Sistem imunitar puternic? Iată cum!
Corpul uman trebuie să se protejeze singur împotriva bacteriilor și a virusurilor ce pot cauza diverse boli. Sistemul imunitar reprezintă metoda prin care organismul se poate apăra de infecții.
Datorită acestuia, organismul se apară împotriva infecției cu germenii patogeni din mediu, aflându-se într-o luptă fără sfârșit cu virusurile, bacteriile, ciupercile și particulele care pot cauza chiar și cancer.
Sistemul imunitar natural este constituit, în afara barierelor fizice, din diferite celule prezente în sângele circulant, precum și cele două tipuri de proteine specializate, complementul și citokinele.
Pentru a funcționa cum trebuie, acesta are nevoie de nutrienți precum vitaminele A, B6, C, D, E sau zinc. Când sistemul imunitar nu funcționează la parametri optimi, poate da semnale “vizibile”.
Imunitatea este de două tipuri:
- Imunitate înnăscută (nativă) – aceasta este caracterizată de barierele native ale corpului, de luptă împotriva infecțiilor. Aceste bariere includ pielea, aciditatea din stomac, saliva, lacrimile, mucusul de la nivelul nasului și al gurii, celulele din circulația sangvină ce pot distruge germenii.
Toate acestea sunt extrem de importante, deoarece reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor, precum și de eliminare a acestora. Imunitatea înnăscută nu este influențată de expunerile multiple la aceeași infecție.
- Imunitate dobândită - este bazată pe fenomenul de adaptare la lupta împotriva infecțiilor cauzate de diverse bacterii și virusuri. În acest caz, organismul poate deveni imun pe viitor la infecțiile cauzate de același germen. Există mai multe celule care se pot adapta să aibă un răspuns în urma expunerii la o infecție.
De exemplu, macrofagele, celulele specializate ce pot ataca și distruge direct un organism infecțios, prevenind apariția bolii, dar și anticorpii care pot recunoaște anumite tipuri de bacterii și virusuri, se atașează de organism și previn infectarea. Așadar, această adaptare reprezintă baza imunizării.
Semnele și simptomele imunității scăzute
Sănătatea sistemului imunitar depinde mult de nivelul emoțional al unei persoane, de nivelul de stres la care persoana este expusă, de stilul de viață, de obiceiurile alimentare, dar și de statusul nutrițional.
Există mai multe semne pe care organismul le dă și care arată cât de puternic este sistemul imunitar. Iată care sunt semnele unei imunități scăzute:
- oboseala apărută în special dimineața;
- frecvența crescută a răcelilor;
- infecțiile frecvente ale tractului urinar, tulburările stomacului, inflamarea gingiilor, diareea repetată;
- alergiile, în special când sunt multiple sau declanșate cu ușurință;
- rănile care se vindecă greu, pe timp îndelungat.
Cum putem crește imunitatea?
Pe lângă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, ceea ce implică o alimentație corectă, mişcare, odihnă suficientă şi o bună dispoziție, organismul mai are nevoie și de alți stimulenți pentru a-i crește imunitatea, indiferent de sezon.
Suplimentele sunt ajutorul organismului pentru completarea micronutrienţilor de care acesta are nevoie și pe care nu îi poate obţine doar din dieta zilnică. Este importantă menţinerea unui nivel optim de micronutrienţi, astfel ajutând organismul să funcţioneze eficient şi ţinându-l departe de dezechilibrele nutriţionale. Acestea îi pot genera o funcţionare defectuoasă, dând astfel naștere anumitor afecţiuni.
Antioxidanţii sunt o categorie de compuşi care neutralizează radicalii liberi ce pot dăuna celulelor organismului. Cu cât există o cantitate mai mare a radicalilor liberi, cu atât creşte riscul de deteriorare celulară.
Organismul dispune de antioxidanţi proprii, însă nu trebuie neglijat faptul că aceştia pot fi asimilați de organism prin intermediul alimentaţiei corecte. Cele mai comune substanţe cu rol antioxidant sunt vitaminele C, E, A, beta-carotenul, flavonoidele, resveratrolul, luteina, seleniul şi zincul. Pentru a oferi organismului doza necesară de antioxidanţi, alimentaţia trebuie bazată, în principal, pe consumul de fructe şi legume proaspete.
Însă atunci când organismul are nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanți, care se poate asimila doar din alimentație, specialiștii recomandă administrarea anumitor suplimente.
Beneficiile suplimentelor alimentare
Dacă oboseala şi extenuarea vă dau bătăi de cap, suplimentul alimentar Multivitamine şi Minerale, de la Naturalis, este cea mai bună soluţie. Are la bază o combinatie echilibrata de 17 vitamine şi minerale, esenţiale pentru funcţionarea corectă a organismului. Acest complex de multivitamine și minerale este recomandat şi la funcționarea normală a sistemului nervos, imunitar și muscular, la menținerea sănătăţii dinților, a părului, a unghiilor, pielii și a vederii. În plus, datorită ingredientelor de calitate suplimentul efervescent Multivitamine și Minerale reglează activitatea hormonală și are grijă ca inima și glanda tiroidă să funcționeze normal.
Cu numeroase beneficii recunoscute asupra organismului, vitamina C este un ajutor de nădejde în menținerea funcționării corespunzătoare a sistemului nervos şi imunitar. În plus, datorită ingredientelor, suplimentul alimentar Vitamina C Plus Zinc, de la Naturalis, susține producția de colagen, contribuind la funcționarea corespunzătoare a ligamentelor, vaselor de sânge, sistemului osos şi pielii. Comprimantele efervescente asigură o absorbţie rapidă în organism, ceea ce duce la o eficienţă crescută a ingredientelor din suplimentul alimentar.
Citiţi şi:
- Cum să îți sporești imunitatea natural cu produse bio în sezonul rece
- Beneficiile pe care ți le poate oferi păstura de albine- Motive pentru care ar trebui să o încerci
- Când și ce suplimente homeopate să administrezi La ce ajută suplimente ca Sod natural cantacuzino
- Protocolul Hypericum pentru Întărirea Imunității
- Graviola, folosita de mii de ani pentru infectii, reumatism, artrita si chiar cancer
Adaugă comentariu nou