Înălțarea Sfintei Cruci. Preotul Vasile Beni: Şi la rău, dar și la bine, fă-ți cu dreapta Sfânta Cruce!

Luna septembrie, care este și începutul anului bisericesc, cuprinde  două mari sărbători: Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci.Iar în ziua de 8 septembrie când sărbătorim ,,Nașterea Maicii Domnului”,fiecare preot cred că a încercat să vorbească despre Maica Domnului,care este ,,Darul lui Dumnezeu”,care mijlocește pentru noi neîncetat.La sărbătoarea Înălțarii Sfintei Cruci haideți  să încercăm să ne oprim la câteva învățături.

 1)Istoricul sărbătorii: Împăratul Constantin era în fața unei grele încercări,pentru că trebuia să se lupte cu împăratul Maxențiu și a cărui armată era mai numeroasă.Întrebând-o pe mamă ce să facă ,să se predea sau să se ducă la luptă,ea l-a îndemnat să se roage la Dumnezeu.Pe tânărul împărat nu l-au convins aceste cuvinte,iar Dumnezeu I se arată prin puterea Crucii . Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină ,,prin acest semn va învinge”. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Ma­xenţiu - care se purta rău cu creştinii - dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos. Cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu.Văzând această minune mama împăratului Constantin,după Edictul de  la Mediolan din 313,când împăratul a dat libertate creștinismului,împărăteasa Elena  sa rugat lui Dumnezeu să I se descopere lemnul crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.S-au făcut săpături,s-au descoperit cele trei cruci și pentru că nu știau care este crucea pe care a fost răstignit Iisus,au fost aduși bolnavi cu tot felul de boli și care atunci când se atingeau de crucea pe care a fost răstignit Iisus se vindecau.Văzând minunile care se petreceau prin atingerea de sfânta Cruce, sa construit o biserică,în cinstea ei,unde în anul 327 patriarhul Ierusalimului Macarie, la sfânta Liturghie o ridică, o înalță să o vadă toată lumea,de unde avem până astăzi sărbătoarea Înălțării sfintei Cruci.                           

2)Cum să ne facem semnul sfintei Cruci și ce învățătură are ?Pe lângă faptul că a vorbi despre Cruce ,am putea spune că înseamnă că vorbim despre primul altar de jertfă,pe care s-a jertfit Fiul lui Dumnezeu, semnul Sfintei Cruci este o învăţătură pe scurt a credinţei creştine.Și Biserica ne învață și cum trebuie să îl facem:Unim degetul mare, cu cel arătător şi cel mijlociu, simbolizând Sfânta Treime.Strângem celelalte două degete în palmă, simbolizând cele două firi ale Mântuitorului: Dumnezeu adevărat şi om adevărat.Ducem cele trei degete la frunte, apoi spre mijlocul abdomenului, la umărul drept şi apoi la cel stâng;În timp ce facem semnul Sfintei Cruci, putem spune:,,În numele Tatătului și al Fiului și al Sfântului Duh”,atunci când începem un lucru,sau  „Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!”,atunci când terminăm un lucru. De fiecare dată când ne facem semnul Sfântei Cruci, mărturisim credinţa în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel răstignit pe Cruce, şi credinţa într-un Dumnezeu în trei ipostasuri: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, mărturisim un singur Dumnezeu în trei feţe dumnezeieşti, iar semnul Crucii ne aduce aminte că Fiul lui Dumnezeu, făcut om, ne-a mântuit răstignindu-Se pe Cruce.                                

O scurtă învățătură-Dacă suntem atenți observăm că sfanta cruce e nelipsită de pe Biserici și din Biserici,precum și din casele creștinilor,dar și de la Taine și  Ierurgii. Fiecare slujbă incepe și se termină cu semnul Sf. Cruci. Prin semnul pe care il facem  asupra noastră când ne sculăm, când mâncăm,când incepem sau sfârșim un lucru ii cerem ajutorul dar îi și mulțumim lui Dumnezeu. Cu semnul Sf.Cruci incepem fiecare pâine ,prin aceasta mulțumindu I Tatălui Ceresc pentru pâinea cea de toate zilele.La Taina sf. Maslu în rugăciunea cântată spunem că Crucea este armă împotriva diavolului,iar istoria ne arată că in numele Crucii s au ridicat domnitorii:Basarab care avea Crucea pe blazon,Mircea cel Bătrân pe platoșe,Stefan cel Mare pe sabie ,Mihai Viteazul pe buzdugan,Revolutia de la 1848 pe tricolor și tot crucea este pe utilajele de salvare grabniăa.Cruci Tale ne-nchinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim- rostim și cântăm la sărbătorile inchinate Sf. Cruci.Nicolae Steinhardt,preotul monah spunea:,,Crucea, geometric si simbolic vorbind,e semnul intretăierii celor doua planuri,e unirea dintre spiritual si material,e metafora dublei noastre naturi:duhovnicească și pământeană.Ea ne rezumă , ne recapitulează,ne reprezintă grafic și cardinal,ne expune in dubla-paradoxală,perpendiculară,fundamentala-noastră solemnă și derizorie situație de făptura care ține deopotrivă de lume și de cer”. De-aia tu să știi creștine și aminte a-ți aduce și la rău dar și la bine fă- ți cu dreapta Sf.Cruce. Amin .                                                                                                                                

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5