Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va sărbători în acest an împlinirea a 35 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki. Această organizaţie a luat fiinţă, în plin Război Rece, în baza capitolului VIII din Carta ONU, cel referitor la aranjamentele regionale de securitate. Şefii de state sau de guverne ale celor 35 de ţări participante au semnat Actul Final al Conferinţei de la Helsinki. Acest document a stabilit principiile de bază referitoare la modul de comportare al statelor semnatare, atât în relaţiile internaţionale, cât şi în relaţiile cu proprii cetăţeni. Aceste principii au fost şi sunt următoarele:

1. egalitatea suverană şi respectul drepturilor ce decurg din suveranitate ;

2. reţinerea de la ameninţarea cu utilizarea forţei şi de la utilizarea acesteia ;

3. inviolabilitatea frontierelor ;

4. rezolvarea paşnică a disputelor dintre state ;

5. neintervenţia în problemele interne ale altor state ;.

6. respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale inclusiv libertatea de gândire şi conştiinţă, a religiei şi credinţei ;

7. egalitatea în drepturi şi dreptul la autodeterminare al popoarelor ;

8. cooperarea între state ;

9. îndeplinirea cu bună credinţă a obligaţiilor ce decurg din conţinutul dreptului internaţional.

Acum, după 35 de ani, aceste principii ne sunt ca aerul, nu le mai simţim, dar trăim după ele şi fără ele viaţa ne-ar fi de neconceput. Momentul semnării Actului a fost un succes internaţional şi pentru a înţelege dimensiunea succesului subliniez câteva din caracteristicile mediului european de securitate de atunci:

1. cele două tratate militare NATO şi VARŞOVIA aveau câteva milioane de soldaţi, faţă în faţă, gata de luptă ;

2. în blocul comunist funcţiona doctrina Brejnev (a suveranităţii limitate) ;

3. semnarea avea loc la doar şapte ani după înnăbuşirea Revoluţiei de la Praga ;

4. semnarea avea loc la doar şapte ani după mişcările studenţeşti de la Paris şi Berlin ;

5. Atmosfera diplomatică era încordată, tensionată şi plină de suspiciuni.

Succesul diplomatic este pus în evidenţă şi de faptul că semnatarii Actului Final făceau parte din ambele tratate, realizând astfel un efort de convergenţă al întregii Europe. La început lucrările OSCE s-au desfăşurat greoi, cu întreruperi, cu tensiuni diplomatice, regula consensului îndeplinindu-se dificil. S-a trecut de la consens la consens minus unu şi apoi la consens minus doi, dând mai multă flexibilitate lucrărilor.

Astăzi OSCE are organisme decizionale şi instrumente de operaţionalizare a deciziilor flexibile şi se bucură de autoritate în mediul european de securitate.

România a fost şi este un membru activ al acestei organizaţii, implicându-se în perfecţionarea mecanismelor decizionale şi în instrumentarea deciziilor. Romania a fost prezenţă activă în misiunile OSCE în Bosnia - Herţegovina, Albania, R.F. Iugoslavia, Belarus, Kosovo, Georgia, Macedonia ,Cecenia. Şeful Grupului de Asistenţă al OSCE în Cecenia a fost un român .În anul 2001, România a asigurat preşedinţia organizaţiei. La summit-ul OSCE de la Istambul din 1999, România a semnat documentele reuniunii privind armamentul convenţional în Europa. Tot în acest sens merită a fi subliniat faptul că România a semnat Acordul multinaţional CER DESCHIS ale cărui prevederi se aplică cu succes în relaţiile bilaterale cu Ungaria. Armata română a fost prezentă în misiunile OSCE în zone dificile în Balcani şi Caucaz. Bistriţenii pot fi mândri de faptul că cetăţenii judeţului în uniformă participă la misiuni internaţionale sub mandat OSCE, acolo unde statul român şi-a asumat răspunderea. Maiorul DAVID NICOLAE din Batalionul 812 Infanterie, a participat la două misiuni militare sub mandat OSCE : în MACEDONIA şi în GEORGIA. Nu este uşor să îndeplineşti astfel de misiuni. Trebuie să ai abilităţi de comunicare în mai multe limbi, să înţelegi situaţia politică şi geopolitică a zonei, să înţelegi interesele comunităţilor, dar şi a actorilor geopolitici, să faci o îmbinare şi un echilibru între militărie şi geopolitică şi nu în ultimul rând, să nu uiţi că pe tine scrie ROMÂNIA şi că reprezinţi ŢARA ta şi eşti vector de imagine publică internaţională pentru statul tău şi totodată, pentru EUROPA. Acest tip de misiune necesită o pregătire complexă a armatei, atât sub aspect militar, cât şi din perspectiva diferenţelor culturale, religioase, diplomatice şi de drept internaţional. Militarii bistriţeni au făcut cinste României din acest punct de vedere. Ofiţerii, subofiţerii şi soldaţii noştri s-au adaptat repede noului mediu internaţional de securitate şi pot spune, fără reţinere, că armata are, după 20 de ani, un design intelectual în acord cu cerinţele globalizării. Ofiţerii au studii aprofundate, subofiţerii şi soldaţii au studii universitare, masterate, diferite specializări ştiinţifice, cunoştinţe de operare PC şi vorbesc bine în limba engleză.

Astăzi OSCE include 56 de ţări aflate pe trei continente, are o bogată experienţă în interacţiunea dintre state, iar preşedinţia ei este asigurată de o ţară predominant musulmană - Kazakhstan, ca o dovadă că civilizaţiile nu se ciocnesc, aşa cum spunea Samuel Hunttington în celebra sa lucrare, ci numai interesele oamenilor şi ale statelor se pot ciocni. Aşadar troica GRECIA - KAZAKHSTAN – LITUANIA, va face bilanţul celor 35 de ani şi va da o nouă dimensiune acestei organizaţii.

România a avut un rol, are şi va avea în dinamica acestei organizaţii importante. La această organizaţie, România a fost reprezentată de diplomaţi şi militari şi mai rar, de oameni politici. Este bine să le recunoaştem meritele şi să ne bucurăm că sunt respectaţi în mediul internaţional pentru ce fac. Să fim mândri de faptul că cetăţenii judeţului nostru sunt prezenţi în mediul internaţional reprezentând ROMÂNIA şi EUROPA. Avem, noi românii şi lucruri bune şi lucruri rele, ca toate popoarele. Să învăţăm să ne scoatem în evidenţă partea bună, iar partea rea să nu o ascundem că nu-i bărbăteşte, dar să încercăm să o reducem mereu şi să ne aducem aminte tot mai des de versul - SUS RIDICĂ FRUNTEA, VREDNICE POPOR !

Colonel (r) IOAN GAFTONE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5