Pentru 79 de deţinuţi a sunat clopoţelul

În baza protocolului de colaborare încheiat de Penitenciarul Bistriţa cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, ieri a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2009 - 2010, pentru persoanele private de libertate care au fost selectate pentru participarea la cursurile şcolare. Clopoţelul a sunat pentru 42 persoane private de libertate înscrise în clasele I - IV, respectiv 37 înscrise în clasele V - VIII. Elevii au făcut cunoştinţă cu cadrele didactice ale Şcolii Generale Nr. 2 Bistriţa - şcoala colaboratoare - care vor asigura instruirea şcolară a persoanelor private de libertate în acest an şcolar, fiind de asemenea invitaţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, alături de cadrele Serviciului de Educaţie din unitate. Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, persoanelor private de libertate care participă la cursuri de şcolarizare li se vor considera 30 de zile executate din pedeapsă în cazul absolvirii unui semestru şcolar, beneficiind şi de o remuneraţie lunară, calculată la tariful orar corespunzător salariului minim brut pe ţară, în funcţie de prezenţa la cursuri.

“Cursurile şcolare se vor derula în cadrul programului A DOUA ŞANSĂ, program ce presupune accesul la educaţie pentru grupuri dezavantajate, educaţia fiind un drept al fiecăruia, cu prisosinţă al celor care, din diverse motive, nu au frecventat cursurile unei şcoli ori au fost nevoiţi să-şi întrerupă studiile”, declară subinspector de peniteciare Laura Opriş.

În anul şcolar precedent, la cursurile şcolii din penitenciar s-au înscris 91 de persoane private de libertate, absolvind 34 dintre acestea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5