Postul Crăciunului, unul al bucuriei

T. Săsărman

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil. Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creştinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din fecioara Maria.
Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinţa curăţirii trupeşti şi sufleteşti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia aşteptau venirea lui Mesia cu post şi rugăciune, aşa se cuvine să aştepte creştinii şi să întâmpine prin ajunare pe „Cuvântul lui Dumnezeu” născut din Fecioara Maria.
Postul cel adevărat este acela, aşa cum se spune în Isaia – 58-7-8, „Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.
Acest post ţine 40 de zile: de la 15 noiembrie la 25 decembrie, lăsăm sec în seara sfântului Filip, la 14 noiembrie. Dacă această zi cade miercurea sau vinerea, începem postul în seara zilei de 14 noiembrie.
Postim de carne, ouă şi brânză. Lunea, miercurea şi vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) şi fără vin. Marţea şi joia se dezleagă la untdelemn şi vin. Sâmbetele şi duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin şi peşte.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara şi anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Naşterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
Mâncăm untdelemn şi dezlegăm la vin la 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 şi 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinţi mai însemnaţi.
Mâncăm peşte: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea miercurea sau vinerea.
În sfârşit dezlegăm la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, precum 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, dacă aceste zile cad marţea sau joia. Cu atât mai mult, când marţea sau joia se întâmplă hramul bisericii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5