Primul cămin cultural din istoria satului Şendroaia

Bucurie mare pentru micuţa comunitate din Şendroaia, care s-a întâlnit pentru a patra oară, de Sfânta Marie Mică, la sărbătoarea satului. Evenimentul a debutat, aşa cum stă bine creştinilor, cu Sfânta Liturghie, oficiată la noua biserică ortodoxă din Şendroaia, de către uin sobor de preoţi, din care au făcut parte părintele Timoftei Găurean de la Agrieş, părintele Simoion Sighiartău, părintele Pavel Rus de la Spitalul din Beclean, în frunte cu protopopul Doru Zinveliu. Prima biserică de piatră din istoria micuţei localităţi este deja ridicată, urmân ca tânărul preot Cristian Ţermure, din Molişet, ce a preluat şi această filie, împreună cu oamenii locului, să înceapă lucrările la pictură. După momentele religioase, cu toţii s-au îndreptat spre fosta şcoală din Şendroaia, care începând de acum a devenit cămin cultural. Satul s-a depopulat şi odată cu acest lucru au dispărut şi elevii. Clădirea în care au învăţat zeci de generaţii va fi de acum cămin cultural, prima instituţie de acest fel din viaţa comunităţii. Iniţiativa a aparţinut directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan, fiu al acestor meleaguri şi a fost susţinută de primarul din Târlişua, Vlăduţ Purja.
După oficierea unei slujbe de binecuvântare a fost dezvelită placa ce atestă prezenţa unei instituţii culturale aici. În cuvîntul său, primarul Vlăduţ Purja a vorbit despre reabilitarea acestei clădiri, care va adăposti momente importante din viaţa comunităţii, dar şi întâlniri culturale. În acelaşi timp, le-a spus sătenilor că drumul din Şendroaia va fi şi el modernizat, astfel încât accesul spre acest sătuc de la poale de Ţibleş să fie mult mai uşor de făcut. Protopopul Doru Zinveliu a vorbit despre importanţa păstrării credinţei şi a culturii, despre rolul important al acestei instituţii, precum cea inaugurată acum, pentru revigorarea vieţii de aici.
Alexandru Câţcăuan şi-a amintit de anii de şcoală petrecuţi în această clădire, casa lui fiind în imediata vecinătate, de învăţătorul satului, de modul în care trebuie ca frumuseţile vieţii culturale şi spiritualitatea să meargă mai departe.
A urmat simpozionul „Rolul căminului cultural la sate pentru menţinerea tradiţiilor şi a identităţii naţionale”, moderat de directorul „Răsunetul”, Menuţ Maximinian. Un punct aparte l-a constituit recitalul susţinut de Lenuţa Purja, alături de Marinela Dâncu Monda, Arghil Horş, Dănuţ Rus (vioară) şi Sorin Dieter, cu momente folk.
Bucuria întâlnirii s-a extins până după masa târziu când soarele s-a făcut pierdut după crestele înalte ale Ţibleşului. La Şendroaia, cu siguranţă, este un loc în care sufletul este pus mai presus de alte lucruri pământeşti. Aici, mai aproape de cer, tradiţiile şi credinţa sunt aşezate la loc de cinste, ca o icoană moştenită de la străbuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5