Patru case au ars la Şanţ. Alte patru case, două ateliere de tâmplărie şi trei anexe gospodăreşti, afectate de cel mai mare incendiu din ultimii ani

 Cel mai violent incendiu din ultimii ani s-a produs, în această noapte, în județul Bistrița - Năsăud. După aproape 7 ore de luptă cu flăcările, bilanțul final al incendiului este cumplit: 8 case dintre care patru arse în totalitate, una în proporție de 40 % si trei afectate pe timpul protejării (geamuri sparte), două ateliere de tâmplărie și trei anexe gospodărești ( suprafață totală desfășurată cca 2000 mp). Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric la unul din atelierele de tâmplărie.

"Apelul pe numărul unic de urgență a fost realizat la ora 00.53. Pentru gestionarea acțiunilor de stingere a incendiului au fost direcționate la locul indicat opt echipaje de pompieri militari și voluntari cu șapte autospeciale de stingere si un echipaj de prim ajutor SMURD ( trei echipaje de la Garda de Intervenție Sângeorz Bai, două echipaje de la Secția de Pompieri Năsăud, respectiv SVSU Șanț, Maieru și Rodna). Un aport extraordinar în acțiunile de stingere l-au avut și localnicii comunei Șanț care, sub îndrumarea pompierilor, au sprijinit acțiunile de limitare a propagarii incendiului la casele alăturate. Din fericire, nu au fost înregistrate victime omenești, două persoane au suferit atacuri de panică (femeie - 44 de ani, respectiv bărbat 74 de ani), au primit asistența medicală din partea paramedicilor SMURD, dar nu s-a impus transportul acestora la spital", a precizat Marius Rus, purtător de cuvânt al ISU BN.

Intervenția a fost concentrată pe două obiective mari: protejarea   vecinătăților, în situația în care incendiul a fost anunțat în faza în care se manifesta generalizat, pe toată suprafața afectată, cu flăcări înalte de câțiva metri, respectiv localizarea și lichidarea focarelor. Construcțiile erau realizate din lemn și alte materiale usor combustibile, fără distanță de siguranță între ele, fapt ce a determinat propagarea rapidă a flacarilor în condiții de vânt.

Mobilizarea persoanelor care locuiau în cele patru imobile (15 persoane - adulți și copii care s-au autoevacuat în condiții de siguranță), a vecinilor și realizarea primei intervenții de către  componenta voluntara din localitate (SVSU) au avut un rol extrem de important în salvarea de vieților, limitarea extinderii incendiului și protejarea vecinătăților.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5