Primarul Mircea Romocea: Peste 42% din bugetul oraşului Năsăud, alocat investiţiilor. Avem 9 proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală
Consiliul Local Năsăud va aproba, săptămâna aceasta, proiectul bugetului general al oraşului Năsăud şi estimările pentru anii 2019 - 2021. Potrivit primarului Mircea Romocea, veniturile din acest an sunt aproximativ similare cu cele de anul trecut cu o diferenţă în minus de aproape 2 milioane lei cauzate de reducerea cotei de impozitare a veniturilor de la 16 la 10%.
„În 2018, 42,07% din totalul cheltuielilor sunt alocate spre investiţii, pentru dezvoltarea oraşului Năsăud. Avem şapte proiecte cu finanţare europeană, aflate în diferite stadii de implementare şi două proiecte în cadrul etapei a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală”, ne-a declarat primarul Mircea Romocea.
Astfel, totalul veniturilor la bugetul general al oraşului Năsăud însumează 49,672 milioane lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 53,120 milioane lei, diferenţa reprezentând-o excedentul de anul trecut, de 3,448 milioane lei. Din totalul cheltuielilor, 42% merg spre investiţii, 27% pentru cheltuielile de personal, 19% pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, celelalte sume mergând spre asistenţă socială, fond de rezervă etc.
Nu mai puţin de trei proiecte vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Pentru reabilitarea termică a nouă blocuri, proiect în valoare de aproximativ 1,2 milioane euro, contractul de finanţare a fost semnat încă de anul trecut. În această perioadă este în pregătire procedura de achiziţii publice pentru contractul de execuţie. „Este un proiect important pentru comunitatea locală, care pe lângă beneficiile aduse proprietarilor de apartamente, prin reducerea consumului de energie termică, va schimba pozitiv şi aspectul vizual al cartierului de blocuri”, ne-a declarat primarul Mircea Romocea. Parteneri în acest demers de reabilitare termică a blocurilor de locuințe sunt și Asociațiile de proprietari, care vor suporta 25% din costurile de reabilitare. Administrația locală va contribui cu 15 % din costuri, iar diferența de 60 % vor fi fonduri europene (FEDR). Cele 9 blocuri de locuințe ce vor intra în această primă etapă de reabilitare sunt bloc A1 – Strada Miron Cristea, bloc A2 – Strada Miron Cristea, bloc A3 – Strada Miron Cristea, bloc 5 ABC – Strada Miron Cristea, bloc 7ABC – Strada Miron Cristea, bloc C2 – Strada Bistriței, bloc 12 – Bulevardul Grănicerilor, bloc 1 – Strada Iulian Marțian şi bloc Munca Colectivă – Strada Iulian Marțian
Alte două proiecte sunt în evaluare la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, şi anume „Reabilitare/dotare clădire existentă pentru Centru de zi pentru vârstnici şi unitate de îngrijire la domiciliu” şi „Creşterea eficienţei energetice pentru clădirea Spitalului orăşenesc „George Trifon” Năsăud”.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, administraţia năsăudeană derulează un proiect de modernizare a drumurilor agricole, pe aproximativ 7,5 km, pe Valea Podului, Valea Caselor, str. Avram Iancu, str. Găgi, Drumul Prislopului, Drumul spre Nimigea şi Calea Rebrii. „Odată modernizate şi adaptate, căile de acces vor asigura o mai bună aprovizionare şi un acces mai facil către consumatori şi pieţele de desfacere. Lucrările de modernizare se vor face pe drumuri cu o lăţime de 2,75 m, cu rigole de scurgere a apei pluviale şi podeţe acolo unde se impune. Este un proiect de un milion de euro,prin Submăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, a precizat edilul
Zilele acestea vor fi semnate contractele de finanţare pentru alte trei proiecte finanţate prin PNDR 2014-2020, însă prin GAL Ţara Năsăudului. Două construcţii pentru ceremonii funerare, în cartierele Liviu Rebreanu şi Luşca, fac parte din programul de investiţii, fiecare în valoare de aproximativ 120.000 euro, din care 80.000 fonduri nerambursabile şi 40.000 euro reprezintă cofinanţarea din partea comunităţii. „Cele două construcţii vor fi realizate astfel încât să asigure condiţii decente pentru acest tip de servicii, conform normelor sanitare în domeniu. Proiectul presupune şi realizarea de alei de acces pentru deservirea capelei, o parcare şi toate utilităţile aferente unei asemenea investiţii. Odată cu darea în funcţiune a celor două obiective vor fi create şi două noi locuri de muncă, condiţie prevăzută ca şi obligativitate în Ghidul finanţatorului”, a menţionat primarul Mircea Romocea. În fiecare capelă vor fi câte o sală de ceremonii pentru oficierea slujbelor de înmormântare, plus o terasă la intrare, un hol de acces, o „cameră frig”, grup sanitar şi birou administrativ.
