Holocaustul şi rolul Casei Regale a României în salvarea evreilor, comemorate de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni

O atmosferă sobră, plină de compasiune, de tristă aducere aminte a ororilor făcute de nazişti şi hortyşti, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi nu numai, a fost evocată, cu argumente şi documente veridice, de către membrii Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, reuniţi la Atelierul de Cafea Bistriţa, în cadrul unui emoţionant şi sensibil eveniment pentru comemorarea victimelor Holocaustului, cât şi importanţa şi rolul Casei Regale a României în salvarea membrilor comunităţii evreieşti din România.
Preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, dr. Marius Nicolae Pop, a făcut un pertinent, justificat şi argumentat expozeu privind implicarea Casei Regale a României, inclusiv a MS Regele Mihai I, în protecţia, salvarea a numeroşi evrei în timpul odiosului Holocaust, fapt reprobabil şi catastrofic pentru omenire, unde milioane de oameni şi-au găsit sfârşitul, în cele mai mari cruzimi inimaginabile, iar Casa Regală a fost împotriva acestui genocid, fiind alături de comunitatea evreiască.
În anul 2012, cu ocazia vizitei în Anglia a Familiei Regale, al 675-lea Lord primar al Londrei, sir Arthur Gavin afirma următoarele: „Când războiul a izbucnit în Europa, regima mamă Elena şi Majestatea voastră aţi început prin a adăposti, în Palatul Regal şi nu numai, evrei.
Au fost între 100 şi 200 de evrei ascunşi în Palat. Am verificat cifrele şi nu este nicio exagerare... reuşind să salvaţi între 100.000 -200.000 evrei”.
Şi-a exprimat speranţa ca acest fenomen să nu-l mai trăiască omenirea niciodată şi a făcut apel la raţiune, înţelegere şi toleranţă între state.
Invitatul special al activităţii de comemorare a fost Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa, care a readus pe tapet ororile şi cruzimile, exterminările făcute în lagărele de concentrare din Germania, Polonia etc., a populaţiei nevinovate evreieşti, inclusiv deportările făcute de hortyşti din judeţul nostru şi unde şi-au găsit sfârşitul în lagăre mii de evrei.
A prezentat din cartea „Martiri sub steaua lui David”, aparţinând regretaţilor şi valoroşilor autori – ziariştii Ion Moise şi Titus Zăgrean, un fragment privind genocidul de la Sărmaş şi Cămăraş, unde evrei şi români au fost omorâţi fără milă după ocuparea Ardealului de trupele hortyste.
Merită de subliniat faptul că Regina Mamă Elena, ca urmare a faptelor extraordinare făcute pentru evrei, a fost numită „Dreaptă Între Popoare” la Memorialul Yad Vashem, iar acelaşi primar al Londrei a precizat: „Nu ştiu dacă românii sunt conştienţi de respectul imens de care se bucură MS Regele Mihai I al României în lume”.
Proiecţia filmului documentar „Holocaust” a fost un prilej de meditaţie, de mare pioşenie pentru victimele lagărelor de concentrare, un semnal de alarmă ca istoria să nu se repete niciodată, evenimentul creând o stare de compasiune şi regret pentru ororile Holocaustului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5