Omagiu adus memoriei victimelor Holocaustului, la Bistriţa

Evenimentul dedicat memoriei victimelor Holocaustului, din timpul celui de-al doilea Război Mondial şi comemorat în fiecare an în 9 octombrie, s-a derulat la Bistriţa în 10 octombrie, la Monumentul amplasat în faţa Sinagogii Bistriţa, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale, cât şi a reprezentanţilor Comunităţii Evreieşti din judeţul BN.

Sensibilul şi deosebitul omagiu adus evreilor dispăruţi în lagăre de exterminare sau asasinaţi a debutat prin depunerea unei coroane de flori din partea Comunităţii Evreilor Bistriţa de către preşedintele Fredi Deac, şi Eliazor Sângeorzan, fiind prezente şi membrele comunităţii – Natalia Ţigăuan şi Frida Moldovan. S-a mai depus o coroană de flori din partea Autorităţilor Publice Locale de către primarul municipiului Bistriţa, ing. Ovidiu Teodor Creţu, şi vicepreşedintele CJ BN, ec. Ioan Ţintean.

Despre însemnătatea şi semnificaţia Zilei Holocaustului, atrocităţile îndurate de poporul evreu din partea fasciştilor, hitleriştilor şi hortyştilor au vorbit, cu argumente şi exemplificări, mărturii ale supravieţuitorilor din lagărele de concentrare, preşedintele Comunităţii Evreieşti din judeţul BN, as. med.- Fredi Deac, primarul Bistriţei – ing. Ovidiu Creţu şi vicepreşedintele CJ BN - ec. Ioan Ţintean.

Să nu uităm niciodată ororile războiului, să nu se mai repete în viitor!

Comentarii

10/10/16 14:26
vizitator

Avand in vedere ca evreii au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole cunoasterea istoriei comunităţii evreieşti de pe teritoriul românesc, este mai mult decat o necesitate . Ignoranta poate naste monstri. Mai sunt oameni care poartă şi azi, chiar şi după 70 de ani de la tragedia Holocaustului, sâmburele antisemitismului. Din pacate se intampla si in cazul unor indivizi cu pretentii intelectuale, asa cum s-a intamplat cu Dan Sova care in uma cu cativa ani a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii cu tenta antisemita: „pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”, ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. Lucrurile nu se rezolva cu scuze sau cu pareri de rau. Pentru a pune capat ignorantei ar fi bine ca si la Bistrita unde a existat o importanta comunitate evreiasca sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita si de Holocaust.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5