistrița - Ioan Turc și Alexandru Pugna, fostul secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.
În finalul evenimentului din Sala de conferințe Gavril Scridon a BJGCBN, scriitorul Cornel Cotuțiu a vorbit despre cea mai recentă apariție editorială semnată de domnia-sa, cartea “Opt”, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca 2020 – noul volum de publicistică din seria “La noi”, a scriitorului beclenar.
În vitrinele din Sala de donații Nicolae Manolescu, bibliotecarele BJGCBN au amenajat o expoziție Nicolae Balotă, cu cărți și manuscrise din opera scriitorului, dar și cu cărți din biblioteca personală a acestuia, toate făcând parte din donația “Nicolae Balotă”, făcută pentru biblioteca bistrițeană. Pe 26 ianuarie a.c. s-au împlinit 96 de ani de la nașterea scriitorului Nicolae Balotă.
www.bjbn.ro
Adaugă comentariu nou