„O, Măicuță Sfântă!” au cântat, într-un glas, PS Macarie alături de credincioşi. Catedrala Coroana, arhiplină la concertul de pricesne realizat de Răsunetul

 

„La Tine vin, Măicuță,

La Tine vin, cu dor,

La Sfânta Ta icoană,

La Sfântul Tău izvor.”

           

Credincioșii bistrițeni au venit în seara zilei de 13 august, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, care a fost oficiată în prezența și cu binecuvântarea Preasfințitului  Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, ca și la un izvor nesecat de viață, de nădejde și de iubire. Tuturor, „în biserica Slavei Tale stând, în Cer ni s-a părut a sta”, rugându-ne împreună Cu Preasfinția Sa și cu preabunii părinți ai Catedralei „Coroana Maicii Domnului Panta Nosa”, din Bistrița Părintele Protopop Alexandru Vidican, Părintele profesor Nicolae Feier, Părintele Protoereu Vasile Beni, Părintele Secretar Emanuel Vidican, alături de Părintele Aurelian Poptean din Mărişelu.

Primirea Presfinției Sale a fost una încărcată de emoție și de bucuria revederii, deoarece căldura și dragostea cu care vine de fiecare dată  Episcopul Macarie în biserica noastră se revarsă înspre marea de credincioși care îl așteaptă și ale căror suflete îi răspund cu aceeași afecțiune și deschidere.

            În timpul slujbei Paraclisului, biserica a fost însuflețită de rugăciunile înălțate spre Cer, acolo unde Măicuța noastră Sfântă lăcrimează alături de noi, se bucură de bucuria noastră și ne ia de atâtea ori din greutatea crucii. Atât înăuntrul bisericii arhipline, cât și afară, inimile tuturor se înălțau spre Dumnezeu și Maica Domnului cu recunoștință că suntem binecuvântați cu asemenea daruri: onoarea de a-L avea pe Preasfințitul Episcop Macarie printre noi, în acest Post al Adormirii Maicii Domnului, fericirea de a avea slujitori la Sfântul Altar niște preoți plini de har și de dăruire precum și bucuria de putea să ne rugăm împreună Maicii noastre.

            La finalul Slujbei Paraclisului, Preasfinția Sa, Episcopul Macarie Drăgoi ne-a făcut părtași emoției și bucuriei sale de a se afla pe meleagurile natale, de a se reîntoarce cu drag în biserica noastră. Ne împărtășește din pașii pe care i-a făcut în acest „pelerinaj” acasă, slujind în atâtea locuri și biserici, în mijlocul credincioșilor care își adapă sufletele însetate din potirul rugăciunilor și a cuvintelor de învățătură ale Preasfinției sale, pline de înțelepciune duhovnicească. Mărturisește că se simte strâns legat de slujitorii Sfântului Altar al acestei biserici și de credincioșii acesteia și își exprimă dorința și nădejdea că vom intra împreună, la fel cum suntem și la aceste rugăciuni, în „Raiul cel de taină”. La finalul cuvântului de învățătură, părintele protopop, Alexandru Vidican, adresează alese mulțumiri Episcopului Macarie pentru că ne-a făcut marea bucurie de a se afla în mijlocul nostru din nou, invitându-l apoi să asculte pricesne interpretate de valoroși interpreți ai județului nostru.

            Menuț Maximinian, directorul cotidianului „Răsunetul” și organizatorul acestui eveniment, alături de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Protopopiatul Ortodox, Bistrița, mulțumește, la rândul său, Preasfinției Sale, Episcopul Macarie Drăgoi, pentru momentele alese dăruite credincioșilor, apoi prezintă pe cei care vor înălța rugăciunile cântate Maicii Domnului de către voci de marcă ale ținutului bistrițean: Alexandru Pugna, Viorica Telcean, Alina Ceuca, Cristina Bugnar, Larisa Bozbici, Amalia Țuțuruga.

            La  finalul concertului, interpreții, Preasfinția  Sa, preoți și  credincioși și-au unit glasurile, sufletele și palmele în rugăciune, mulțumind și cântând împreună priceasna „O, Măicuță Sfântă...”

            Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste clipe care ne duc cu un pas mai aproape de veșnicie și care sunt precum un balsam pe sufletele noastre uneori împovărate, alteori neliniștite și purtate pe valurile înspumate  ale vieții. Însă, cu privirea îndreptată spre Cer și lăsând pacea „fără de hotare” să ne cuprindă, ne vom ruga Maicii noastre:

            „Să conduci luntrița

            Printre stânci și valuri,

            Să ne scoți la portul

            Veșnicelor maluri.”  

                                                                                                   Prof. Mirela Rus

 

             

 

 

 

           

 

 

 

Comentarii

15/08/23 18:42
LIM

Un video cu glasurile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5