La poale de Ţibleş, la Şendroaia, într-un colţ de rai
Aşezat într-un colţ de rai, la poale de Ţibleş, micuţa comunitate din Şendroaia, s-a întâlnit, sub semnul tradiţiilor, la cea de-a VI-a ediţie a Fiilor Satului. Evenimentele, organizate de Primăria comunei Târlişua, Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa şi Căminul Cultural Şendroaia, au debutat, aşa cum stă bine creştinilor, cu Sfânta Liturghie, oficiată la noua biserică ortodoxă din Şendroaia, de către uin sobor de preoţi, din care au făcut parte părintele Timoftei Găurean de la Agrieş, părintele Simoion Sighiartău, părintele Pavel Rus de la Spitalul din Beclean, în frunte cu protopopul Doru Zinveliu. Prima biserică de piatră din istoria micuţei localităţi a fost ridicată, tânărul preot Cristian Ţermure, din Molişet, ce a preluat şi această filie, împreună cu oamenii locului, înceapând lucrările la pictură. După momentele religioase, cu toţii s-au îndreptat spre fosta şcoală din Şendroaia, devenită de anul trecut cămin cultural. La liturghie au fost prezenţi ministrul Ioan Deneş şi prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ.
Deschiderea oficială a primei ediţii a Festivalului, Jocului şi Portului Tradiţional „La Şendroaia”, prezentat de Menuţ Maximinian, a avut loc cu câteva mesaje transmise de autorităţi, prefectul Ovidiu Frenţ declarând că este pentru prima dată în această zonă binecuvântată de Dumnezeu, cu oameni frumoşi care-şi păstrează obiceiurile şi care-şi iubesc pământul. În cuvântul său, primarul Vlăduţ Purja a vorbit despre reabilitarea acestei clădiri, care va adăposti momente importante din viaţa comunităţii, dar şi întâlniri culturale. În acelaşi timp, le-a spus sătenilor că drumul din Şendroaia va fi şi el modernizat, astfel încât accesul spre acest sătuc de la poale de Ţibleş să fie mult mai uşor de făcut. „Astăzi, la poale de Țibleș, în localitatea Șendroaia, a avut loc cea de-a VI-a ediție a evenimentului Întâlnire cu fii satului. Deoarece orice lucru începe cu o binecuvântare, manifestarea a început prin celebrarea Sfintei Liturghii, oficiată de către parintele paroh și protopopul de Beclean Doru Zinveliu, alături de un sobor de preoți. Alături de localnici și invitați au fost prezenți și Ministrul apelor și pădurilor, domnul Ioan Deneș, precum și Prefectul Județului Bistrița-Năsăud Ovidiu Victor Frenț. Evenimentul a continuat apoi cu un FESTIVAL-CONCURS al jocului și portului popular autentic, desfășurat la Căminul Cultural din localitate. Prezentatorul acestui concurs a fost domnul Menuț Maximinian iar președinția juriului a fost asigurată de către domnul prefect. Doresc sa aduc mulțumiri publice amfitrionului principal al evenimentului și fiu al satului Șendroaia în același timp, domnului Alexandru Câțcăuan și mă bucur că prin intermediul acestor manifestări satul românesc își pătrează vie autenticitatea și tradițiile. De asemenea, doresc să mulțumesc în mod special și celor care au îmbrăcat astăzi frumosul nostru port popular, acesta a completat perfect tabloul "veșniciei" născute la sat” a declarat Vlăduţ Purja.
Protopopul Doru Zinveliu a vorbit despre importanţa păstrării credinţei şi a culturii, despre rolul important al acestei instituţii, precum cea inaugurată acum, pentru revigorarea vieţii de aici.
Alexandru Câţcăuan şi-a amintit de anii de şcoală petrecuţi în această clădire, casa lui fiind în imediata vecinătate, de învăţătorul satului, de modul în care trebuie ca frumuseţile vieţii culturale şi spiritualitatea să meargă mai departe.
Juriul, prezidat de prefectul Ovidiu Frenţ, având în componenţă pe artista Lenuţa Purja, învăţătoarea Floarea Pop, protopopul Doru Zinveliu, scriitorul Menuţ Maximinian, preotul Cristian Ţermure, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor – Alexandru Câţcăuan, primarul Vlăduţ Purja, urmărind modul în care au îmbrăcat şi şi-au prezentat costumul popular, jocul specific zonei şi strigăturile populare din timpul acestuia, a acordat patru premii, de la cea mai tânără pereche – Petruţa Pop (6 ani) şi Dragoş Pop (3 ani), din Agrieşel, continuând cu Viorel Rus şi Viorica Pop, din Şendroaia, Arghir Horţi şi Lenuţa Rus, tot din Şendroaia şi Ioana şi Axente Rus, din Agrieşel.
Mulţime de săteni s-au prins apoi în joc, cei tineri promiţând că anul viitor vor intra şi ei în concurs îmbrăcaţi în portul popular.
Evenimentul a continuat cu un program artistic în care Dănuţ Rus (vioară) şi Andrei Rus (orgă) i-au acompampaniat pe artiştii de pe Valea Ţibleşului - Dorin Rus, câştigător al trofeului „Valeria Petre Predescu” de anul acesta, Arghir Horţi, fluieraşii George Buzo şi Simion Pop, Lenuţa Rus, Viorel Rus, Adrian Bolbos.
Un punct aparte l-a constituit prezenţa celor care promovează, la nivel naţional şi chiar internaţional, cântecul popular autentic de aici, Lenuţa şi Teodora Purja, cu câteva piese arhaice din repertoriul lor.
Bucuria întâlnirii s-a extins până după masa târziu când soarele s-a făcut pierdut după crestele înalte ale Ţibleşului. La Şendroaia, cu siguranţă, este un loc în care sufletul este pus mai presus de alte lucruri pământeşti. Aici, mai aproape de cer, tradiţiile şi credinţa sunt aşezate la loc de cinste, ca o icoană moştenită de la străbuni.
Adaugă comentariu nou