Începe ultima nuntă, la Bistrița! Dorel Cosma: Festivalul şi-a încheiat menirea, ediţia a 24-a fiind o încununare. Cred că am făcut destule pentru cultura noastră. Nunta Zamfirei va rămâne în memoria bistriţenilor

 

Lumea bună se adună, să - mpletească mândră cunună
Că se-anunță nuntă mare, 5 zile de sărbătoare
Haide și tu, nu mai sta, e nuntă la Bistrița!

Nuntașii sunt pe drum deja - Vietnam, Mexic, Chile, Panama... 
Vin chiar și din Georgia, Turcia, Belgia și Polonia! 
Dintre vecini și-a confirmat prezența Ungaria, Serbia și Ucraina! 
Cât despre Lituania și Franța, cu siguranță ai aflat deja!

Avem 5 zile festive, cu delegațiile străine
Hai la nuntă, nu mai sta, te-așteptăm la Bistrița!

 

Ediţia cu numărul 24 a Festivalului Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei îşi deschide porţile. Delegaţii din 24 de ţări vor fi prezente la Bistriţa în perioada 26-31 iulie, la Bistriţa. Pentru prima dată, ţări exotice precum Panama şi Chile vor fi la noi alături de Georgia, Mexic, Lituania, Serbia, Turcia, Spania, Polonia, Ucraina, Grecia, Franţa şi, bineînţeles, România.
     Pentru prima dată, ţara noastră va găzdui premiile IGF Gold Stars (ex-Oscar în folclor), preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, promiţând evenimente pe care bistriţenii nu le vor uita.

„Pentru mine  Nunta Zamfirei este ca un copil care se naşte, ca o carte care îţi apare, acest festival fiind gândit şi creat în acei ani de după revoluţie, gândit încă dinainte, însă pus în practică după 1989. Pentru mine este o mare bucurie de fiecare dată când dăm drumul acestui festival, face parte din mine”, ne-a declarat Dorel Cosma.

         Întrebat de ce a făcut anunţul că este ultima ediţie, acesta a spus: „Sunt mai multe motive care contribuie la această decizie, unul dintre ele fiind a revoluţiei societăţii, ani la rând acest festival a avut menirea de a aduce pe oameni mai aproape, de a-i face atât cât este cultura mai buni, a simţi energia pe care folclorul ţi-o dă, cred că se schimbă optica spectacolelor şi nu cred că trebuie să impunem noi o modalitate de lucru. Au fost 24 de ediţii în care acest festival şi-a făcut mulţi admiratori atât în ţară primind deja ecouri că vor fi prezenţi mulţi turişti la eveniment, dar şi în străinătate unde se vorbeşte frumos de noi. Acesta a fost scopul nostru, acum cred că este momentul să vină tineretul şi să gândească altceva. Cred că Festivalul Nunta Zamfirei şi-a încheiat această menire, această ediţie a 24-a fiind o încununare a activităţilor. Am invitat şi am gândit formularea evenimentului cu totul altfel ca până acum. Anul viitor, în 2020, îmi închei şi mandatul de manager al Palatului Culturii şi cred că a sosit vremea să lăsăm pe alţii să încerce alte lucruri, să aducă un alt suflu în activitatea noastră, iar dacă sunt lucruri pe care le-am făcut bine şi vom putea ajuta o vom face cu drag. Cred că am făcut destule pentru cultura noastră, le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine, în mod special artiştilor, o să mulţumesc şi la scenă. Nunta Zamfirei sunt convins că va rămâne în memoria bistriţenilor la fel ca şi celebra poezie a lui George Coşbuc. Îmi închei mandatul la Palatul Culturii, dar îmi continui activitatea în  Uniunea Mondială de Folclor, unde voi candida pentru un nou mandat şi de acolo îi voi putea ajuta în continuare pe bistriţeni.

La întrebarea dacă Festivalul Nunta Zamfirei ar fi avut aceeaşi amploare, dacă la conducerea IGF nu ar fi fost un bistriţean, Dorel Cosma a declarat: „Categoric nu. Este foarte important să ai un cuvânt de spus la nivel internaţional. Este ediţia cu numărul 24 şi avem reprezentanţi din 24 de ţări, 14 ansambluri vor evolua pe scenă şi vom avea delegaţii din alte 10 ţări. Vor fi ansambluri din Turcia, Lituania, Mexic, Polonia, Franţa, Chile, Vietnam, Ucraina, Georgia, Panama, Serbia, care vor evolua în aceste zile în centrul Bistriţei, dar vor participa şi la Târgul de artă populară. Vă aşteptăm în fiecare seară la scenă pentru a ne putea bucura împreună de tradiţiile internaţionale”.

