Prof. dr. Maria Pop: Antioxidanții reduc efectele toxice ale radicalilor liberi proveniţi din stres, alcool, tutun

 

Antioxidanții sunt un complex de produse naturale, vitamine, minerale, enzime care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi. Cu alte cuvinte antioxidanți opresc sau reduc oxidarea. Oxidarea este un proces natural pe care îl vedem cu toții. Dacă tai niște fructe, mere pere și le lași în aer liber, ele vor deveni maronii pentru că se oxidează. De aceea atragem atenția la fructele mici de culoare închisă la care nu se vede așa de bine brunificarea să se consume doar cele întregi deoarece nu sunt oxidate. În corpul nostru antioxidanții combat radicalii liberi, moleculele de oxigen instabile care distrug celulele corpului.

Radicalii liberi sunt atomi care dacă nu sunt ținuți sub control de către antioxidanți, se știe clar că duc la afecțiuni cardiovasculare, cancere, afectează imunitatea, duc la îmbătrânirea prematură. Radicalii liberi provin din interiorul corpului, din metabolism, respirație, inflamații și din exteriorul corpului, din poluare, radiații, fumat, alcool, stres, alimente prăjite, etc

Antioxidanții care combat radicalii liberi sunt: vitaminele A, C, E, carotenoizii care includ: beta-carotenul, licopenul, luteina, zeaxantina; polifenolii, antocianinele și o serie de enzime (superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, catalaza și metionina reductaza).

 

Vitamina C este cel mai important antioxidant natural solubil în apă. Se găsește în cantități mari în fructe și legume proaspete, mai ales în fructele de pădure: afine, coacăze, mure, zmeură, măceșe din care se fabrică vitamina C naturală. Daca am consuma cantități mari de vitamina C, surplusul s-ar elimina, dar de obicei nu reușim să ne asimilăm nici necesarul. Vitamina C nu se stochează în organism și de aceea trebuie adusă prin alimentație zilnic și din când în când prin suplimente alimentare. Vitamina C este sensibilă la lumină și se distruge prin fierbere.

Cei mai mulți oameni care iau vitamina C pentru a se proteja de răceli nu ar ghici niciodată că obțin beneficii mari pentru inimă și artere. Aveți în vedere aceste beneficii ale vitaminei C:

  • încetinește progresia aterosclerozei; pentru oamenii cu această boală, vitamina C descrește incidența evenimentelor cardiovasculare adverse și a deceselor relaționate cu 40 până la 60%;
  •  scade nevoia de angioplastii repetate cu 57%;
  • ameliorează disfuncția endotelială;
  • îmbunătățește recuperarea după operațiile de bypass și reduce la jumătate riscul fibrilației atriale postoperatorii;
  • îmbunătățește recuperarea în urma unui atac de cord;
  • ajută la controlarea tensiunii arteriale
  • menține sub control nivelul proteinei C-reactive (CRP);
  • ajută la neutralizarea colesterolului rău și la ameliorarea daunelor aduse pereților vasculari de homocisteină;
  • provoacă transformarea colesterolului în exces în acizi biliari care ajută la digestia grăsimilor;
  • elimină plumbul din organism.

 Cunoașteți vreun alt medicament care să facă atât de multe lucruri?

 Mamiferele — cu excepția liliecilor, a porcușorilor de Guineea și, mai ales, a oamenilor — produc vitamina C în ficat. Oamenii o obțin prin intermediul dietei — din alimente cum ar fi fructele și legumele — sau al suplimentelor. Carența de vitamina C produce slăbiciune, imunitate slăbită, hemoragii interne și destrămarea țesutului conjunctiv, care este liantul organismului. Carența absolută este denumită scorbut. O deficiență mai puțin pronunțată, dar suficientă pentru a scurtcircuita organismul este numită scorbut subclinic, afecțiune cronică larg răspândită, pe care Linus Pauling, laureat de două ori al Premiului Nobel, a considerat-o cauza subiacentă a bolilor cardiovasculare. Ne putem epuiza rezervele de vitamina C prin obiceiul fumatului, o dietă săracă, medicamente, îmbătrânire și stres.

