DNA, CN „George Coşbuc” şi MGN

Omagiu Veronica Micle şi Alexandru Husar

Muza Luceafărului poeziei româneşti şi fiică a oraşului Năsăud, Veronica Micle, a fost omagiată la 160 de ani de la naştere, în cadrul unui simpozion desfăşurat la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în sala mare de conferinţe. În cadrul aceleiaşi manifestări a fost marcată şi personalitatea profesorului universitar doctor Alexandru Husar, de la a cărui naştere s-au împlinit 90 de ani.

Evenimentul a fost organizat de Despărţământul Năsăudean al Astra, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud şi Muzeul Grăniceresc Năsăudean, moderat de profesorul Ioan Seni, preşedinte DNA. Pentru început, simpozionul a cuprins evocarea „Veronica Micle – nume de legendă”, susţinută de profesorul Ioan Lăpuşneanu, care ne-a introdus în anii de după 1850 până în 1889 când se stingeau cei doi aştrii ai literaturii române: Veronica Micle şi Mihai Eminescu, plecaţi în nemurire… Un grup de elevi conduşi de profesorul Mariana Frijan de la CN „George Coşbuc” Năsăud au susţinut un recital liric deosebit de inspirat.

În continuare, manifestarea a marcat evocarea celui care a fost prof. univ. dr. Alexandru Husar, de la a cărui naştere s-au împlinit 90 de ani, prin comunicarea susţinută de profesorul doctor Mircea Prăhase, care a încântat cu naturaleţea şi farmecul debordante, evocând aspecte inedite legate de anii de liceu ai celui omagiat.

Au fost prezenţi astriştii din Ilva Mare, în frunte cu profesorul Pavel Berengea, localitatea de origini a prof. univ. dr. Alexandru Husar. Pe lângă evocarea personalităţii de excepţie a culturii naţionale, cărturarul plecat de pe meleaguri ilvene, susţinută de prof. Berengea, ilvenii au susţinut un scurt spectacol, nucleul, punctul culminant atingându-se prin evoluţia profesoarei Viorica D. Cătuneanu, care a încântat prin recitalul dumneaei la fluier, muzicuţă şi recitând, ea însăşi o poetesă a cărui prin volum de versuri a văzut lumina tiparului anul trecut.

Manifestarea s-a încheiat cu semnarea unui protocol cultural-patriotic, între Despărţământul Năsăudean al Astrei şi Societatea Culturală „Cultul Eroilor”, organism reprezentat de colonelul rez. Ioan Cordovan, fiind prezenţi şi col. Ioan Gaftone, Fabi Adrian etc.

„Acest protocol de colaborare va fi în beneficiul comunităţilor locale”, a ţinut să precizeze profesorul Ioan Seni, preşedintele DNA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5