Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Postul Crăciunului

În fiecare an, conform calendarului religios, Postul Crăciunului sau Lăsatul Secului începe la 15 noiembrie.
De acum mai sunt 47 de zile până la Anul Nou și 40 de zile până la celebrarea marelui miracol al Nașterii Domnului. Pentru acest eveniment deosebit trebuie să ne pregătim, să ne purificăm trupul și sufletul prin post și rugăciune, prin pace și bună înțelegere, prin dragostea față de oameni și respectarea cutumelor strămoșești, într-o mare și unică simțire întru Hristos.
La prinderea postului se făcea purificarea spațiului și a timpului, prin rituri și obiceiuri străvechi, ca oamenii să fie vrednici pentru „întoarcerea la vremile biblice”, la Nașterea Fiului lui Dumnezeu.
Se spune că în Postul Crăciunului e bine să te abții de la orice fel de plăcere și că „numai a cânta la fluier nu e păcat”, dat fiind că acum începeau repetițiile pentru colindele de Crăciun și cele pentru jocul cu măști.
Tot de acum începea și perioada șezătorilor, momente la care tinerii satelor aveau să se cunoască, mulți dintre ei ajungând mai apoi la căsătorii. Aceștia învățau în șezători cântece, colinde sau își însușeau anumite deprinderi de muncă de la femeile bătrâne, sau de la cele mai harnice și mai pricepute în ale torsului, cusutului etc.
Sunt scutiți de la post cei bolnavi, precum și cei care călătoresc, fiincă se spune că „baba călătoare, n-are sărbătoare!”, iar postul bețivilor „nimeni nu-l ia în seamă”.
Postul este o perioadă de înfrânare, pentru ca omul să nu mânânce orice, „să nu se întreacă prin distracție”, căci „prin post cu rugăciune și cu fapte bune, se capătă împărăția cerurilor”.
Material îngrijit de etnolog prof. Emilia Ometiță, șef - Biroul Cultură Tradițională, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Sursă text: Maria Bocșe, „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, Sărbători, credințe, rituri, mituri, vol. III, Cluj-Napoca, 2007, pag.141-144; Mihai Camilar, „Calendarul popular bucovinean”, Ed. Mușatinii, Suveava, 2012, pag. 266-267.
Photo credit: Eugen Alupopanu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5