Petiţie online! Salariul minim din România să asigure un nivel de trai decent, așa cum propune Uniunea Europeană!

Prof. Cristina Iurişniţi a distribuit în mediul online petiţia comunităţii Declic, prin care se cere premierului Florin Cîţu şi ministrului Muncii, Raluca Turcan, creşterea salariului minim pe economie la nivel european. Petiţia poate fi accesată la adresa https://go.declic.ro/salariul-minim-1509.

"Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să fiți de partea noastră și să susțineți legea europeană pentru salarii minime decente. Este nevoie de această directivă pentru a impulsiona Guvernele statelor membre să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei.

În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent.

Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice.

Guvernul României pune în pericol șansele tuturor cetățenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent. Oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene [1]. Ei au lăsat să se înțeleagă că România dorește ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleași temeri privind creșterea inflației, falimentarea firmelor sau creșterea șomajului, deși în urma creșterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat [2].

În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020 [3], un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1386 lei. El este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.

Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul Cîțu nu s-ar împotrivi salariului minim decent.

Dezbaterile și deliberările pentru directiva europeană care ar schimba modul de stabilire al salariilor minime sunt în plină desfășurare. Acum e cel mai bun moment să ne mobilizăm, înainte de a se lua o decizie finală de către Parlamentul și Consiliul European.

Dacă directiva europeană nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajați pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supraviețuirii.

Vrem ca salariile minime din România să asigure un nivel de trai decent, așa cum propune Uniunea Europeană.

Semnează și tu petiția prin care le cerem Președintelui României și Prim-Ministrului să voteze pentru adoptarea directivei europene [4].

[1] libertatea[.]ro, BNS acuză Guvernul că le cere europarlamentarilor să voteze împotriva directivei privind salariul minim la nivelul UE. 2 milioane de români, afectați, 20.05.2021

[2] library[.]fes[.]de, Salariul minim și traiul minim decent. De la mituri la oportunități, Aprilie 2021

[3] economie[.]hotnews[.]ro, Coșul minim pentru un trai decent, actualizat pentru anul 2020. Cea mai mare creștere a cheltuielilor a fost la capitolul locuință , 19.11.2020

[4] eur-lex[.]europa[.]eu, Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, 28.10.2020", se arată în petiţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5