Postul Crăciunului
Timp de 40 de zile, între 15 noiembrie şi 25 decembrie, creştinii ortodocşi ţin Postul Crăciunului. Este un post lung, care aminteşte de cel al lui Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii, dar şi de acela al patriarhilor din Vechiul Testament, care aşteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ. Tot astfel, creştinii se pregătesc pentru sărbătoarea Naşterii Domnului prin post şi rugăciune, prin umilinţă şi bucurie.
Tocmai în asta constă esenţa înţelegerii postului ; degeaba ţinem postul alimentar, dacă nu simţim bucurie în suflet, nu manifestăm blândeţe şi compasiune, dragoste pentru oameni. Esenţa postului se referă la spiritul nostru schimbat ; postul nu este numai abţinere de la a mânca „de dulce”, spiritul nostru trebuie să fie curat, fără furie şi fără ură. Mulţi spun că nu pot ţine post atât de mult timp, dar Postul Crăciunului este unul dintre cele mai uşoare, prin „dezlegările” pe care le oferă ; sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie putem folosi peşte, ulei şi vin. Dar sunt şi alte ocazii de a folosi acestea, ocazii pe care credincioşii-practicanţi le cunosc.
O altă „componentă” a postului este rugăciunea ; această manifestare a spiritului care, ar trebui, să ne însoţească în toate clipele vieţii noastre. Am uitat să ne rugăm; un „Doamne, ajută!” le este unora de folos şi de ajuns. Dar nu este de-ajuns ! Să reînvăţăm să ne rugăm - din suflet, iar nu folosind rugăciuni din rubrici oferite de ziare. Să învăţăm că rugăciunea este prilejul nostru de a ne adresa Tatălui Ceresc, în numele Fiului său, prin Duhul Sfânt, mulţumind pentru toate şi abia apoi, arătând nevoile noastre. Să pomenim în rugăciune pe morţii noştri şi pe duşmanii noştri. Abia atunci, dacă facem asta cu sufletul curat, postul îşi va fi atins scopul. Altfel - nu.
Vreme de o jumătate de secol ne-a fost interzisă această sărbătoare, acest eveniment. Dar el nu s-a pierdut ; şi astăzi a venit momentul să punem la locul de cinste pe care-l merită; să facem din Postul Crăciunului o sărbătoare a bucuriei. Căci este o bucurie !
Dacă ne gândim că acum, doamnele şi domnişoarele îşi pot corecta silueta, că domnii îşi pot dezintoxica organismul şi că toţi - fiind mai buni - putem fi mai plăcuţi Domnului şi nouă, iată, vom constata că Postul este un eveniment şi o sărbătoare premergătoare zilei minunate a Naşterii Domnului. Poate părea o idee prea „laică”, dar este adevărată! Tatăl nostru Ceresc ne iubeşte şi ne vrea buni, curaţi şi… frumoşi.
Adaugă comentariu nou