Corpul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen, proteina structurală principală a țesutului conjunctiv care unește întreaga structură fizică. Prin urmare, ea poate face arterele mai elastice și mai robuste, ca să reziste mai bine la forțele mecanice și la afecțiunile inflamatorii.

Vitamina C îmbunătățește dilatarea vaselor aterosclerotice, un beneficiu pentru indivizii care suferă de angină pectorală, insuficiență cardiacă, nivel ridicat de colesterol și hipertensiune. Îmbunătățirea fluxului sangvin a fost documentată în studii la o doză zilnică de 500 mg.

Vitamina C ca antioxidant puternic oferă protecție proteinelor, lipidelor, carbohidraților și chiar ADN-ului față de daunele provocate de radicalii liberi. Ea protejează celulele endoteliale de deteriorarea oxidantă cauzată de homocisteină și amplifică activitatea glutationului, puternicul antioxidant produs de corp.

Pentru pacienții cu boli cardiovasculare vitamina C este un supliment care trebuie inclus în terapie. Și după cum o indică evoluția cercetării medicale, ea vă poate proteja din start de bolile cardiovasculare.

În urma cercetărilor, în 1940, J.C. Patterson, patolog din Ottawa, a demonstrat că atacurile de cord nu erau datorate în principal acumulării de placă arterosclerotică din peretele arterelor coronariene, ci mai curând destabilizării sau ruperii mantalei fibroase care acoperă placa. După un an, el a sugerat că această destabilizare se producea din cauza unei carențe de vitamina C. 

Apoi, la începutul anilor 1950, G.C. Willis, un alt patolog canadian, a descoperit un conținut anormal de vitamina C în arterele indivizilor care muriseră de boli cardiovasculare. Într-o serie de experimente ulterioare, Willis a hrănit porcușori de Guineea cu o dietă săracă în vitamina C. Porcușorii de Guineea, la fel ca oamenii, nu pot produce vitamina C în corp. Toate animalele au dezvoltat boli arteriale, care s-au retras ulterior când Willis le-a reintrodus vitamina C în mâncare. El a postulat că deficiența de vitamina C era un factor critic în ateroscleroză. Cercetarea lui Willis a demonstrat că doar vitamina C luată individual a putut îmbunătăți semnificativ starea pacienților cu boli avansate. El a tras concluzia că vitamina C este „esențială pentru menținerea țesutului conjunctiv al intimei arteriale. Orice factor care îi tulbură metabolismul, fie la nivel sistemic, fie local, cauzează deteriorarea țesutului prin depozitele adipoase ulterioare. Tulburarea este de o importanță majoră în patogeneza calcifierii arteriale, hemoragiile intimei și tromboză”. Antidotul era simplu, a spus el: vitamina C.

Deși uitați în prezent de mare parte a comunității medicale, Patterson și Willis au făcut descoperiri însemnate. Vitamina C a funcționat atunci... și încă mai funcționează. Un studiu recent din Italia a confirmat puterile minunate de vindecare ale vitaminei C în bolile arteriale. În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 1 000 de indivizi timp de peste zece ani, persoane care au manifestat grade diferite de placă aterosclerotică în arterele carotide și arterele din extremitățile inferioare Studiul a evidențiat în manieră spectaculoasă o întârziere majoră a progresiei și o atenuare a virulenței procesului patalogic în decurs de zece ani doar prin utilizarea sigulară a vitaminei C. Mai mult, rata de mortalitate a fost mai scăzută cu 43% în grupul care a luat suplimentul de vitamina C.

Recomandările noastre: Majoritatea adulților ar trebui să consume 1 000 mg de vitamina C ca parte a regimului zilnic de suplimente. Noi recomandăm adesea doze mai mari pentru pacienți, în funcție de nivelurile de Lp(a) și CRP și de gradul de inflamare arterială estimat. Pentru cele mai bune rezultate, împărțiți dozele în două sau trei porții de-a lungul zilei. Dacă uitați, este mai bine să luați 1 000 mg într-o singură doză decât să uitați dozele ulterioare.

