O casă a sufletului

Trăind în atmosfera satului tradiţional, la Parva, Octavia Gheorghe a fost mereu părtaşă la o comuniune cu cele sfinte. Cel de-al treilea volum pe care-l semnează, „Casa sufletului meu”, apărut la Editura Karuna, este o dedicaţie de dragoste pentru Tatăl Ceresc. Cele 92 de poezii au un mesaj sufletesc de o mare sensibilitate, după cum declară în Prefaţă prof. Ana-Maria Şincari: „În iubirea de Dumnezeu, nu trebuie vorbe de fală/ Trebuie ceva concret, mai ales o faptă reală”. Aici, în casa poeziei, rugăciunea devine balsam pentru sufletul omului: „Să ne rugăm pentru noi şi pentru alţii/ Să ne rugăm să trăim frumos, ca fraţii”.

Atunci când povara apasă gândurile poetului, în atelierul de creaţie apare nădejdea în împlinire: „Plâng, Doamne, de bucurie că ne-ai ascultat/ Plâng, Doamne, de bucurie că ne-ai ajutat”. Creştinul bun este omul păcii, omul lucrurilor bine făcute: „Un creştin bun, în duşmănie nu poate trăi/ Căci de aici pleacă ura, invidia şi un război poate izbucni”. Cartea este dedicată copiilor şi nepoţilor, lucru care se vede şi din versuri: „Îl rog pe bunul Dumnezeu să se uite la familia mea/ Şi la toţi multă sănătate şi liniştea sufletească să ne dea”. Cu toţii, în clipele noastre de comuniune cu tainele sfinte, luăm legătura cu Maica noastră: „Sfântă preacurată Maică, cad în genunchi şi mă rog la tine/ Dă-mi preasfântă sănătate şi-ţi întoarce faţa spre mine”. Ceea ce se remarcă la Ovtavia Gheorghe este mesajul pe care-l aduce versul, unul al bucuriei clipei de întâlnire cu Dumnezeu, al lucrurilor simple de care trebuie să ne bucurăm: „Semnul crucii îţi dă linişte şi pace/ Iar cel ce semnul crucii-l face/ Apoi spune o rugăciune spre Dumnezeu/ Totdeauna va fi fericit, nu-i va fi greu”. Aproape în fiecare vers este invocat Cel de Sus: „Trimite-mi Doamne a ta lumină/ Că şi eu sunt fiica ta, nu sunt o străină”.

Cu siguranţă lumina a venit la Octavia Gheorghe, care se poate considera un om împlinit, un poet care redescoperă sensurile vieţii: „Fiecare vers, trebuie să atingă coarda sensibilă a cititorului/ Pentru a înţelege sentimentele nobile ale poetului/ Din suflet către suflet sunt transmise mesajele sale/ Şi reflecţii despre viaţa lui pune în valoare”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5