În premieră, la Căianu Mic a fost comemorat Maftei Silaş. Coroane de flori pentru eroul împuşcat mortal, la 19 ani

În premieră, la Căianu Mic a fost comemorat Maftei Silaş, erou al Revoluţiei din 1989. La Monumentul Eroilor din localitatea de pe Valea Ţibleşului au fost depuse coroane de flori de către autorităţile locale, în frunte cu primarul Paul Ştir şi părintele Alexandru Gherghel, care a săvârşit şi o slujbă de pomenire.  

De altfel, numele lui Maftei Silaş ca martir al Revoluţiei din 1989 este trecut pe Monumentul Eroilor amplasat în faţa Primări din comuna Căianu Mic.

Despre Maftei Silaş apar informaţii în cartea „Victimele Revoluţiei. Timişoara 1989”, scrisă de procurorul pensionar general (r) Romeo Bălan şi apărută în 2011 la Editura Memorialul Revoluţiei din Timişoara.

 

*** 

GARA DE EST

În cursul zilei de 24 decembrie 1989 în zona Gării de Est a fost împuşcat mortal tânărul Silaş Maftei în vârstă de 19 ani. Victima, domiciliată în comuna Căianu Mic, judeţul Bistriţa, locuia împreună cu familia compusă din părinţi şi alţi 4 fraţi în comuna Pişchia şi lucra la o fermă a I.A.S. Giarmata.

Din declaraţiile părinţilor rezultă că victima se deplasa la Timişoara în acea zi pentru a face unele cumpărături. Părinţii au relatat că s-au opus plecării fiului lor tocmai din cauza evenimentelor din Timişoara, dar că acesta în final a plecat şi după mai multe zile au aflat de decesul lui.

În raportul medico-legal nr.1054/A din 29.12.1989 sunt precizate semnele de violenţă:

„1. La nivelul urechii stângi se decelează o plagă orificială cu diametrul de 1 cm cu marginile negricioase (orificiu de intrare).

2. Occipital în dreapta plagă cu marginile răsfrânte cu diametrul de 3 cm (orificiu de ieşire). În concluzii s-a precizat că moartea violentă s-a datorat plăgii împuşcate craniene iar tragerea s-a efectuat de la stânga la dreapta şi de la distanţă.”[199]

Silaş Maftei a fost înhumat alături de alte victime în Cimitirul Eroilor în 28.12.1989, deoarece familia nu s-a prezentat să ridice cadavrul. De înhumare s-au ocupat autorităţile militare.

Mama victimei Silaş Todosia a declarat:

„În ziua de 23 decembrie 1989 fiul meu Silaş Maftei în vârstă de 20 de ani, în timp ce se întorcea de la Casa Tineretului pe la orele 14,00, la gara mică a fost împuşcat dintr-o macara în cap.”[200]

Silaş Todosia a murit ulterior înecată la ferma unde lucra astfel că nu s-a aflat de unde ştia de împrejurările în care a murit fiul ei.

Alţi martori nu au fost identificaţi pentru a putea da relaţii.

[199] Dosar nr.308/P/2000, vol.VI, filele 9-11

[200] Ibidem, fila 6

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5