Ostropel de pui
Ostropelul este unul dintre preparatele tradiționale de pe mesele românilor. E un preparat delicios, foarte asemănător cu o tocană, preparat în general din carne de pui și cu mult sos de roșii.
În unele zone ale țării rețeta a fost adaptată și se face și cu alte tipuri de carne: miel, curcan sau vită, spre exemplu.
Astfel, Gina Bradea ne învață să folosim următoarele ingrediente pentru un ostropel de pui delicios:
- 1 kilogram de carne de pui
- 500 de grame de suc de roșii
- 2-3 căței de usturoi
- 1 ceapă tăiată cubulețe (vom folosi aproximativ 200 de grame de ceapă)
- 1 morcov mic pe care îl dăm pe răzătoare
- 1 lingură de făină albă
- 30-40 ml de ulei
- mai folosim și: sare, cimbru, piper și o frunză de dafin
- bineînțeles, apă
- Pentru a face un ostropel cât mai delicios, e recomandat să folosim un suc de roșii cât mai gros și cât mai de calitate. Ideal este să folosim unul preparat chiar de către noi acasă, dar dacă nu avem, putem cumpăra unul de calitate superioară din comerț.
Întrucât nu există un consens între gurmanzi cu privire la consistența sosului pentru ostropelul de pui, puteți să reglați consistența acestuia reducând sau crescând cantitatea de făină pe care o adăugați în preparat, iar atunci când doriți să îl subțiați, mai adăugați niște apă. Depinde foarte mult de gusturile și preferințele pe care le aveți, în momentul în care faceți sosul deliciosului ostropel de pui.
Nu în ultimul rând, merită să ne întrebăm cum putem servi deliciosul ostropel, adică ce garnituri putem folosi pentru acesta. Gina Bradea ne recomandă să îl servim alături piure cremos de cartofi, însă precizează faptul că la fel de bine se potrivesc alături și cartofii naturi sau cartofii prăjiți, dar și un pilaf gustos sau un cușcuș. Bineînțeles, putem foarte bine să îl servim simplu, fără garnitură, doar alături de o mămăliguță aburindă, proaspăt răsturnată din ceaun. Iar pentru pofticioșii adevărați, nu trebuie ratată o porție generoasă de murături asortate.
Poftă bună!
Adaugă comentariu nou