Primarul Anchidim Pavelea, despre banii împărţiţi de CJ: O bătaie de joc, nu putem funcţiona. Să ne desfiinţeze prin ordonanţă de urgenţă

Primarul comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, atitudinea Consiliului Judeţean vizavi de împărţirea sumelor avute la dispoziţie, anunţând că nu are sumele necesare nici măcar pentru cheltuielile de funcţionare, darmite pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.

         „Am primit o adresă de la Consiliul Judeţean, anul acest n-am primit de la Finanţe, ci numai de la Consiliul Judeţean, inclusiv sumele care au fost pentru echilibarea bugetelor din impozitul pe venit. Deşi Legea bugetului spune ca nicio comună să nu aibă sub două milioane lei, ca să poată funcţiona, la Runcu Salvei nu s-a pus în practică. Eu am primit 1.215.000 lei. I-am întrebat de ce nu am primit şi eu 2 milioane lei ca să pot funcţiona, mi-au mărit veniturile proprii la 900.000 lei ca să mă poată sancţiona”, a declarat primarul Pavelea.

         Acesta a menţionat că comuna Runca Salvei este o comună mică care nu poate face venituri consistente, asta pentru că nu are nici agenţi economici, anul trecut colectând 700.000 lei, pe fondul valorificării masei lemnoase din doborâturi.

„Am făcut o adresă şi am cerut atât Finanţelor, cât şi Consiliului Judeţean alocarea sumei de 360.000 lei ca să putem funcţiona, în limita bunului simţ. Din banii Consiliului Judeţean mi mi s-au dat 75.000 lei, cea mai mică sumă, iar la Lechinţa 2 milioane lei, pentru că are de făcut o secţie de poliţie, dar şi eu am 3 milioane de lei cofinanţare. De unde, nu am venituri. A fost o bătaie de joc ca să nu putem funcţiona. Şi aşa ţara se conduce prin ordonanţe de urgenţă, de ce nu se dă o ordonanţă de urgenţă prin care să elimine primăriile incomode, să le desfiinţeze”, a spus primarul din Runcu Salvei.

                  Anchidim Pavelea a prezentat şi situaţia altor comune care au fonduri sub 2 milioane lei, precum Silivaşu de Câmpie, Miceştii de Câmpie, Ciceu Mihăieşti, Sânmihaiu de Câmpie, Milaş, Ciceu Giurgeşti. De altfel, ar fi existat şi alte nemulţumiri vizavi de buget, iar preşedintele Radu Moldovan le-ar fi spus primarilor să taie salariile angajaţilor primăriilor.

         Pavelea a explicat că, dacă nu ar fi avut de asigurat şi finanţarea cheltuielilor pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile însoţitorilor, 600.000 lei pentru 26 de persoane, fondurile ar fi fost suficiente pentru finanţare.

         Nu în ultimul rând, primarul a menţionat că nu este împotriva comasării comunelor, dacă va fi în folosul oamenilor, însă soluţiile trebuie să vină de la Guvern, pentru că nu se poate desfiinţa doar comuna Runcu Salvei.

         În context, liderul liberal Ioan Turc, l-a luat în colimator pe preşedintele Moldovan. „Domnu Radu Moldovan le spunea tuturor că nu face politică, de când a intrat în Consiliul Judeţean el este membru „în partidul administraţiei”, acolo unde trebuie să se afle toţi primarii, în partidul administraţiei lui Radu Moldovan. Cei care nu au intrat în partidul administraţiei, prin Ordonanţa 55/2014, sunt presaţi prin diferite metode, mai cu binişorul mai cu bâta bugetului, să se hotărască”, a declarat Turc. Acesta l-a criticat şi pe „marele Vasile Dâncu”, care deşi a avut funcţii importante „N-a mişcat niciodată un deget pentru satul lui natal, pentru motivul că administraţia locală este condusă de un primar liberal, care nu vrea să intre în partidul administraţiei lui Radu Moldovan”. Secretarul general al PNL, Ovidiu Florean, a concluzionat că activitatea Consiliului Judeţean se poate caracteriza printr-un singurt cuvânt, „diletantism”.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5