Unii sceptici susțin că o cantitate mai mare de 200 mg pe zi este inutilă. Ei spun că peste această cantitate singurul efect al vitaminei C este „o urină scumpă”. Însă o analiză recentă a nouă studii majore arată că oamenii care iau peste 700 mg pe zi prezintă o mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare cu circa 30% mai scăzută comparativ cu persoanele care nu folosesc vitamina. Consumatorii pot găsi astăzi rareori o pilulă care furnizează mai puțin de 500 mg de vitamina C. Deși este adevărat că o parte a vitaminei C trece în urină la scurtă vreme după administrarea ei orală, mare parte intră în celule. Probabil că vitamina eliminată a îndeplinit o funcție antioxidantă și detoxifiantă călătorind prin corp.

Vitamina C mărește absorbția fierului și poate prezenta astfel o valoare suplimentară pentru femeile aflate la menstruație, dar la bărbați și la femeile aflate la postmenopauză acest fenomen este întru câtva un motiv de îngrijorare. Aveți nevoie de suficient fier în dieta voastră pentru a produce hematii normale, dar dincolo de această funcție, fierul are efecte negative asupra sănătății. Fierul liber, care nu participă la formarea hemoglobinei sau la alte procese biochimice care îl necesită, acționează ca un radical liber, provocând oxidarea colesterolului LDL și a altor structuri intracelulare și extracelulare. Excesul de fier este asociat cu disfuncția endotelială, rezistența la insulină și un risc sporit la boli cardiovasculare. Pentru a fi în siguranță, verificați-vă nivelul fierului printr-un test de feritină seric.

Ce tip de vitamina C ar trebui să luați? Numele chimic al vitaminei C este acid ascorbic și, da, în cazul în care aveți un stomac sensibil, ea vă poate cauza o anumită iritare. Dacă acidul ascorbic simplu vă deranjează, gândiți-vă la o formă tamponată sau la un ascorbat mineral, variante care tind să fie mai blânde cu stomacul. O astfel de versiune este ascorbatul de sodiu, utilizat și recomandat timp de mulți ani de Linus Pauling.

Bioflavonoizii (cunoscuți, de asemenea, ca vitamina P) ajută la escortarea vitaminei C în corp. Acești compuși, care se găsesc în fructe și legume, au efecte benefice pe cont propriu. Merită să plătiți ceva mai mult pentru un supliment care îmbină vitamina C cu bioflavonoizi. Vitamina C esterificată (Ester C) este mai bine absorbită decât vitamina C obișnuită, dar costă mai mult.

Concluzia: nu prea are importanță ce fel de vitamina C consumați atâta vreme cât o consumați. Găsiți o formulă pe care o tolerați bine și pe care v-o permiteți financiar.

Vitamina C reprezintă o cale foarte ieftină de a vă reduce nivelul de Lp(a). Pentru oamenii cu un nivel de Lp(a) ridicat și cu boli coronariene cunoscute noi recomandăm 1 000 mg de vitamina C pentru fiecare 10 puncte ale nivelului de Lp(a). Astfel încât, dacă valoarea obținută la test este, să zicem, de 50 mg / dl, vă sugerăm 5 000 mg de vitamina C. Preferăm să vedem valori sub 30, ideal sub 20. Vitamina C poate să nu scadă întotdeauna valoarea Lp(a), dar pacienții se simt bine când o consumă. Pentru pacienții care manifestă probleme repetate recomandăm totodată câte 500 până la 1 000 mg din aminoacizii prolină și L-lizină. Aceasta este doar o observație, deoarece vedem îmbunătățiri aduse de aceste suplimente adiționale.

Dacă luați vitamina C în noaptea de dinaintea operației pe cord deschis, riscul dezvoltării unei fibrilații atriale postoperatorii scade cu mai mult de jumătate, de la 33% la 14%, comparativ cu cineva care nu a luat supliment. Această concluzie este bazată pe un studiu de la Cleveland Clinic în care subiecții au luat 2 000 mg de vitamina C în noaptea de dinaintea intervenției chirurgicale și apoi 500 mg de două ori pe zi în intervalul recuperării postoperatorii.