De asemenea, tot prin GAL Ţara Năsăudului va fi implementat şi un proiect care vizează modernizarea fântânii arteziene din zona centrală a oraşului, vizavi de clădirea Primăriei. Proiectul are o valoare de circa 45.000 euro, cu cofinanţare de 15.000 euro de la bugetul local. Întreaga arhitectură a actualei fântâni va fi modificată, cu moderne jocuri de lumini, jocuri de apă, dar şi un fundal sonor ce va completa imaginea vizuală a obiectivului. Noua fântână va avea două linii perimetrale, cu câte 20 de jeturi de apă pe fiecare latură, luminate cu bandă led, la care se mai adaugă o linie centrală, cu câte 20 de jeturi verticale, cu o înălţime de maximum 3 m. Ca element de noutate, fântâna va beneficia şi de un senzor de vânt pentru reducerea înălţimii jeturilor de apă, dar şi de un senzor de ploaie care va opri automat funcţionarea. Odată reabilitată, fântâna din parcul central al oraşului va deveni un punct de atracţie în spaţiul urban, dar şi o sursă de răcorire în timpul verii, când temperaturile ambientale cresc foarte mult.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sunt finanţate două proiecte de investiţii pentru Năsăud. Primarul Mircea Romocea a semnat, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, contractul de finanţare pentru modernizarea a patru străzi din oraş. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane lei, se află în procedură de achiziţie publică, ne-a declarat edilul oraşului Năsăud.
Un alt proiect finanţat tot prin fonduri guvernamentale îl reprezintă podul cu o bandă de circulaţie peste râul Someşul Mare, în cartierul Luşca, în valoare de peste 3 milioane lei.
„Avem în pregătire şi un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” pentru care încercăm să obţinem finanţare prin Programul Operaţional Regional. Termenul limită pentru depunerea proiectului la ADR Nord-Vest, în vederea obţinerii de fonduri europene, este de 4 mai. Aici se impune într-adevăr reabilitarea, pentru că există un grad de uzură fizică şi morală a clădirii. Ne bucură faptul că, în sfârşit, şcolile au revenit în proprietatea comunităţii locale. Pentru că neavând drept de proprietate sau concesiune nu am putut accesa nici bani europeni, nici fonduri norvegiene”, ne-a precizat primarul Mircea Romocea.
Citiţi şi:
- S-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare termică a nouă blocuri de locuințe din orașul Năsăud. Primarul Mircea Romocea: Un proiect important pentru comunitatea locală!
- Primarul Mircea Romocea: Vom semna contractul de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor din etapa I
- Trei obiective de investiţii din Năsăud, cu fonduri europene, finalizate în această toamnă!
- Trei proiecte cu finanţare europeană, depuse de Primăria Năsăud. Primarul Romocea: Aşteptăm semnarea contractului pentru reabilitarea blocurilor
- Administraţia năsăudeană şi zbaterea pentru obţinerea de bani spre finalizarea lucrărilor de reabilitare demarate de ceva timp…
Comentarii
Deja se fac lucrarile ,plombarea gropilor cu cizma .
Adaugă comentariu nou