Peste 500 de copii din comunităţile istorice şi Diaspora îşi descoperă rădăcinile şi tradiţiile, la Sângeorz Băi! Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, ambasadorul Emil Hurezeanu, oficilităţi guvernamentale şi demnitari, la evenimentul festiv!
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Ministerul Sportului a lansat cea de-a XIII-a ediție a Programului de tabere „ARC”, , la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz – Băi.
Peste 1200 de elevi, studenți și tineri atât din comunitățile istorice, cât și din Diaspora vor avea parte de momente de neuitat cu ajutorul profesorilor și voluntarilor care susțin consolidarea identității românești prin aprofundarea cunoştinţelor de limbă română. De asemenea, taberele ARC au menirea să faciliteaze interacţiunea şi dialogul între tinerii din comunităţile istorice, dar şi tinerii din diaspora prin dezvoltarea abilităţilor de comunicare, care este foarte importantă în promovarea imaginii României.
La evenimentul festiv moderat de Gheorghe Cârciu - secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, au participat Alina Gorghiu - președinte Senatul României, E.S. Emil Hurezeanu - Ambasadorul României în Republica Austria, Kacso-Doboly Izabella-Maria - secretar de stat tineret Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Mara Mareş - consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, Janina Sitaru - secretar de stat MAE, deputatul Boris Volosatîi, deputatul Bogdan Gruia Ivan, deputatul Diana Morar, Mădălina Veronica Ciubotaru - vicepreședinte Consiliul Județean Neamț, Camelia Tabără - vicepreședinte Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, subprefectul Ioan Zăgrean, primarul Cătălin Bota de la Sângeorz-Băi, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, primarul Becleanului - Nicolae Moldovan, consilierul judeţean Calo Viorica, consilierul municipal Doina Macarie.
După intonarea Imnului Naţional, primarul Cătălin Bota a punctat principalele repere istorice, geografice şi culturale ale oraşului-staţiune. „Tărâm al apelor minerale, oraşul-staţiune Sângeorz-Băi a fost atestat încă din anul 1245, din anul 1770 suntem atestaţi ca staţiune, iar din anul 1876, staţiunea se numeşte „Hebe” – Zeiţa tinereţii. Toată această denumire binecuvântează apele şi efectul apelor minerale. Situat în inima Munţilor Carpaţi, la poalele Munţilor Rodnei, este un loc de recreere şi refacere spirituală, dar şi fizică pentru turiştii vizitatori. De-a lungul istoriei, a fost vizitat de foarte multe ori de scriitori români recunoscuţi, cum ar fi Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Alexandru Odobescu, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga etc.
Când am aflat că oraşul nostru găzduieşte peste 550 de elevi, tineri, profesori din străinătate, toţi vorbitori de limba română, să ştiţi că ne-am bucurat foarte mult, dar ne-a şi responsabilizat. Suntem onoraţi să vă avem ca oaspeţi. Dorim să vă simţiţi ca acasă, să fiţi respectaţi, să fiţi iubiţi, să vă conectaţi cu tot ce înseamnă arta, tradiţia, obiceiurile locale. Dragi oaspeţi, în numele comunităţii din Sângeorz Băi, vă spunem încă o dată „Bine aţi venit!” şi dorim din tot sufletul să rămânem în inima, în mintea şi în sufletul dumneavoastră. Să vă simţiţi ca acasă! Doamne ajută!”, a transmis primarul Bota.
Părintele protopop Ioan Dâmbu a binecuvântat audienţa, rostind o rugăciune de mulţumire. „Un om poate fi pretutindeni! Doamne, cine suntem noi. Putem fi pretutindeni. Nu vom fi omniprezenţi, e un atribut al lui Dumnezeu care este prezent în acelaşi timp în toate locurile. Noi românii avem şi capacitatea, şi puterea, şi rădăcina, şi virtutea de a locui printre alte neamuri oriunde şi de a fi pretutindeni. E o bucurie nespusă. A scrie „Românii de pretutindeni” şi a citi această mică propoziţie ar trebui s-o facem de câte ori ne spunem rugăciunile. Cine suntem noi? Suntem români! Şi să fim români de pretutindeni. Eu cred că acesta este şi scopul întâlnirii noastre de aici: să ne unim, să fim şi să arătăm şi să demonstrăm că nu suntem aşa cum ne califică sau descalifică cineva, ci suntem ceea ce suntem şi că noi înţelegem că a avea nu este mai important decât a fi. Şi acest lucru l-a demonstrat românul de-a lungul întregii sale istorii: să fim. Şi, dacă ştim să fim vom şi avea. Ne vom avea pe noi înşine ca nişte câştigaţi. Şi vom avea şi poate ceea ce astăzi ne lipseşte. E o bucurie nespusă şi din partea Bisericii să fim prezenţi aici pentru că Biserica este formată din clerici şi din popor”, a spus părintele protopop de Năsăud, Ioan Dâmbu.
