Portul popular măierean, de Sânziene la Muzeul „Cuibul visurilor”

Sub egida Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud şi a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru vă invită, începând cu data de 24 iunie 2022, la expoziţia temporară „Portul popular măierean”.
Expoziţia reuneşte câteva zeci de tablouri pe pânză reprezentând vechi fotografii cu măiereni îmbrăcaţi în străvechiul port popular specific acestora.
Tainele meşteşugului de a confecţiona îmbrăcămintea nu se învăţau din cărţi, ci de la femeile satului. Se transmiteau din generaţie în generaţie, de la mamă la fiică. Fetele nu se măritau până nu ştiau să toarcă şi să ţeasă. Femeile, cu pricepere şi măiestrie artistică, au făcut hainele din tot sufletul lor, nemuritor fireşte. Au cusut fiecare frunză, floare, figură, având în memorie fiecare etapă a lucrăturii – de la lână, in sau cânepă la fir, la ţesătură, la haină. Fiecare fir, fiecare ţesătură şi fiecare împunsătură cu acul au trecut prin zâmbetul, lacrima, dragostea lor. Portul popular a dovedit bogata măiestrie a ţăranului român, atât în ornarea ţesăturilor şi a broderiilor, cât şi în obţinerea culorilor vegetale. Având sau nu aceleaşi forme, cu sau fară accesorii, bogăţia ornamentală şi cromatica s-a amplificat odată cu vârsta, culminând cu portul mirilor, ajungând apoi la un colorit sobru la bătrâni. Diferențiat în funcţie de anotimp, ocazii festive, vârstă şi sex, portul popular se adaptează ocupaţiilor specifice, ca element utilitar, acesta raportându-se la condiţiile geografice şi de climă, la ocupaţii şi meşteşuguri, ca element de podoabă fiind legat de cele mai importante ceremonii din viaţa celui care îl poartă.
Purtate de oameni în văzul tuturor, costumele tradiţionale atrag atenţia prin măiestrie şi diversitate, fiind mărci de recunoaştere a membrilor comunităţii, dar şi mijloace de apreciere a vârstei, a stării sociale. Omul se îmbracă cu întregul univers, cu lumea (după cum spune şi expresia „eu trăiesc în lume, dar şi întreaga lume e în mine”), portul popular reprezentând şi o recapitulare simbolică a întregii mitologii şi cosmogonii de început, dar şi un context socio-cultural care cuprinde toate faptele de viaţă din lumea satului. De asemenea, haina transmite cele mai diverse emoţii şi semtimente, costumul popular comunicând şi date de ordin naţional, fiecare popor arborându-şi portul tradiţional ca şi drapelul, ambele având aceeaşi valoare simbolică.
Costumul popular, creaţie a ţărăncii noastre, ca parte a Sfintei Tradiţii, este martor al existentei noastre în lume şi vorbeşte de sfinţenia locurilor şi a oamenilor ce locuiesc în aceste spaţii, rămânând ca un talisman al românismului de azi. El este pilon al identităţii noastre româneşti. Este legitimaţia noastră aici. Este o măsură pentru românii ce vin din transcendent.
Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru în perioada 24 iunie – 31 iulie 2022, de miercuri până duminică.
Responsabil proiect: Muzeograf, Viorel-Daniel Partene
Vă aşteptăm cu mult drag!
Manager,
Dr. Alexandru Gavrilaş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5