Întâlnire spirituală la Sângeorz Băi, despre beneficiile şi capcanele postului alimentar

Parohiile ortodoxe din oraşul staţiune au organizat duminică o întâlnire spirituală la Centrul de Tineret Ioan Bunea cu tema „Beneficiile şi capcanele postului alimentar”.  În prezenţa unui public numeros farmacista Mirela Cârcu, doctorul Darius Călin Silaşi împreună cu preoţii au adus în atenşia participanţilor beneficiile spirituale dar şi medicale ale Sfântului post al Crăciunului.

         Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii, este ţinut cu stricteţe de credincioşii în întreaga lume. Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti. Acesta închipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moise, dar şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci aşteptau venirea Mântuitorului pe Pamant cu post şi rugăciune, aşa se cuvine ca toţi credincioşii să aştepte şi să întâmpine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria. Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsand sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.  Acestea au fost gândurile transmise de către preoţii prezenţi la manifestare.

         “Din punctul meu de vedere, ca medic, găsesc că postul este un lucru foarte important, pentru că stabileşte nişte reguli. Cum în dieta tipic românească folosim foarte mult porc şi grăsimi saturate, această perioadă de post este utilă pentru că pune organismul într-o relaxare. Nu trebuie să ţinem doar posturile mari, ci este bine să ţinem cont şi de acele obiceiuri pe care străbunii noştri le aveau, de a tine post miercuri şi vineri. Sunt utile pentru că ne ajută pe toţi cei care avem o alimentaţie bogată în proteine şi grăsimi să echilibrăm puţin excesul. Pacienţilor mei care au gută, spre exemplu, care mănâncă multe cărnuri sau preparate cu organe, ori celor care au dislipidemii şi au colesterolul mare ori prezintă risc cardiovascular, eu le recomand postul acesta de miercuri şi vineri”, a spus doctorul Darius Călin Silaşi.

         Aşadar, o perioadă cu o alimentaţie vegetariană este mai mult decât binevenită, nu doar adulţilor, dar şi copiilor, însă atenţie şi la ce mâncăm.

          „Hrana are de a face cu esența vieții. Este combustibilul care menține, repară și asigură funcționarea corpului nostru . Pentru sănătatea noastră, ar fi bine să conștientizăm faptul că suntem”ceea ce mâncăm , dar și ceea ce nu mâncăm”. Astăzi , alimentele industrializate, rafinate conțin o contradicție puternică între cele două fețe ale alimentului: cea senzorială, extrem de bună și frumoasă și cea nutrițională, aproape inexistentă. Am ajuns astfel să mâncăm “fără să ne hrănim”. Se apreciază că stilul de viață sedentar și alimentatația nesănătoasă sunt cauza a peste 70% din bolile care ne afectează organismul și numai un procent mic 3-5% se datorează cauzelor erditare, genetice. Postul alimentar reprezintă în această perioadă echivalentul unei diete vegetariene bazate pe legume, fructe, semințe care au un efecte benefic asupra organismului nostru prin detoxifiere, un proces natural de eliminare și neutralizare a toxinelor din   organism. Pentru ca postul să fie o cură binevenită de sănătate trebuie ca zilnic să ne hrănim corect, pentru a asigura organismului nostru necesarul optim de proteine vegetale, vitamine, minerale, enzime, antioxidanți. Alături de alimente să nu uităm hidratarea cu apă, cel puțin 2 l pe zi. Pe perioada postului este necesar uneori ca să adăugăm și suplimente cu vitamine ș minerale pentru a asigura o funcționare optimă a organismului", a precizat farmacistul Mirela Cârcu.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5