Primul ministru al României – Victor Ponta, prezent la ceremonia de plecare în Afganistan a Companiei de Infanterie KAF-GDA

O zi deosebită, de o sensibilitate aparte, a fost ziua de 9 mai a.c., când Bistriţa a devenit gazda bineprimitoare a primului ministru al României, Victor Ponta, a ministrului apărării naţionale – Mircea Duşa, a altor miniştri şi oficialităţi centrale, judeţene şi locale pentru a participa la manifestările legate de ceremonia militară şi religioasă prilejuită de plecarea în Afganistan a Companiei de Infanterie KAF-GDA din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa – Şoimii Carpaţilor”.
Această zi a coincis şi cu Ziua Independenţei de Stat a României, Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, fiind organizate manifestări dedicate evenimentelor de către Instituţia Prefectului B-N, C.J. B-N, Primăria municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa, la care au participat un număr foarte mare de cetăţeni.
De la ora 9.00, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a fost prezent pe Platoul Monumentului Eroilor din cimitirul municipal, unde a participat la un ceremonial militar-religios şi la depunerea de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor.
Începând cu ora 11.15, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş din Bistriţa a avut loc un deosebit şi specific ceremonial militar şi religios, prin întâmpinarea primului ministru Victor Ponta, prezentarea onorului şi a raportului, trecerea în revistă a formaţiei, salutul formaţiei, intonarea Imnului Naţional al României, Apelul Solemn, citirea extrasului din Ordinul de misiune pentru Compania de Infanterie KAF-GDA care va pleca în 21 mai, timp de şase luni, să realizeze apărarea terestră a aeroportului Kandahar din Afganistan, în cooperare cu forţele de coaliţie internaţionale şi forţele de securitate afgane, misiuni care sunt în sprijinul NATO.
Oficierea serviciului religios a fost o mare binecuvântare din partea Î.P.S. Andrei, arhiepiscop şi mitropolit, însoţit de un sobor de preoţi, inclusiv P.C. preot protopop Alexandru Vidican, care s-au rugat pentru toţi cei prezenţi să se întoarcă vii şi nevătămaţi.
În alocuţiunile susţinute de cdt. Companiei şi a ministrului Mircea Duşa s-a scos în evidenţă faptul că militarii bistriţeni îşi fac cu cinste şi onoare datoria, sunt apreciaţi şi bine pregătiţi, compania şi brigada fiind una dintre unităţile de elită ale armatei României.
Primul ministru Victor Ponta a precizat: „Militarii români sunt extrem de apreciaţi, sunt extrem de respectaţi, sunt foarte bine pregătiţi, fac cinste României, Europei şi Alianţei NATO.
Am vrut să fim prezenţi la acest ceremonial pentru a vă spune că noi, toţi românii, suntem mândri de dumneavoastră.
Vă urez multă sănătate, să ne reîntâlnim cu toţii alături de familii şi misiunea îndeplinită”.
Primul ministru Victor Ponta a oferit un drapel tricolor companiei pentru a-l arbora în Afganistan, cu un autograf şi mesaj.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea impecabilă a companiei şi onorul muzicii profesioniste militare.
La scurta conferinţă de presă, primul ministru a subliniat rolul armatei în societatea românească, necesitatea de a o moderniza şi pericolele care sunt la graniţa ţării privind situaţia din Ucraina şi Republica Moldova, dar precizând că nu suntem expuşi sau afectaţi direct, populaţia trebuie să stea liniştită.
Drum bun „Şoimii Carpaţilor”, să vă întoarceţi cu bine şi acoperiţi de glorie!

Comentarii

09/05/14 23:08
crin

Ce cauta armata romana cata a mai ramas din ea pe teritorii straine in razboi?
Demni romani suntem? sau e semn de ocupatie straina? Ce glorie? Ce istorie?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5