Fumatul distruge vitamina C din corp, acesta fiind unul dintre mijloacele prin care promovează bolile cardiovasculare. Astfel, fumătorii au o nevoie mai mare de vitamina C și, în consecință, le este necesar un tratament mai robust

 

Un alt antioxidant este Coenzima Q10, antioxidant liposolubil cu rol de eliberare a energiei la nivelul mitocondriei. Are rol important în bolile cardiovasculare. Cei care fac tratamente cu statine au nevoie de suplimentarea Q10. În cadrul Laboratoarelor Hypericum calitatea antioxidantului Coenzima Q10 este sporită de extractul integral din Cătina-albă (Hippophae rhamnoides).

Coenzima Q10 este un antioxidat major, prezent în toate celulele umane, supranumită și ubichinonă. Aceasta limitează generarea de radicali liberi și ajută la eliminarea celor deja formați, protejând grăsimile nesaturate din sistemele biologice și membranele celulare de atacul oxidativ al acestora. Ea este responsabilă de procese esențiale pentru viața oricărei celule din organism deoarece transformarea nutrienților (proteine, grăsimi, carbohidrați) în energie (ATP) la nivel celular se produce cu ajutorul acestei coenzime. De asemenea, ubichinona participă la tonifierea și protejarea inimii prin acțiunea sa hipotensivă, hipocolesterolemiantă și de stimulare a oxigenării celulare. Nu în ultimul rând, coenzima Q10 revitalizează sistemul imunitar și diminuează efectele secundare ale radioterapiei. Suplimentarea dietei cu acest compus este puternic recomandată celor ce urmează un tratament cu statine deoarece acestea blochează sinteza coenzimei Q10.

Suplimentul natural Coenzima Q10 este un produs atent formulat pentru a energiza organismul și a proteja sănătatea inimii. Deoarece face parte din gama matrXsan, acest produs – similar tuturor celorlalte produse din această gamă – are în componența sa un complex de ingrediente naturale a căror matrice informațională este apropiată de forma sa naturală. Acest lucru permite ingredientelor să acționeze sinergic, completându-se și potențându-se reciproc, beneficiind totodată și de o bio-disponibilitate foarte mare. Astfel, acest produs deosebit a fost special conceput pentru a avea o acțiune vitaminizantă, mineralizantă, energizantă, imunostimulatoare, antioxidantă, detoxifiantă și tonifiantă.

Extractul natural de Cătină-albă (Hippophae rhamnoides) este o sursă naturală de vitamine și minerale ce beneficiază de o biodisponibilitate crescută datorită faptului că se găsesc alături de flavnoizi importanți, într-o matrice alimentară minimal procesată. În consecință, acest extract are proprietăți cardio-protectoare, antioxidante, energizante, detoxifiante și adaptogene.

Prin sinergia vitaminelor și mineralelor din extractul natural de Cătină-albă și a ubichinonei, produsul Coenzima Q10 contribuie la buna funcționare a sistemului cardio-vascular. În plus, acest supliment susține organismul pentru a face față activităților fizice și intelectuale solicitante, întărește răspunsul imun, diminuează efectele secundare ale radioterapiei și asistă chimioterapia. Nu în ultimul rând, produsul de față poate fi folosit cu succes și ca adjuvant în curele de slăbire.

Mențiuni de sănătate ale Coenzimei Q10 cu Cătină-albă:

Adjuvant în menținerea sănătății inimii. Contribuie la reglarea nivelului de colesterol din sânge. Facilitează normalizarea tensiunii arteriale. Ajută la creșterea energiei și vitalității, sporind rezistența la efort. Participă la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ. Favorizează oxigenarea celulară. Acțiune vitaminizantă, mineralizantă, energizantă, imunostimulatoare, antioxidantă, detoxifiantă și tonifiantă.

