Peste 920 de persoane, trimise în judecată, anul trecut, de procurori. În top sunt infracţiunile rutiere, lovirile şi furturile!

Anul trecut, procurorii din Bistriţa-Năsăud au avut de soluţionat un număr de 17.027 cauze (incluzându-se aici şi cauzele cu A.N.), cu 0,98% mai mult faţă de 2016. Au fost soluţionate 6595 cauze, dintre care 755 cauze (694 rechizitorii şi 61 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), cu trimitere în judecată, în creştere cu 21%, se arată în Raportul de bilanţ privind activitatea desfăşurată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi de parchetele locale din circumscripţia acestuia în anul 2017, semnat de prim-procurorul Diana Șipoș. Soluţii de renunţare la urmărire penală s-au adoptat în 1354 de cauze, din care 630 în dosare cu autori cunoscuţi şi 724 în dosare cu autori necunoscuţi.

         Potrivit sursei citate, anul trecut au fost trimişi în judecată 923 inculpaţi, dintre care 62 de inculpaţi erau în arest preventiv.  Prin infracţiunile ce au făcut obiectul trimiterilor în judecată s-a reţinut cauzarea unui prejudiciu total de 8.786.204 lei şi 385.751 euro, pentru a cărui recuperare s-au dispus măsuri asigurătorii în valoare de 2.103.141 lei.

Pe categorii de infracţiuni, în topul numărului de inculpaţi trimişi în judecată prin rechizitoriu şi prin acord de recunoaştere a vinovăţiei se află infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, şi anume 361 cauze cu 372 inculpaţi. Pe „podiumul” infracţiunilor din Bistriţa-Năsăud urcă şi lovirile şi alte violenţe, cu 83 de cauze şi 125 inculpaţi trimişi în judecată, plus furturile, cu 45 de cauze şi 73 de inculpaţi.

Pentru înşelăciune, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 64 inculpaţi, în 31 cauze, iar pentru infracţiuni silvice, au ajuns în faţa instanţei alte 49 persoane. Interesant este  şi faptul că 32 de inculpaţi vor fi judecaţi pentru abandon de familie.

Altfel, pe lista de infracţiuni figurează şi omorul – 16 inculpaţi trimişi în judecată, tentativa la omor  - 12 inculpaţi, ucidere din culpă  -  12 inculpaţi, vătămare corporală  - 6 inculpaţi, vătămare corporală din culpă  - 9 inculpaţi, viol - 6 inculpaţi, ameninţare - 3 inculpaţi, act sexual cu minor  - 5 inculpaţi, agresiune sexuală  - 4 inculpaţi.

         La capitolul infracţiuni contra patrimoniului, au fost trimişi în judecată  pentru tâlhărie 7 inculpaţi, iar pentru distrugere  - 10 inculpaţi.

Pentru infracţiuni contra autorităţii vor da explicaţii în faţa judecătorilor 8 inculpaţi, alte 7 persoane fiind trimise în judecată pentru mărturie mincinoasă. Nu mai puţin de 11 persoane au fost trimise în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie (prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000), evaziunea fiscală, contrabanda, spălarea de bani şi falsurile fiind alte infracţiuni pentru care persoanele se vor apăra in faţa instanţei.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5