Oscarul în folclor, pentru prima dată în România. Insigna de Aur a municipiului Bistriţa pentru dr. Dorel Cosma

Delegaţii din 24 de ţări au fost prezente la ediţia cu numărul 24 a Festivalului Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei. Pentru prima dată, ţări exotice precum Panama şi Chile au fost alături de Georgia, Mexic, Lituania, Serbia, Turcia, Spania, Polonia, Ucraina, Grecia, Franţa şi, bineînţeles, România. Pentru prima dată, ţara noastră a găzduit Premiile IGF Gold Stars (ex-Oscar în folclor), acordate de preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, alături de comitetul director IGF, primarul Ovidiu Creţu, vicepreşedintele CJ Vasile Puica, senatorul Ioan Simionca, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul – Viorel Ilie, secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În cadrul ceremonialului de acordare a premiilor „Oscar” au fost distinşi Antonio Greco (Italia), Roberta Maceliene (Lituania), Cipriano Almeida (Spania), Luka Tesanovic (Serbia), Malgorzata Broda (Polonia), Nicolai Doinov (Bulgaria) şi Salih Shami (Israel).
În acest cadru primarul Ovidiu Creţu a acordat Insigna de Aur a municipiului Bistriţa pentru dr. Dorel Cosma, anunţând că va propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului.
„Vreau să profit de acest moment pentru a vă spune că oraşul nostru, Bistriţa, are o şansă formidabilă, prin oameni de deosebită calitate, care au făcut ca numele oraşului nostru să fie cunoscut în lume. Mii sau poate zeci de mii de tineri au venit la cele XXIV de ediţii ale Festivalului „Nunta Zamfirei”. Sunt convins că toţi aceşti europeni, americani, mexicani sau din altă parte, îşi vor aminti de Bistriţa. A face un astfel de festival înseamnă să ai capacitate organizatorică, de lider formidabil. Aceste lucruri le-a demonstrat domnul Dorel Cosma de-a lungul întregii cariere. Vreau ca în numele dumneavoastră, a tuturor, să-i spunem că-l apreciem, că ne mândrim cu el. Nu este simplu să ajungi preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, nu este simplu să aduci aici, la Bistriţa, atâta lume. În cei 11 ani de când sunt primar, am instituit Insigna de Aur a municipiului Bistriţa pe care am oferit-o de opt ori până acum, deoarece orice lucru care se multiplică foarte mult îşi pierde din valoare. Am ţinut ca această insignă s-o ofer, ca primar, ca reprezentant al dumneavoastră, acelor cetăţeni care au merite şi rezultate excepţionale. Doresc să-l invit pe Dorel Cosma pe acest covor roşu pentru a-i înmâna brevetul şi Insigna de Aur a municipiului Bistriţa, cu recunoştinţă din partea cetăţenilor. Această Insignă de Aur este una dintre surprizele pentru domnul Dorel Cosma. Mai urmează unul, în şedinţa din luna august, când voi propune Consiliului Local acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Bistriţa pentru dr. Dorel Cosma. Felicitări şi mulţumesc, domnule director” a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Gala Folclorului Mondial a adus pe scenă Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița (dirijor Alexandru Demeter, coregraf : Teodor Pușcaș), „Nikomedia halk danslari top. g.s.k”- Turcia, Vilnius University Song and Dance Ensemble – Lituania, Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo – Mexic, „Rzpit Świniarsko from Chelmiec” – Polonia, „Roudelet felibren” – Franța, „Ballet Folclórico de Padre las Casas” – Chile, College Dance Ho Chi Minh – Vietnam, „Gorytsvit” – Ucraina, Folklorni ansambl „Sveti Đorđe“ – Serbia, „Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” – Georgia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5