Parastas de pomenire la Mijlocenii Bârgăului

Vineri, 14 octombrie, după masă, la Biserica din Mijlocenii Bârgăului, un sobor de preoţi avându-l în frunte pe P.C. părinte protopop al Protopopiatului Bistriţa, Alexandru Vidican, a oficiat slujba Sfântului Parastas în memoria martirilor de sub Heniu ucişi mişeleşte în octombrie 1944, doar pentru vina de a fi români, de hortiştii care n-au avut nevoie de niciun complet de judecată.

A fost comemorat preotul Pop Augustin, unul dintre cei împuşcaţi în masacrul mişelesc de la poalele Heniului, preot paroh, mulţi ani în Mijlocenii Bârgăului şi pe care numai Bunul Dumnezeu l-a scos şi l-a scăpat de la moarte după ce a ieşit din groapa fără întoarcere.

Acest eveniment comemorativ este la a treia ediţie în Biserica din Mijloceni şi este organizat de Protopopiatul Bistriţa şi Societatea Culturală „Speranţa Reînviată” din Mijlocenii Bârgăului.

După Slujba Sfântului Parastas pe marginea celor petrecute în toamna anului 1944 la marginea satului Prundu Bârgăului au opinat în cuvinte deosebit de calde părintele protopop Alexandru Vidican, care a vorbit despre personalitatea preotului Augustin, despre implicarea acestuia în viaţa comunităţii, despre rolul bisericii în existenţa fiecărei localităţi; jurnalistul Adrian Mănarcă, care a făcut o interesantă paralelă între culte şi cultură şi a subliniat rolul bisericii în viaţa culturală, în învăţământ, în existenţa fiecărei localităţi; prof. Mia Holbură, care a adus în atenţie crâmpeie, multe inedite, din viaţa preotului Augustin şi preotul paroh Mihai Moldovan, urmaşul în parohie a lui Augustin Pop şi Eugen Trif şi care a subliniat că nu este uşor să continui o activitate prodigioasă în biserică şi în obşte, cum au predecesorii săi şi a mulţumit pentru prezenţă.

La final, grupul coral al bisericii a oferit celor prezenţi o priceasnă, având în rol de dirijor pe neobosita Florica Sbârcea, care la 84 de ani este plină de vitalitate, iar cei prezenţi nu au uitat că fostul lor preot, în final de noiembrie, ar fi împlinit şi împlineşte 110 ani de la naştere. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

A.M.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5