Mod de folosire: Pentru adulți doza recomandată este de 2 capsule pe zi, dimineața și seara, după mese. Se administrează în cure de 45 de zile care se fac de 3 ori pe.  

Poză cu Coenzima Q10

 

 

Un alt antioxidant este

HYPER ANTIOXIDANT un supliment alimentar cu rol adjuvant în combaterea radicalilor liberi și încetinirea procesului natural de îmbătrânire

Ingrediente (mg/capsulă): pulbere din fructe de Măceș (Cynosbati fructus) – 103,5 mg, Lecitină – 82,51 mg, extract de Ceai verde (Camellia sinensis) – 29,95 mg, extract de Armurariu (Silybum marianum) – 29,95 mg, extract de Ginkgo-biloba – 29,95 mg, pulbere de Ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus) – 29,95 mg, Acid alfa-lipoic (ALA) – 15,12 mg, Acetyl L-carnitină (ALCAR) – 15,01 mg, L-glutation redus – 7,56 mg, extract de Aloe-vera – 7,5 mg, Drojdie selenită – 4,5 mg, Coenzima Q10 – 4,5 mg.

Mențiuni de sănătate: Adjuvant în încetinirea procesului natural de îmbătrânire. Ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ. Contribuie la optimizarea proceselor energetice din corp. Stimulează funcțiile cerebrale. Favorizează regenerarea celulelor hepatice. Facilitează întărirea imunității. Acțiune antioxidantă, energizantă, revitalizantă, vitaminizantă, mineralizantă, antiinflamatoare, adaptogenă și detoxifiantă.

Caracteristici generale ale produsului:

Suplimentul natural HYPER ANTIOXIDANT este un produs atent formulat pentru a combate efectele negative ale stresului oxidativ și a încetini procesul natural de îmbătrânire. Ingredientele folosite au fost special selectate pentru a acționa sinergic, completându-se și potențându-se reciproc. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune antioxidantă, energizantă, revitalizantă, antiinflamatoare, vitaminizantă, mineralizantă, adaptogenă și detoxifiantă. Datorită acțiunii sinergice a complexului de antioxidanți naturali din compoziția sa, produsul HYPER ANTIOXIDANT contribuie la neutralizarea radicalilor liberi de oxigen din organism, precum și a radicalilor de azot, echilibrând astfel nivelul energetic celular. Acesta protejează creierul și celelalte organe de stresul oxidativ și facilitează încetinirea procesului de îmbătrânire. Compușii activi din Drojdia selenită, extractul din fructe de Măceș, extractul de Ginkgo biloba și pulberea de Ginseng siberian cât și Lecitina conținute ajută la menținerea și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale precum capacitatea de memorare, de învățare, sau de concentrare, optimizând procesul energetic cerebral. Extractul de Gingko ajută și la normalizarea circulației periferice și la irigarea corectă (oxigenare) a creierului. De asemenea, acest supliment contribuie la îndepărtarea senzației de oboseală, la sporirea rezistenței la efort și participă la eficientizarea sistemului de transmisie și prelucrare a informațiilor de către creier. Acidul alfa-lipoic, Acetyl L-carnitina, Coenzima Q10 și extractul de Ceai verde ajută la energizarea, revitalizarea și tonifierea generală a organismului. Aceste ingrediente mai contribuie și la asigurarea unui aport optim de energie proceselor celulare, la stimularea arderii grăsimilor și la regularizarea glicemiei. Astfel, produsul de față este util și în cazul curelor de slăbire și al persoanelor care depun efort fizic susținut, înlăturând senzația de oboseală caracteristică acestor două situații și conferind energia necesară mușchilor. În plus, compușii activi din Aloe și cei din Armurariu au o acțiune adaptogenă, detoxifiantă, hepatoprotectoare și hepatoregeneratoare. Similar, Glutationul redus, este și un excelent detoxifiant, pe lângă acțiunea sa puternic antioxidantă. Per ansamblu, HYPER ANTIOXIDANT este un supliment cu proprietăți puternic antioxidante, energizante și revitalizante. Acesta este recomandat persoanelor active sau care doresc un stil de viață activ, celor care depun efort fizic și intelectual, celor care țin cure de slăbire sau detoxifiere, persoanelor stresate sau cu un stil de viață dezechilibrat, fumătorilor și persoanelor care urmează o dietă anti-ageing.

