Paraclisului Maicii Domnului, oficiat de ÎPS Andrei la Mireş

Pr. Alexandru Ciui

Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepisopul şi Mitropolitul Clujului a fost prezent în seara zilei de 1 august 2013 în parohia Mireş din Protopopiatul Năsăud. Aici, după rânduiala deja consacrată pentru Postul Sfintei Marii, ierarhul nostru a săvârşit ,,Paraclisul Maicii Domnului”. Înalt Preasfinţia Sa, împreună cu părintele consilier, arhidiaconul Claudiu Grama, au sosit la Mireş în jurul orei 19, fiind întâmpinaţi de părintele protopop Ioan Dâmbu şi de parohul din Mireş, părintele Mircea Băţan alături de credincioşii parohiei dar şi de cei veniţi din parohiile învecinate. Apoi, în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Mireş a avut loc săvârşirea slujbei în cinstea Maicii Domnului, în cadrul căreia Mitropolitul Andrei a rostit şi un cuvânt de învăţătură întărindu-i în credinţă pe credincioşii participanţi la rugăciune. Cunoscută fiind realitatea că în Mireş locuiesc în prezent puţine familii, din această cauză parohia fiind ,,misionară”, Înalt Preasfinţia Sa a accentuat în cuvântul rostit importanţa familiei creştine ca loc în care sălăşluieşte bunăcuviinţa oferindu-le celor prezenţi sfaturi duhovniceşti pentru a avea parte de familii binecuvântate. După încheierera ,,Paraclisului”, Înalt Preasfinţia Sa a sfinţit şi cele două răstigniri noi aflate în faţa bisericii parohiale, ridicate aici prin osteneala părintelui paroh Micea Băţan, momentul sfinţirii acestora, coincizând cu ziua de 1 august, zi în care, după cum precizează calendarul Bisericii noastre, ne aducem aminte de ,,Scoaterea Sfintei Cruci” în procesiune prin Constantinopol.
Datorită faptului că Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei a ales să-şi înceapă peripluul duhovnicesc din acest post al Adormirii Maicii Domnului în Parohia Mireş, arătând grija deosebită pe care o poartă faţă de toţi credincioşii printre care se regăsesc şi puţinii enoriaşi din Mireş, atât parohul, cât şi părintele protopop au adus mulţumirile cuvenite ierarhului nostru. În finalul întâlnirii, Înalt Preasfinţitul i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi oferindu-le cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Biserica parohială cu hramul ,,Sf. Ierarh Nicolae” din Mireş a fost edificată între anii 1936-1939 din zid de piatră şi cărămidă în formă de cruce pe locul bisericii vechi din lemn ce data din anul 1787. După lucrări de restaurare executate în decursul anilor, printre care amintim: înlocuirea acoperişului din ţiglă cu unul din tablă (1959) sau zugrăvirea pereţilor interiori (1964 şi 1978) dar şi altele, la data de 11 octombrie 1981 biserica a fost sfinţită de Î.P.S. Iustinian Maramureşanul, paroh fiind părintele Mititean Dorel. În prezent, biserica este doar zugrăvită în partea interioară iar bolta este împodobită cu câteva medalioane pictate. Iconostasul din biserica parohială, o frumoasă lucrare de artă populară, datează din secolul al XVIII-lea, fiind cumpărat de la vechea biserică din Zagra. În anii precedenţi zidurile exterioare ale bisericii au fost consolidate prin executarea unor contraforţi laterali, in prezent continuând lucrările de consolidare a bisericii în parte interioară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5