Preşedintele-interimar al Senatului, ca demnitar al Statului Român, a mulţumit Guvernului pentru că a reluat acest proiect. „Sunt aici să vă urez succes, să mulţumesc Guvernului. Văd că sunt foarte mulţi reprezentanţi ai Guvernului aici care au pus mână de la mână să revină la normalitate un obicei al acestor tabere care a reuşit, dacă nu greşesc, domnule ministru secretar de stat, să strângă, până la a XIII-a ediţie, vreo 26.000 de tineri din afara graniţelor ţării. În această etapă sunt vreo 1225 de tineri care participă, atât în Bistriţa-Năsăud, cât şi în Neamţ, la această tabără”, a spus Alina Gorghiu, care a lansat şi o provocare culturală, ca tabăra să ajungă şi la Argeş.
Mara Mareş a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă: „Vă transmit bune venit în România într-una dintre cele mai frumoase zone din ţară. Sper să vă bucuraţi de această vacanţă oferită prin intermediul programelor de tabere destinate elevilor şi tinerilor români din afara graniţelor şi din comunităţile istorice. Vă încurajez pe voi, elevii din această serie, şi pe toţi cei 1200 care vor veni în România toată vara prin acest program, să fiţi deschişi cunoaşterii locurilor, tradiţiilor şi valorilor româneşti, să socializaţi, să povestiţi în limba română, să ascultaţi muzică românească. Cultura noastră este profundă, caldă şi valoroasă. Încercaţi s-o cunoaşteţi cât mai bine şi s-o promovaţi prietenilor şi comunităţilor din care faceţi parte. Le mulţumesc profesorilor, coordonatorilor şi părinţilor voştri pentru că ţin viu spiritul românesc şi pentru că vă îndrumă spre locurile unde s-au născut ei, sau părinţii, sau bunicii loc”.
Excelenţa Sa Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Austria, a ţinut să precizeze că „un paradox destul de ciudat face ca noi să ne aflăm în cel mai bun moment al istoriei”. „N-am fost niciodată egalii Austriei, Germaniei, Franţei, membrii în Uniunea Euroeană, în NATO. Vedem ce poate să se întâmplă la fruntariile noastre, nici măcar la distanţa unei păsări neobosite. Lucrurile stau aşa. Această şansă trebuie construită de fiecare dată prin dumneavoastră care sunteţi copiii, tinerii care veniţi, stabilind traseul care trebuie parcurs până la capăt. Dumneavoastră, tinerii care veniţi, să fiţi românii care se întorc. Pentru cei care rămân şi doresc să trăiască libertatea pe care Uniunea Europeană şi România liberă vi le oferă astăzi ca fiind o parte egală, certă a ei, trebuie să se gândească că au în ţară un partener, un tovarăş şi că aici este acolo şi că suntem într-adevăr un singur popor şi avem o singură ţară”, a spus E.S. Emil Hurezeanu.
Consul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, a adus un mesaj din partea autorităţilor româneşti din Cernăuţi,” comunitate istorică, mare, cu bravi români, care trăiesc în Ucraina şi în momentul de faţă se confruntă cu o grea încercare alături de poporul ucrainean”. „Am avut momente dificile de la începerea războiului şi, iată-ne astăzi aici, cu aceşti tineri minunaţi din Ucraina, veniţi la dumneavoastră, încercând să ne faceţi viaţa mai frumoasă, să ne aduceţi un zâmbet de bucurie pentru că aceste comunităţi istorice găzduiesc refugiaţi din întreg teritoriul Ucrainei. Aş dori să le urez acestor copii – şi din Grecia, şi din Ucraina – să aibă o vacanţă minunată, cu pace, linişte în suflet, un cer senin pe care nu zboară avioane şi să nu mai trăiţi niciodată ceea ce am trăit noi în Ucraina”, a spus consulul României la Cernăuţi.
Subprefectul Ioan Zăgrean a menţionat că această tabără a fost organizată la Sângeorz-Băi pentru că aici sunt oameni oneşti, muncitori, care, cu bani şi fără bani, au ţinut la această tabără şi au menţinut-o la standardele care este acum. „De ce Sângeorz-Băi? Unde în altă parte? Aici, la Sângeorz-Băi, găsiţi portul popular, obiceiurile româneşti şi tot ce înseamnă valori pentru naţiunea română. (…) Trebuie să vă spun că am o tristeţe şi, în acelaşi timp, o bucurie să fiu împreună cu dumneavoastră. Tristeţea mea este că am ajuns ca, după atâţia ani, copiii fraţilor noştri care sunt plecaţi în străinătate, să vină şi să constate, să descopere, obiceiurile naţiei române, rădăcinile din care părinţii lor se trag. Este ca şi un copac în mijlocul câmpului la care, datorită fenomenelor, încep să i se vadă rădăcinile, iar frunzele încep să-i pălească. Felicit Guvernul României, felicit acest program, dar consider că trebuie făcut mult mai mult. Ceea ce facem noi acum este o cană de apă la rădăcinile copacului de care am amintit”, a spus Ioan Zăgrean.