”Nunta Zamfirei” se deschide vineri 26 iulie, ora 20.00, cu o Gală a folclorului românesc și internațional. Printre invitații din țară, ”Călușarii Oltului” și ”Doruri Sătmărene”.

Sâmbătă 27 iulie este Ziua Târgului de artă populară (ora 18.00), spectacolul urmând să înceapă la ora 19.00.

Duminică 28 iulie va fi Ziua IGF. De la ora 20.00, vor urca pe scenă ansamblurile de peste mări și țări invitate la festival.

Luni 29 iulie, ”nuntașii” vor participa la evenimentele prilejuite de Ziua Imnului Național (ora 10.00), iar seara, începând cu ora 19.00, se vor acorda premiile IGF Gold Stars și va avea loc un concert susținut de Deniz Derin (Turcia), Marialuigia Martino (Italia), grupul de pop-opera Distinto, fanfarele din Bistrița și Csorvas (Ungaria).

Marți 3o iulie, ”Nunta Zamfirei”  are loc Gala Festivalului (ora 20.00).

 

Nunta Zamfirei

 26 – 30 iulie 2019

Vineri 26 iulie2019

Ora 2000

Deschiderea festivă

Tablou muzical coregrafic

GALA  FOLCLOULUI ROMÂNESC

Participă:

-         Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița

     dirijor Alexandru Demeter, coregraf : Teodor Pușcaș

-         Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău, dirijor Dorel Ciobanu, coregraf: Radu Mureșan,șef serviciu Paula Taloș

-         Ansamblul „ Doruri sătmărene” Satu Mare, coregraf : Marian Sima, director Robert Laszlo

-         Ansamblul „ Călușarii” Olt, coregraf Ispas Marian , director Nichita Dragomira

GALA FOLCLORULUI INTERNAȚIONAL

- „Nikomedia halk danslari top. g.s.k”- TURCIA

- Vilnius University Song and Dance Ensemble – LITUANIA

- Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo – MEXIC

- Rzpit Świniarsko from Chelmiec” – POLONIA

- „Roudelet felibren” – FRANȚA

- „Ballet Folclórico de Padre las Casas” – CHILE

- College Dance Ho Chi Minh – VIETNAM

- Gorytsvit” – UKRAINA

- Folklorni ansambl „Sveti Đorđe“ – SERBIA

-„Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” – GEORGIA

Sâmbătă 27 iulie

       2019

Ora 1000  - Adunare Generală informativă I.G.F.

Ora 1100  - Întâlnire cu Asociația Națională de folclor din Româniași

                  conducătorii de formații

Ora 1700 Deschiderea expoziției de artă populară la  Galeria „Casa cu lei”

Ora 1800 -  ZIUA  TARGULUI DE ARTĂ POPULARĂ  ( Pietonal)

                 Expun artiști din România și din țările invitate

Ora 1900

Concert extraordinar susținut de ansamblurile folclorice  :

Ucraina, Lituania, Vietnam, Polonia

Franța, Chile, Mexic

( Scena Pietonal )

 

   Duminică 28 iulie2019

Ora 2000

ZIUA UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR  I.G.F.

Tablou muzical coregrafic

Invitați  speciali: Conducătorii  FEDERAȚIILOR NAȚIONALE, MEMBRE I.G.F.  din:  FRANȚA, ITALIA, SERBIA, LITUANIA, POLONIA, VIETNAM,ELVEȚIA, ISRAEL, BULGARIA, CIPRU, CROAȚIA, SLOVACIA, BELARUS, CEHIA, SPANIA  ȘI ROMÂNIA

 

Sigla I.G.F. mare

CONCERT EXTRAORDINAR cu participarea tuturor Ansamblurilor folclorice participante în festival  ( Scena Pietonal)

Luni 29 iulie  2019

Ora 1000

ZIUA IMNULUI ROMÂNIEI

( Statuia poetului Andrei Mureșanu)

Ora 1100

Primire oficială la Primăria Bistrița

 

Ora 1900

ZIUA  PREMIILOR  I.G.F.  GOLD STAR  EX OSCAR  ÎN FOLCLOR

Ceremonial de acordare a premiilor „Oscar” unor personalități ale culturii  populare din : Bulgaria, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Serbia, Spania

CONCERT EXTRAORDINAR : Ansambluri folclorice din  SERBIA, TURCIA, PANAMA, GEORGIA

( Scena Pietonal)

 

 

 

Marți 30 iulie   2019

Ora 2000

MESAJ DE PRIETENIE ȘI PACE

GALA FESTIVALULUI  INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „NUNTA  ZAMFIREI

 

Participă  toate Ansamblurile folclorice  ( Scena Pietonal )

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5