Prima întâlnire a „Fiilor Satului” din Şendroaia

O frumoasă şi emoţionantă acţiune a avut loc la Şcoala Generală Şendroaia, din satul Şendroaia, comuna Târlişua, unde s-au întâlnit şi reunit, la prima ediţie, a manifestării „Fiilor Satului”, toţi cei născuţi pe aceste frumoase meleaguri, plecaţi în ţară sau rămaşi pentru a continua tradiţia, obiceiurile, munca pământului sau creşterea animalelor.
Sufletiştii Comitetului de Iniţiativă, alcătuit din Alexandru Câţcăuan – director Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Viorel Rus – fiu al satului, stabilit în judeţul Arad, Ioan Rus – localnic şi gestionar şi nu în ultimul rând, Beni Cocean – stabilit în Molişet, au alcătuit un program motivant contând în lansarea „Proiectului Monografiei satului Şendroaia”, lucrare coordonată de Alexandru Câţcăuan şi prof. Augustin Pădurean, specialist în monografii, care a constituit punctul forte al întâlnirii.
A urmat un program artistic în care au evoluat valori ale cântecului popular – familia Horoba Eugenia – solistă vocală, iar soţul, vestit viorist, două fete care au cântat în duet, Arghil Horţ, inginer stabilit în Târgu Lăpuş, Viorel Rus – fiu al satului stabilit în Arad, Lenuţa Rus – din fundul Şendroii şi Simion Pop – din Târlişua.
Manifestarea s-a încheiat cu un autentic joc tradiţional, cu ceteraşi locali şi suflători la fluier.
Au fost prezenţi fii ai satului plecaţi în ţară, un numeros public.
De apreciat prezenţa la întâlnire a unor oameni de vază ai satului: Beni Cocean, care a copilărit în Şendroaia, părinţii lui având o proprietate aici, Alexandru Nicula, Ştefan Nicula, George Marcu, Susana Horţ, Arghil Horţ din Tg. Lăpuş şi alţii, care au trăit momente înălţătoare.
Au vorbit despre eveniment şi însemnătatea lui Alexandru Câţcăuan, care a moderat acţiunea împreună cu Viorel Rus a lui Sorin,, prof. Augustin Pădurean, care a promis că în 08.09.2014 monografia va fi gata şi va fi lansată în acelaşi cadru, la următoarea întâlnire a „Fiilor Satului” care va avea loc în fiecare an de Sfânta Marie Mică, aşa cum s-a hotărât de cei prezenţi.
S-a lansat invitaţia tuturor celor născuţi în Şendroaia să participe la următoarea ediţie a „Fiilor Satului”.
După jocul tradiţional, oaspeţii şi fii ai satului au participat la o agapă prietenească organizată la casa lui Georgică a Mărioarei, satul revenind la viaţă după 40 de ani în care nu s-a întâmplat asemenea manifestare şi mai ales că se construieşte o nouă biserică, semn că viaţa revine la normal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5