Poruncile Primăriei din Leşu

Luni 26.12.2011, în faţa unei săli arhipline a căminului Cultural „George Pop” din Leşu, primarul Nicolae Grigore Lupşan a dat poruncile, un obicei mai vechi, prezentând în faţa leşenilor un bilanţ al realizărilor, dar şi al neîmplinirilor.

După prezentarea situaţiei economice a localităţii Leşu, situaţie care este destul de mulţumitoare, şi a propunerilor de realizări pentru anul 2012, cu speranţa că vom fi sprijiniţi şi în continuare pentru a termina ce am început şi a începe ce ne-am propus, primarul a spus că o situaţie mai detailată va fi prezentată la Bobotează.

În continuare, elevii Şcolii Generale Nr.1 Leşu au prezentat un frumos spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă, prezentarea fiind făcută de eleva clasei a VII-a, Bianca Andreea Pop, după cum urmează:

„Crăciunul sau Naşterea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. Ea îl cinsteşte într-un mod unic pe Domnul Nostru Iisus Hristos, a cărui venire pe lume a fost una diferită şi neobişnuită.

Obiceiurile de Crăciun şi de iarnă s-au păstrat însă din vechime şi sunt evocate în spectacolul nostru, dovadă că tradiţia s-a păstrat neschimbată, conservând valorile ei.

Timpul nu a şters amintirile şi episoadele din viaţa pe care au avut-o bunicii noştri, ci, din contră, a lăsat o amprentă proeminentă asupra acestora.

În spectacolul ce va urma, sunt conturate datinile străbune. Astfel că, în deschidere, corul şcolii va prezenta colindele: „Deschide uşa creştine” şi „O, ce veste minunată”, urmează: formaţia de căluşari a şcolii generale, pluguşorul clasei a III-a, clasa I- colinde cu urări, clasa a IV-a – dansuri populare, corul şcolii, „Trei păstori” şi „Viflaime, Viflaime”, formaţia de dansuri populare a şcolii generale, clasa a IV-a – colinde.

Ultima, dar nu cea din urmă, tradiţia apusă de odinioară, când bunicii noştri erau tineri, în floarea vârstei, este vorba de „Şezătoarea din bătrâni”.

În încheiere, vă mulţumim pentru căldura şi aplauzele cu care aţi întâmpinat spectacolul nostru, cu promisiunea că ne vom reîntâlni cât mai curând, noi vă urăm sărbători fericite, un an nou plin de bucurii şi împliniri!”

Nu trebuie să uităm nici pe cei care au pregătit acest spectacol: înv. Elena Lupşan, înv. Mariana Burduhos şi înv. Monica Suciu.

Întrucât nu a nins ca să avem asfalt din zăpadă, drumul fiind foarte rău, Moş Crăciun, nu a putut să vină şi la Leşu, dar prin bunăvoinţa unui sponsor, primarul Nicolae Lupşan şi viceprimarul Ioan Pop, au putut să împartă cadouri atât copiilor artişti, cât şi celor din sală.

Felicitări mamelor, bunicelor şi străbunicelor, care au scos din lada de zestre, cele mai frumoase şi valoroase costume populare îmbrăcându-şi nepoţii cu ele, iar noi am avut ocazia să asistăm şi la o adevărată paradă a portului popular românesc.

Valer Petrehuş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5