Delegaţii din 24 de ţări la Nunta Zamfirei. Oscarul în folclor, la Bistriţa

Delegaţii din 24 de ţări sunt prezente la ediţia cu numărul 24 a Festivalului Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei. Pentru prima dată, ţări exotice precum Panama şi Chile sunt alături de Georgia, Mexic, Lituania, Serbia, Turcia, Spania, Polonia, Ucraina, Grecia, Franţa şi, bineînţeles, România. Pentru prima dată, ţara noastră găzduieşte premiile IGF Gold Stars (ex-Oscar în folclor), preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, promiţând evenimente pe care bistriţenii nu le vor uita.
După intonarea Imnului României, al Uniunii Mondiale de Folclor şi al festivalului, primarul Ovidiu Creţu a vorbit despre importanţa festivalului care a devenit un brand pentru judeţul nostru: „Festivalul ”Nunta Zamfirei” este una dintre emblemele municipiului Bistrița, alături de Biserica Evanghelică sau Casa cu Lei, un festival care ne definește. S-a statuat ca un element esențial și definitoriu al orașului. Nicăieri în România nu se întâmplă o acțiune de asemenea anvergură a folclorului internațional. La ”Nunta Zamfirei” au fost, de-a lungul anilor, mii de oameni din toată lumea, nu cred că există o propagandă mai bună pentru oraș. Festivalul aduce folclor pe viu din toată lumea și promovează folclorul autentic românesc”. Un cuvânt de salut a transmis şi senatorul Ioan Simionca din partea Comisiei pentru Cultură din Parlamentul României. La startul celei mai mari nunţi fără dar au fost prezenţi şi prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, viceprimarul Cristian Niculae, administratorul municipiului – George Avram.
„Pentru mine Nunta Zamfirei este ca un copil care se naşte, ca o carte care îţi apare, acest festival fiind gândit şi creat în acei ani de după revoluţie, gândit încă dinainte, însă pus în practică după 1989. Pentru mine este o mare bucurie de fiecare dată când dăm drumul acestui festival, face parte din mine. Nunta Zamfirei sunt convins că va rămâne în memoria bistriţenilor la fel ca şi celebra poezie a lui George Coşbuc. Este ediţia cu numărul 24 şi avem reprezentanţi din 24 de ţări, 14 ansambluri vor evolua pe scenă şi vom avea delegaţii din alte 10 ţări. Vă aşteptăm în fiecare seară la scenă pentru a ne putea bucura împreună de tradiţiile internaţionale” a declarat dr. Dorel Cosma.
”Nunta Zamfirei” s-a deschis cu o Gală a folclorului internațional Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița (dirijor Alexandru Demeter, coregraf : Teodor Pușcaș), Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău (dirijor Dorel Ciobanu, coregraf: Radu Mureșan,șef serviciu Paula Taloș), Ansamblul „ Doruri sătmărene” Satu Mare ( coregraf : Marian Sima, director Robert Laszlo), Ansamblul „ Călușarii” Olt (coregraf Ispas Marian , director Nichita Dragomira), „Nikomedia halk danslari top. g.s.k”- Turcia, Vilnius University Song and Dance Ensemble – Lituania, Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo – Mexic, „Rzpit Świniarsko from Chelmiec” – Polonia, „Roudelet felibren” – Franța, „Ballet Folclórico de Padre las Casas” – Chile, College Dance Ho Chi Minh – Vietnam, „Gorytsvit” – Ucraina, Folklorni ansambl „Sveti Đorđe“ – Serbia, „Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” – Georgia.
A doua zi a fost Adunarea Generală informativă I.G.F. şi Asociația Națională de folclor din România. Deschiderea expoziției de artă populară ( colecţia Florin Coşoiu) a fost făcută la Galeria „Casa cu lei” de etnologul Menuţ Maximinian şi scriitorul Zorin Diaconescu, în prezenţa managerilor Dorel Cosma şi Gavril Ţărmure. La scenă Concertul extraordinar susținut de ansamblurile folclorice din Ucraina, Lituania, Vietnam, Polonia, Franța, Chile, Mexic. Tot acum s-a deschis Târgul de artă populară.
Duminică a fost Ziua IGF. Invitați speciali: conducătorii federațiilor naționale, membre I.G.F. din: Franța, Italia, Serbia, Lituania, Polonia, Vietnam,Elveția, Israel, Bulgaria, Cipru, Croația, Slovacia, Belarus, Cehia, Spania şi România. Pe scenă au urcat ansamblurile de peste mări și țări invitate la festival. „M-am bucurat să văd câtă lume a venit să-și bucure sufletul cu momente inedite susținute de Ansambluri folclorice din întreaga lume. Cu această ocazie i-am înmânat în numele Ministerului Culturii și Identității Naționale o Diplomă de excelență, prof. Dr. Dorel Cosma, pentru inițierea și organizarea acestui Festival timp de 24 de ediții, și pentru întreaga activitate artistică desfășurată ca manager cultural” a declarat Alexandru Pugna – secretar de stat la Ministerul Culturii, prezent la eveniment.
Luni artiştii au participat la evenimentele prilejuite de Ziua Imnului Național, iar seara au fost acordate premiile IGF Gold Stars unor personalități ale culturii populare din : Bulgaria, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Serbia, Spania și a avut loc un concert susținut de Deniz Derin (Turcia), Marialuigia Martino (Italia), grupul de pop-opera Distinto, fanfarele din Bistrița și Csorvas (Ungaria). În acest cadru primarul Ovidiu Creţu a acordat Insigna de Aur a municipiului Bistriţa pentru dr. Dorel Cosma, anunţând că va propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului. Azi, de la ora 20 are loc Gala Folclorului Mondial.

Comentarii

30/07/19 16:25
Vizitator

Admiratia primarului Crețu pentru Dorel Cosma, este mai veche. La editia din 2014 a Festivalului Internațional „Nunta Zamfirei”, primarul Ovidiu Crețu i se adresa managerului Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, cu expresia: „Debordezi de cultură, artă și frumos!”. Tot atunci, Crețu a mai spus entuziasmat de atmosfera festivalului : „Dacă Bistrița ar depune vreodată cererea pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, acesta ar fi elementul de bază: un festival internațional de folclor precum Nunta Zamfirei!”
Iată că acum vine si răsplata pentru Dorel Cosma, propunerea pentru „Cetățean de onoare al Bistriței” făcută, de acelasi Ovidiu Crețu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5