Pr. Vasile Beni: Prin semnul Sfintei Cruci, noi îl mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt!
Când ne facem semnul Sfintei Cruci îi chemăm în rugăciune pe Tatăl care a creat lumea, pe Fiul care a mântuit-o și pe Duhul Sfânt care ne poartă de grijă
Dragii noștri credincioși!
Ne aflăm la început de an bisericesc şi două sunt sărbătorile importante care au ca şi scop mântuirea noastră: Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie și Înălțarea sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie.
Dacă la Naşterea Maicii Domnului o prăznuim pe Maica luminii şi a bucuriei, a celei prin care se vesteşte mila şi izbăvirea neamului omenesc, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci ne readucem aminte de cel dintâi altar de jertfă pe care S-a jertfit Fiul lui Dumnezeu, pentru noi oamenii și a noastră mântuire. Să ne oprim în cele ce urmează la câteva învățături legate de această frumoasă și măreață sărbătoare
1. Un argument de cinstire a Sfintei Cruci dovedit printr-o minune. Împăratul Constantin era în fața unei grele încercări, pentru că trebuia să se lupte cu împăratul Maxențiu a cărui armată era mai numeroasă. Întrebând-o pe mamă ce să facă, să se predea sau să se ducă la luptă, ea l-a îndemnat să se roage la Dumnezeu. Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis Crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină „Prin acest semn va învinge!” Când s-a trezit, împăratul a dat poruncă să fie pus pe arme şi pe coifuri semnul Sfintei Cruci.
Văzând această minune mama împăratului Constantin, după Edictul de la Mediolan din 313, când împăratul a dat libertate creștinismului, împărăteasa Elena s-a rugat lui Dumnezeu să I se descopere lemnul Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. S-au făcut săpături, s-au descoperit cele trei cruci și pentru că nu știau care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, au fost aduși bolnavi cu tot felul de boli și care atunci când se atingeau de Crucea pe care a fost răstignit Iisus se vindecau.
Văzând minunile care se petreceau prin atingerea de Sfânta Cruce, s-a construit o biserică, în cinstea ei, unde în anul 327 patriarhul Ierusalimului Macarie, la Sfânta Liturghie o ridică, o înalță să o vadă toată lumea, de unde avem până astăzi sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.
2. Când ne facem Sfânta Cruce ne mărturisim credinţa. De fiecare dată când ne facem semnul Sfântei Cruci, mărturisim credinţa în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel răstignit pe Cruce, şi credinţa într-un Dumnezeu în trei ipostasuri: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, mărturisim un singur Dumnezeu în trei feţe dumnezeieşti, iar semnul Crucii ne aduce aminte că Fiul lui Dumnezeu, făcut om, ne-a mântuit răstignindu-Se pe Cruce.
Biserica ne învață și cum trebuie să îl facem: Unim degetul mare, cu cel arătător şi cel mijlociu, simbolizând Sfânta Treime. Strângem celelalte două degete în palmă, simbolizând cele două firi ale Mântuitorului: Dumnezeu adevărat şi om adevărat. Ducem cele trei degete la frunte, apoi spre mijlocul abdomenului, la umărul drept şi apoi la cel stâng; În timp ce facem semnul Sfintei Cruci, putem spune: ,,În numele Tatătului și al Fiului și al Sfântului Duh”, atunci când începem un lucru sau „Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!”, atunci când terminăm un lucru.
Dacă suntem atenți observăm că sfânta cruce e nelipsită de pe Biserici și din Biserici, precum și din casele creștinilor, dar și de la Taine și Ierurgii. Fiecare slujbă începe și se termină cu semnul sfintei Cruci. Prin semnul pe care îl facem asupra noastră când ne sculăm, când mâncăm, când începem sau sfârșim un lucru, îi cerem ajutorul dar îi și mulțumim lui Dumnezeu. Cu semnul Sfintei Cruci începem fiecare pâine, prin aceasta mulțumindu-I Tatălui Ceresc pentru pâinea cea de toate zilele. La Taina sfântului Maslu, în rugăciunea cântată spunem că Crucea este armă împotriva diavolului.
3. Câteva exemple pe parcursul istoriei despre Sfânta Cruce: Sfântul Apostol Andrei a fost răstignit pe cruce, iar istoria ne arată că în numele Crucii s-au ridicat domnitorii: Basarab care avea Crucea pe blazon, Mircea cel Bătrân pe platoșe, Ştefan cel Mare pe sabie, Mihai Viteazul pe buzdugan, Revoluţia de la 1848 pe tricolor și tot crucea este pe utilajele de salvare grabnică. Crucii Tale ne-nchinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim - rostim și cântăm la sărbătorile închinate Sf. Cruci.
4. Proprietăţile semnului crucii, studiate ştiinţific - Oamenii de ştiinţă ruşi au dovedit experimental proprietăţile miraculoase ale semnului crucii şi al rugăciunii. ,,Este un mare miracol, ce se întâmplă fizic în fiecare zi", a declarat fizicianul Angelina Malakhovskaya, citat de Agenţia Interfax. Malakhovskaya a studiat puterea semnului crucii timp de 10 ani.
Oamenii de ştiinţă au studiat impactul rugăciunii ,,Tatăl nostru" şi al semnului crucii asupra bacteriilor patogene. Mostre de apă din diferite surse - fântâni, râuri, lacuri - au fost folosite în cercetare. Toate mostrele conţineau anumite bacterii. S-a observat că dacă se rosteşte rugăciunea domnească şi se face semnul cruci asupra apei, numărul de bacterii dăunătoare scade de şapte, zece, sute chiar mii de ori. Experimentele au fost făcute astfel încât să se excludă posibilul impact al sugestiei mentale.
Rugăciunea a fost spusă atât de credincioşi, cât şi de necredincioşi, iar numărul bacteriilor, indiferent de mediu, a scăzut. Oamenii de ştiinţă au mai dovedit efectul benefic al rugăciunii şi al semnului crucii asupra oamenilor. S-a stabilit că presiunea sângelui tuturor celor supuşi la teste s-a îmbunătăţit.
S-a mai observat că dacă semnul crucii este făcut neîngrijit, şi fără să atingă punctele corespunzătoare - centrul frunţii, centrul plexului solar şi umerii -, rezultatele pozitive ale testelor sunt mai slabe sau chiar absente. De aceea să încercăm să ne facem acest semn pentru că prin el noi îl mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt.
Amin!
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Când ne facem semnul sfintei Cruci îi mulţumim şi îi cerem ajutorul bunului Dumnezeu!
- Pr. Vasile Beni: De ce este bine să ne facem semnul Sfintei Cruci
- Părintele Vasile Beni: Crucea în ortodoxie este personalizată pentru că îl are tainic pe Hristos în ea
- Înălțarea Sfintei Cruci. Preotul Vasile Beni: Şi la rău, dar și la bine, fă-ți cu dreapta Sfânta Cruce!
- Pr. Vasile Beni: Puterea Sfintei Cruci. Tuturor celor care purtaţi numele Constantin şi Elena vă dorim mulţi şi binecuvântaţi ani!
Adaugă comentariu nou