La Șendroaia, cu datinile din străbuni
Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Primăria și Consiliul Local Târlișua, Căminul Cultural Șendroaia, Parohia Ortodoxă Târlișua, Filia Șendroaia au organizat la Căminul Cultural din localitatea Șendroaia, De Sfânta Maria Mică, Festivalul Jocului și Portului Popular Tradițional ,, La Șendroaia”, Ediția a - II-a.
Festivalul își propune să relanseze obiceiurile populare de pe Valea Țibleșului (Ilișua) și să readucă în atenția generațiilor actuale jocul și portul popular specific acestei zone din județul Bistrița-Năsăud. Aşezată într-un colţ de rai, la poale de Ţibleş, micuţa comunitate din Şendroaia, s-a întâlnit, sub semnul tradiţiilor, la cea de-a VII-a ediţie a Fiilor Satului. Evenimentele au debutat, aşa cum stă bine creştinilor, cu Sfânta Liturghie, oficiată la noua biserică ortodoxă din Şendroaia. Prima biserică de piatră din istoria micuţei localităţi a fost ridicată, tânărul preot Cristian Ţermure, din Molişet, ce a preluat şi această filie, împreună cu oamenii locului, înceapând lucrările la pictură. După momentele religioase, cu toţii s-au îndreptat spre fosta şcoală din Şendroaia, devenită cămin cultural.
Evenimentul, prezentat de Menuţ Maximinian, a debutat prin mesajele transmise de directorul festivalului, Alexandru Câţcăuan, primarul comunei Târlişua – Vlăduţ Purja, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură – Alexandru Pugna, preotul din Şendroaia – Cristian Ţărmure, şi Târlişua – Ioan Pop.
A urmat un recital de muzică folk susţinut de Florin Săsărman, iar mai apoi au urcat pe scenă rapsodul Arghil Horţ şi interpreta Mina Buga. Un punct aparte l-a constituit prezenţa celor care promovează, la nivel naţional şi chiar internaţional, cântecul popular autentic de aici, Lenuţa şi Teodora Purja, cu câteva piese arhaice din repertoriul lor.
În acompaniamentul Tarafului tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, condus de Ionică Moldovan, din care au făcut parte Petru Adam şi Petru Adam Junior, au intrat în concurs perechi pe generaţii care au prezentat portul popular şi jocurile specifice zonei.
Juriul a fost format din Alexandru Pugna – preşedinte, Alexandru Câţcăuan, Floarea Pop, pr. Cristian Ţărmure, pr. Ioan Pop, Roxana Baias şi coregraful Adrian Paşcu.
Marele Premiu a fost obţinut de Axente şi Ioana Rus din Agrieşel, premiul II – Marius şi Florin Pop din Agrieş, premiul III – Teodora Purja, Agrieş şi Arghil Horţ, Şendroaia, şi menţiune - Vasile Olteţ şi Anamaria Sitar din Şendroaia.
Recitalul muzical-coregrafic al Ansamblului profesionist „Dor Românesc” a adus, în coregrafia lui Adrian Paşcu, suite de jocuri din mai multe zone ale ţării. Mulţime de săteni s-au prins apoi în joc, cei tineri promiţând că anul viitor vor intra şi ei în concurs îmbrăcaţi în portul popular.
Bucuria întâlnirii s-a extins până după masa târziu când soarele s-a făcut pierdut după crestele înalte ale Ţibleşului. La Şendroaia, cu siguranţă, este un loc în care sufletul este pus mai presus de alte lucruri pământeşti. Aici, mai aproape de cer, tradiţiile şi credinţa sunt aşezate la loc de cinste, ca o icoană moştenită de la străbuni.
Adaugă comentariu nou