La noi

Pentru Domnul Nicolae Gălăţean, cu admiraţie

Fireşte, deliberat am folosit majuscula D, adică ”Domnul” şi nu „domnul”, pentru a face, din start, o disociere între un substantiv banal – „domnul” - şi un cuvânt care marchează calitatea socio-cultural-morală a unui om.

Aflu, cu stupoare, că a fost invitat să se retragă din funcţia de director al Centrului pentru Cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud pe motiv că şi că şi că…

Şiragul acesta de ”că-că”-uri e prea cusut cu aţă albă pentru a nu se pricepe că strădania urâtă de pedelizare şi în cultură e evidentă, încrâncenată şi neruşinată (dar nu pentru pigmei) în văzul lumii.

A invoca vârsta (ca motiv de retragere) e o neghiobie, câtă vreme cel în cauză dă dovadă de competenţă, pasiune, profund discernământ în actele decizionale, privind conducerea şi organizarea eficientă a unei instituţii, cum este Centrul de Cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud – unul dintre cele mai performante din ţară.

Nu e nevoie să înşir aici faptele, de toată lauda, din domeniul valorificării folclorului şi a culturii culte, ale acestei instituţii – ele au intrat şi au rămas în memoria iubitorilor de cultură din zona noastră; n-au fost activităţi trase de păr, improvizate,

Datorită Domnului Nicolae Gălăţean, această instituţie e alcătuită din oameni competenţi, artişti cu vocaţie, profesionişti în mai toate domeniile pe care şi le-a asumat pentru a fi bifate undeva la proiecte anodine, insipide şi lipsite de reverberaţie.Centrul de Cultură. Nu s-a trişat, nu s-a improvizat, nu s-a făcut rabat de la demnitatea de om de cultură, nu s-a încurajat râca de culise, meschinăria, ifosele, mârâiala de orgoliu. Ştiu toate acestea, deoarece am fost mereu alături de ei.

Viaţa cunoaşte trei ipostaze de manifestare publică a unui om: persoană, personaj, personalitate.

Fără nici o reţinere, îl aşez pe Domnul Nicolae Gălăţean, potrivit criteriilor mele de valoare, pe palierul personalităţilor pozitive; şi cu o menţiune specială: pentru nobleţea de caracter.

Comentarii

27/10/10 18:32
viorica

Felicitari Domnule scriitor Cornel Cotutiu.Asa inteleg si eu, ca trebuie sa fim sinceri si detasati de politic atunci cand recunoastem meritele unui adevarat OM de cultura,asa cu este Domnul Nicolae Galatean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5