Vicepreşedintele Camelia Tabără a adus salutul Consiliului Judeţean, al preşedintelui Emil Radu Moldovan. „Aţi ajuns într-un loc în care sloganul european „Unitate în diversitate” e un fapt al zilei cotidiene de câteva sute de ani, pentru că aici, pe aceste meleaguri, au trăit în bună înţelegere români, maghiari şi etnici germani şi ştiu că buna înţelegere şi buna colaborare poate să ducă la prosperitate şi la progres. Vreau să felicit organizatorii pentru formatul pe care l-au ales. E ceea ce noi numim educaţie nonformală. Prin atelierele propuse şi formate se dezvoltă valori şi atitudini. Da, suntem o ţară liberă, suntem cetăţeni liberi ai acestei lumi, ai Europei, avem dreptul să alegem unde trăim, dar avem, în egală măsură, obligaţia să spunem tinerilor şi copiilor care sunt rădăcinile să le poarte în suflet şi să le ducă şi să le transfere mai departe generaţiilor care urmează”, a menţionat Camelia Tabără.
Deputatul Diana Morar i-a invitat pe tineri să descopere judeţul Bistriţa-Năsăud, „un judeţ de munte cu peisaje specifice româneşti şi cu multă istorie”. „Locuitorii din judeţul Bistriţa-Năsăud vă urează un bun venit. Vă spun din suflet că noi vorbim aceeaşi limbă, indiferent pe malul oricărui ţărm ne aflăm şi că oricând voi veţi fi aici acasă. Bine aţi venit acasă”, a spus parlamentarul liberal.
Deputatul Bogdan Ivan le-a spus participanţilor că au venit în Bistriţa-Năsăud, în locurile unde pot păşi păşi pe urmele lui Liviu Rebreanu, George Coşbuc sau Andrei Mureşanu, în locurile în care aproape jumătate din fondatorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au copilărit, au crescut şi s-au educat, în locurile în care au crescut „Cătanele negre”. „Voi, dragii noştri invitaţi, sunteţi pe locurile unor români autentici, a unor oameni care se pleacă doar în faţa bunului Dumnezeu sau al unui om aflat în nevoie. Bucuraţi-vă de această perioadă, bucuraţi-vă de locurile acestea minunate, bucuraţi-vă de timpul petrecut aici şi nu uitaţi: Noi suntem români şi punct! Oriunde am merge în lumea asta”, a spus deputatul Bogdan Ivan.
Mesaje de felicitare au transmis şi Kacso-Doboly Izabella-Maria - secretar de stat tineret Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Janina Sitaru - secretar de stat MAE, deputatul Boris Volosatîi, Mădălina Veronica Ciubotaru - vicepreședinte Consiliul Județean Neamț.
Pe scena Centrului Cultural "Iustin Sohorca" au evoluat Ansamblul Păuniţa din Sângeorz Băi, director Florin Hodoroga şi formaţii de dansuri din regiunea Cernăuţi, care au fost aplaudate la scenă deschisă.
***
Acest program, iniţiat de DRP şi destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, este organizat în Centrele de Agrement Oglinzi, jud. Neamţ, în perioada 18 iulie-22 august a.c. și Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 18 iulie – 15 august a.c., în serii consecutive de câte şapte zile.
La Sângeorz-Băi, vor fi organizate 4 serii a câte 7 zile în perioadele : 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august 2022, 8-15 august 2022.
Timp de cinci săptămâni, elevi și tineri români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, SUA și Irlanda de Nord vor participa la ateliere de limba română și își vor aprofunda cunoștintele de cultură, istorie, geografie și civilizație românească. În plus, le-am pregătit tinerilor și excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.
Citiţi şi:
- Programul de tabere „ARC", pentru copiii din comunităţile istorice şi Diaspora, lansat la Sângeorz-Băi, cu participarea reprezentanţilor Guvernului, Parlamentului şi a misiunilor diplomatice
- Elevi ai Şcolii de Arte din Cernăuţi la muzeul Cuibul visurilor din Maieru
- Vezi ce au făcut oaspeții din Ucraina, alături de Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, pe meleaguri bistrițene
- Bistriţa-Năsăud este, timp de o săptămână, „acasă” pentru un grup de români din Cerrnăuţi
- Vacanță în siguranță pentru 130 de elevi români, stabiliți cu familiile în străinătate, veniți în tabăra la Sângeorz-Băi
Adaugă comentariu nou