Pr. Vasile Beni: Când ne facem semnul sfintei Cruci îi mulţumim şi îi cerem ajutorul bunului Dumnezeu!

Dragii noştri credincioşi!

       Două sunt sărbătorile importante, la început de an nou bisericesc,  care au ca şi scop mântuirea noastră: Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie și Înălțarea sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie. Să ne oprim pe scurt la câteva învăţături:

    1. Istoricul acestei sărbători. Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare ortodoxă închinată Sfintei Cruci, fiind trecută în rândul praznicilor împărăteşti. Ea se prăznuieşte în fiecare an la 14 septembrie. Această sărbătoare aminteşte de două evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci şi anume:   

Primul ne spune cum împăratul  Constantin era în fața unei grele încercări, pentru că trebuia să se lupte cu împăratul Maxențiu a cărui armată era mai numeroasă. Întrebând-o pe mamă ce să facă, să se predea sau să se ducă la luptă, ea l-a îndemnat să se roage la Dumnezeu. Pe tânărul împărat nu l-au convins aceste cuvinte, iar Dumnezeu i se arată prin puterea Crucii.  Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină „Prin acest semn va învinge”.  Când s-a trezit, împăratul a dat poruncă să fie pus pe arme şi pe coifuri semnul sfintei Cruci. Văzând această minune mama împăratului Constantin, după Edictul de la Mediolan din 313, când împăratul a dat libertate creștinismului, împărăteasa Elena s-a rugat lui Dumnezeu să i se descopere lemnul crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. S-au făcut săpături, s-au descoperit cele trei cruci și pentru că nu știau care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, au fost aduși bolnavi cu tot felul de boli și care atunci când se atingeau de crucea pe care a fost răstignit Iisus se vindecau. Văzând minunile care se petreceau prin atingerea de sfânta Cruce, s-a construit o biserică, în cinstea ei, unde în anul 327 patriarhul Ierusalimului Macarie, la sfânta Liturghie o ridică, o înalță să o vadă toată lumea, de unde avem până astăzi sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

 Al doilea eveniment pe care ni-L aminteşte praznicul Înălţării este aducerea Sfintei Cruci, luată de către regele Chosroes, al Perşilor, la 614 şi aşezarea din nou în biserica Sfântului Mormânt, de către împăratul Heraclius, la 629. În 14 septembrie, patriarhul Zaharia al Ierusalimului a înălţat-o din nou, spre vedere şi cinstire, în faţa credincioşilor.

     2. De fiecare dată când ne facem sfânta Cruce ne mărturisim credinţa . Semnul Sfintei Cruci este o învăţătură pe scurt a credinţei creştine.Și Biserica ne învață și cum trebuie să îl facem: Unim degetul mare, cu cel arătător şi cel mijlociu, simbolizând Sfânta Treime. Strângem celelalte două degete în palmă, simbolizând cele două firi ale Mântuitorului: Dumnezeu adevărat şi om adevărat. Ducem cele trei degete la frunte, apoi spre mijlocul abdomenului, la umărul drept şi apoi la cel stâng; În timp ce facem semnul Sfintei Cruci, putem spune: ,,În numele Tatătului și al Fiului și al Sfântului Duh”, atunci când începem un lucru sau  „Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!”, atunci când terminăm un lucru. De fiecare dată când ne facem semnul Sfântei Cruci, mărturisim credinţa în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel răstignit pe Cruce, şi credinţa într-un Dumnezeu în trei ipostasuri: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, mărturisim un singur Dumnezeu în trei feţe dumnezeieşti, iar semnul Crucii ne aduce aminte că Fiul lui Dumnezeu, făcut om, ne-a mântuit răstignindu-Se pe Cruce. 

3. Când ne facem semnul sfintei Cruci îi mulţumim şi îi cerem ajutorul bunului Dumnezeu. Dacă suntem atenți observăm că sfânta cruce e nelipsită de pe Biserici și din Biserici, precum și din casele creștinilor, dar și de la Taine și  Ierurgii. Fiecare slujbă începe și se termină cu semnul Sf.Cruci. Prin semnul pe care îl facem  asupra noastră când ne sculăm, când mâncăm, când începem sau sfârșim un lucru, îi cerem ajutorul dar îi și mulțumim lui Dumnezeu. Cu semnul Sf.Cruci începem fiecare pâine, prin aceasta mulțumindu-I Tatălui Ceresc pentru pâinea cea de toate zilele. La Taina sfântului  Maslu, în rugăciunea cântată spunem că Crucea este armă împotriva diavolului. 

 De ce este bine să ne facem ne facem semnul Sfintei Cruci? Pentru că îi mulţumim sau îl  chemăm în ajutor pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, ca să fie cu noi acum şi în vecii vecilor. Amin!

 

Comentarii

15/09/20 09:25
Vizitator

In loc de comentariu la excelentul articol al Pr. Vasile Beni, cel mai bine se potrivesc versurile pricesnei "La Umbra Crucii Tale":

La umbra crucii tale eu, Doamne, vreau să vin
Să-mi plâng mereu trecutul si tie să mă-nchin
Să-mi plâng mereu trecutul si tie sa ma-nchin
La umbra crucii tale eu, Doamne, vreau să fiu
Sa plâng, să cant cu jale, din moarte să inviu
Sa plâng, să cant cu jale, din moarte să inviu
La umbra crucii tale eu vreau să-ngenunchiez
Caci numai tu, stăpâne, din greu mă liberezi
Caci numai tu, stăpâne, din greu mă liberezi
La umbra crucii tale e pacea si odihna
Nădejdea, mângaierea, dreptatea si lumina
Nădejdea, mângaierea, dreptatea si lumina
Refren:
La umbra crucii tale eu, Doamne, vreau să vin
Să-mi plâng mereu trecutul si tie să mă-nchin
Să-mi plâng mereu trecutul si tie sa ma-nchin
La umbra crucii tale eu, Doamne, vreau să fiu
Sa plâng, să cant cu jale, din moarte să inviu
Sa plâng, să cant cu jale, din moarte să inviu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5