„Am venit, Măicuță, să te mai vedem” - Imn de slavă închinat Maicii Domnului

Prof. Mirela Rus

La tine vin, Măicuță / La Tine vin cu dor, / La sfânta Ta icoană, / La sfântul Tău izvor.”

Maica Domnului, modelul suprem al existenței creștine, este întruchiparea darului divin, căci prin Sfânta Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, femeia este înzestrată cu acest rol copleșitor și mântuitor, de a întrupa și de aduce viața pe pământ. Preasfânta Fecioară este cea care, luându-ne în brațele iubirii Sale, ne poartă pe drumul spre mântuire.

Credincioșii bistrițeni au venit în seara zilei de 4 august, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, care a fost oficiată în prezența și cu binecuvântarea Preasfințitului Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, ca și la un izvor nesecat de viață, de nădejde și de iubire. Tuturor, „în biserica Slavei Tale stând, în Cer ni s-a părut a sta”, rugându-ne împreună Cu Preasfinția Sa și cu preabunii părinți ai Catedralei „Coroana Maicii Domnului Panta Nosa”, din Bistrița, pr. Protopop Alexandru Vidican, pr. Prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. Dr. Emanuel Vidican.

Primirea Presfinției Sale a fost una încărcată de emoție și de bucuria revederii, deoarece căldura și dragostea cu care vine de fiecare dată Episcopul Macarie în biserica noastră se revarsă înspre marea de credincioși care îl așteaptă. Pentru PS Macarie Drăgoi, misiunea încredințată de Dumnezeu în diaspora scandinavă este o continuă „aventură”. Dar însăși viața noastră întru Hristos este singura aventură pe care o trăim pe acest pământ, și cea mai frumoasă, spune Preasfinția Sa.

Între data de 15 august, Adormirea Sfintei Marii, și 8 septembrie, când celebrăm Nașterea Sfintei Fecioare, curge întreaga noastră existență, întregul parcurs de la naștere la moarte, de la începutul popasului nostru pe acest pământ până la trecerea la adevărata viață. Căci, cum spune prea frumos Preasfinția Sa, Episcopul Macarie, noi nu suntem creați pentru acest pământ, pentru această viață efemeră, ci suntem creați pentru Rai, deoarece suntem copii ai lui Dumnezeu. Se spune că între Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) și Nașterea Sa (Sfânta Marie Mică), totul parcă se oprește. Până și oamenii se zice că nu îmbătrânesc și că lucrurile se așază. Este oarecum un moment de răscruce, când nici vremurile nu știu încotro să o apuce, spre vară sau spre toamna care bate la ușă. Se mai spune că nici marea nu are valuri, că râurile nu curg, ci doar șipotesc, și asta pentru că timpul s-a oprit. Frunzele îngălbenesc, dar încă nu se desprind de pe crengi, mai poposesc puțin...La fel și păsările, sunt pregătite de plecare, dar își caută drumul: spre nord sau spre sud.

Perioada aceasta, între 1 și 15 septembrie, ne aflăm parcă mai aproape de respirația divină prin Postul Adormirii Maicii Domnului. Ziua de 15 august semnifică Adormirea Maicii Sfinte, Înălțarea cu trupul la Cer și Încoronarea Ei. Măicuța Sfântă purtătoare de Dumnezeu este, în același timp, purtătoarea poverilor și a necazurilor noastre, este purtătoare de Duh Sfânt dar și de om cu răni și suferinți. Puritatea și lacrimile Ei spală șuvoiul atât de tulbure al greutăților și neputințelor noastre.

În timpul slujbei Paraclisului, biserica a fost însuflețită de rugăciunile înălțate spre Cer, acolo unde Măicuța noastră Sfântă lăcrimează alături de noi, se bucură de bucuria noastră și ne ia de atâtea ori din greutatea crucii. La finalul Slujbei Paraclisului, Preasfinția Sa, Episcopul Macarie Drăgoi ne-a făcut părtași emoției și bucuriei sale de a se afla pe meleagurile natale, de a se reîntoarce cu drag în biserica noastră. Mărturisește că se simte strâns legat de slujitorii Sfântului Altar al acestei biserici și de credincioșii acesteia și își exprimă dorința și nădejdea că vom intra împreună, la fel cum suntem și la aceste rugăciuni, în „Raiul cel de taină”.

Menuț Maximinian, directorul cotidianului „Răsunetul” și organizatorul acestui eveniment, alături de Centrul Judeţean pentru Cultură  Bistrița-Năsăud și Protopopiatul Ortodox Bistrița – Parohiile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Pogorârea Sfântului Duh, mulțumește, la rândul său, Preasfinției Sale, Episcopul Macarie Drăgoi, pentru momentele alese dăruite credincioșilor, apoi prezintă pe cei care vor înălța rugăciunile cântate Maicii Domnului, voci de marcă ale ținutului bistrițean: Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna,  Alina Ceuca, Cristina Bugnar, Larisa Bozbici, Florina Bălan, Cornelia Bodescu, Andreea și Maria Pavelean, Mădălina Oltean, Maria Vrăjmaș, Cristina Scurtu, Ioana Măgherușan. Invitat special a fost  Anghelina Timiș Lungu. 

            La finalul concertului, interpreții, Preasfinția Sa, preoți și credincioși și-au unit glasurile, sufletele și palmele în rugăciune, mulțumind și cântând împreună priceasna „O, Măicuță Sfântă...”

            Din ținuturile îndepărtate și de gheață ale Suediei, Preasfinția Sa ne-a adus căldura și lumina sa lăuntrică ce-i alină dorul de casă, precum și dragostea pentru Cele Sfinte. Întoarcerea și reîntoarcerea sa în locul natal, în țara sa, la părinții săi și la noi toți, pe care ne poartă în brațele iubirii sale, ne fac să fim cu atât mai conștienți de faptul că avem rădăcini, bine înfipte în pământul nostru sfânt, și că dacă ne uităm sau ne negăm originea, părinții și străbunii, negăm însăși existența noastră.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5