Poezie şi ecologie – cu poetul Vasile Leac, la Biblioteca Judeţeană

Joi, 19 octombrie, ora 17.00, în Clubul CooşBook al Bibliotecii Judeţene din str. Al. Odobescu, paşii iubitorilor de poezie s-au îndreptat spre întâlnirea cu poetul Vasile Leac, avocat în meseria de toate zilele şi custode la o galerie de artă din Bucureşti, originar din Năsăud, reprezentant al generaţiei două-miiste, autor a mai multor volume de versuri. Întâlnirea cordială, colegială s-a desfăşurat sub o tematică aleasă de poet - „Poezie şi ecologie”. Drept pentru care poetul Vasile Leac s-a înfruptat din fructele părului din curtea Bibliotecii.
El a povestit unei asistenţe selecte, calitativ şi nu neapărat cantitativ, formată din scriitori bistriţeni, din diferite generaţii, despre ce înseamnă pentru el poezia, cum a dus buruieni pentru a le planta în Elveţia, spre exemplu, unde ele nu mai există, a avea buruieni în grădini sau parcuri publice fiind considerată o infracţiune şi amendată cu sume consistente, el ironizând, cu un umor fin, intelectual, actuala societate românească şi mai ales clasa politică din România, plină de... buruieni! Şi mai puţin de flori ale soarelui! El a mai spus că a călătorit prin bunica Europă şi în America, în Indonezia şi Malaezia, unde a întâlnit o altă lume, parcă cu alte mituri, tradiţii şi obiceiuri, diferită faţă de lumea occidentală în care s-a născut şi a crescut sau de societatea comunistă, cea dinainte de 1989, care i s-a părut mai puţin strâmbă...
A urmat un dialog cu scriitori din sală, cu Menuţ Maximinian, care şi el a fost la festivalul de poezie, cu scriitorul Dorel Cosma, în Malaezia şi poeţi din Malaezia, Singapore, India, Indonezia, au fost prezenţi, anii trecuţi, la Zilele Culturii Naţionale, de Ziua Naşterii Poetului Naţional, unicul Mihai Eminescu, la Palatul Culturii din Bistriţa.
La acest dialog a mai participat şi scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene, care l-a prezentat biografic pe poetul Vasile Leac, apoi Olimpiu Nuşfelean, Gavril Moldovan, Virginia Nuşfelean, Gheorghe Mizgan, Virgil Raţiu etc. Vasile Leac propune cărţi de poezie tematică, de pildă poezie ecologică.
La evenimentul literar au mai fost prezenţi scriitorii Al. C. Miloş, Valentin F. Radu, Mirela Orban, Ioana Bradea, Dan Coman, Victor Ştir, redactori de la AS TV, câţiva tineri autori-elevi.
Întâlnirea a durat două ore, în finalul ei, poetul Vasile Leac spunând că se bucură că a revenit acasă, după care, la final, a făcut o lectură publică din volumele sale de poezie.
A urmat şi un moment de socializare colegială cu scriitorii prezenţi la un pahar de şampanie metaforică, poetică! A fost o seară de ecologizare morală şi poetică!.
Vasilea Leac a spus că, deşi criticul generaţiei sale – 2000 nu l-a primit întotdeauna cu braţele deschise, el necrezând în conceptul de generaţie, ci doar în autori şi în câţiva din cei prezenţi la Bistriţa, el crede, totuşi, în puterea democraticului cuvânt, căci, nu-i aşa, la început a fost cuvântul!!! Şi cuvântul era la Dumnezeu!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5