Parteneri străini pentru liceele năsăudene

În Suedia, elevi de la Grupul Şcolar Silvic

Liceul cu cele mai multe parteneriate internaţionale – Grupul Şcolar Silvic din Năsăud – şi-a vizitat şcolile partenere din Europa dar, în acelaşi timp, a fost şi gazdă pentru aceştia. Astfel, în martie-aprilie, au avut oaspeţi trei delegaţii din Franţa, a liceelor cu profil silvic (forestier) din Besançon, Meymac şi Javols. Năsăudenii silvicultori le-au întors vizita francezilor pentru un stagiu de pregătire din care s-au întors cu noi cunoştinţe acumulate în urma activităţilor educaţionale şi profesionale.

Acum, mai exact în perioada 12-26 septembrie, şapte elevi de la liceul silvic, însoţiţi de profesorul Gioconda Neamţ, sunt într-un stagiu de formare profesională în Suedia, oraşul Orebro, unde se derulează programul educaţional „Leonardo da Vinci” cu fonduri de la Uniunea Europeană. Pentru această deplasare, năsăudenii de la „silvic” au obţinut o subvenţie financiară de 10.000 de euro. Ei sunt cazaţi la şcoala forestieră Kvinnerstaskolan unde desfăşoară diferite activităţi educaţionale şi profesionale.

„În acest an şcolar, Grupului Şcolar Silvic i-a fost acordat din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Certificatul instituţional pentru proiecte de mobilitate Leonardo da Vinci. Acest atestat îi va ajuta la simplificarea procedurilor de gestionare a proiectelor finanţate din fonduri europene” – ne-a informat prof. Gavrilă Onul, directorul liceului.

Austrieci la Colegiul Naţional „George Coşbuc”

Liceul „George Coşbuc” din Năsăud are un parteneriat educaţional de douăzeci de ani cu Gimnaziul Federal – Bundesgymnasium – din oraşul austriac Modling învecinat cu Viena. În această perioadă, o delegaţie austriacă este în vizită la partenerii de la colegiul năsăudean. Cei 20 de elevi şi două cadre didactice, cazaţi în familiile colegilor şi prietenilor de-acum sunt coordonaţi de profesorii Brigitte Spendlingwimmer şi Barbara Czak-Kretschneyer. Elevii, năsăudeni şi austrieci, efectuează o excursie pe un traseu deosebit în ţinuturile săseşti: Năsăud – Sighişoara – Braşov – Buşteni – Sinaia, unde vor studia obiceiurile şi viaţa propriu-zisă a saşilor. Ieri s-a vizitat oraşul Năsăud, astăzi se vor deplasa la Cluj-Napoca şi Turda, iar mâine va avea loc întâlnirea festivă dintre cele două partenere prietene, în Aula Colegiului Naţional „George Coşbuc”, urmând ca sâmbătă partenerii din Modling să se întoarcă acasă, în Austria.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5