Mod de folosire: Pentru adulți, doza recomandată este de 3 capsule pe zi, câte 1 capsulă după fiecare masă principală. Cura recomandată este de 2 luni cu o pauză de 2 săptămâni, după care aceasta se poate relua.

 

ACID ALFA-LIPOIC Supliment alimentar cu acțiune antioxidantă și energizantă și cu rol neuroprotector, tonifiant și revitalizant

Ingrediente: Acid alfa-lipoic și Acetil L-carnitină.

Mențiuni de sănătate:

Adjuvant în sporirea vitalității. Eficientizează aportul energetic al organismului. Contribuie la protejarea celulelor și a țesuturilor față de acțiunea radicalilor liberi. Facilitează procesele de ardere a grăsimilor. Participă la procesul de conversie a glucidelor în energie. Ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Util în curele de slăbire. Acțiune antioxidantă, energizantă, hipoglicemiantă, detoxifiantă, tonică și revitalizantă.

Caracteristici generale ale produsului:

Acidul Alfa-lipoic este un compus activ propriu organismului uman. Acesta este considerat antioxidantul ideal, având rolul de epurare a radicalilor liberi dar și de protejare a celulelor și țesuturilor împotriva atacului oxidativ, cu efecte nocive, al acestora. De asemenea, acidul alfa-lipoic este implicat și în procesul de conversie al glucidelor în energie, fapt ce contribuie la regularizarea glicemiei. Nu în ultimul rând, acest compus poate favoriza eliminarea unor metale grele (mercur).

Acetil-L-carnitina (ALCAR) este și ea un compus propriu organismului uman. Aceasta facilitează arderea grăsimilor în vederea producerii de energie. Această proprietate face ca acetil-L-carnitina să fie utilă în curele de slăbire. În plus, acest compus are și proprietăți antioxidante și neuroprotectoare, fiind benefic în echilibrarea și funcționarea optimă a sistemului nervos și îmbunătățind funcțiile cerebrale precum memoria. Nu în ultimul rând ALCAR poate îmbunătății răspunsul insulinic și poate stimula motilitatea spermei, fapt ce are un efect benefic asupra fertilității masculine.

Împreună, Acidul Alfa-lipoic și Acetil-L-carnitina sinergizează în vederea asigurării unui aport optim de energie proceselor celulare. Acești doi compuși participă la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, la combaterea stresului oxidativ, la ameliorarea senzației de oboselă, la sporirea rezistenței la efort, la normalizarea glicemiei și a colesterolului și la încetinirea procesului de îmbătrânire. În plus, produsul este indicat celor care vor să slăbească și persoanelor care urmează o cură de detoxifiere.

Mod de folosire: Pentru adulți doza recomandată este de 2 capsule pe zi, dimineața și seara, după mese. Se administrează în cure de 45 de zile care se fac de 3 ori pe an.

 

 

BITTER – Ierburile vieții supliment alimentar cu rol tonic și calmant asupra sistemului nervos

Mențiuni de sănătate: Adjuvant în tonifierea sistemului nervos în mod natural. Facilitează obținerea unui somn liniștit și odihnitor. Favorizează inducerea unei stări de relaxare, calmând stările de agitație și nervozitate. Ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Acțiune tonică, hipotensivă, calmantă, imunostimulatoare, diuretică, depurativă, cicatrizantă, vitaminizantă, mineralizantă, digestivă și astringentă.

Mod de folosire: Pentru adulți, doza recomandată este de 6 capsule pe zi, câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, după mesele principale. Cura recomandată este de 6 săptămâni cu o pauză de 10 zile, după care aceasta se poate relua. Pentru copii, doza recomandată este de 1 capsulă de 3 ori pe zi, după mesele principale, în cure de 3 săptămâni, cu pauze de 10 zile.

 

    Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kauflant 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5