EpigaloCurcumin - Supliment alimentar cu rol anti-îmbătrânire și de chelare a fierului
EpigaloCurcumin
Supliment alimentar cu rol anti-îmbătrânire și de chelare a fierului
Ingrediente: Extract hidroetanolic din frunze de Ceai verde (Camellia sinensis)(min. 50% polifenoli, din care 30% catechine și 15% galat de epigalocatechină/EGCG) – 140 mg; extract granular din rizomi de Turmeric (Curcuma longa) (min. 95% curcuminoide, din care 75% curcumină) – 140 mg, capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).
Informații nutriționale |
Per porție (2 cps) |
VNR* (%) Per porție (2 cps) |
Extract de Ceai verde (Camellia sinensis), din care:
|
280 mg 140 mg 84 mg 42 mg |
** ** ** ** |
Extract de Turmeric (Curcuma longa), din care:
|
280 mg 266 mg 210 mg |
** ** ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum extractul de Ceai-verde și cel de Turmeric, provenind din plante nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau alt fel de poluanți. Extractul natural are forma unei mase de particule sferice care au o curgere mai bună, forma sferică a particulelor reducând posibilitatea înglobării de aer printre ele, astfel încât dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de substanțe active, fiind totodată ușor de utilizat.
Caracteristici generale ale produsului:
Capsulele EpigaloCurcumin sunt un produs concentrat, atent formulat pentru chelarea excesului de fier liber din organism. Deși fierul este un element esențial pentru sănătate (prin rolul său în transportul oxigenului, producerea de energie și susținerea proceselor enzimatice), cantitatea în care acesta se regăsește în corpul nostru și modul în care este utilizat de către acesta sunt aspecte deosebit de importante. Astfel, cantități insuficiente ale acestui element sau capacitatea redusă a corpului de a „lega” și utiliza fierul poate duce la anemie. Pe de cealaltă parte, atunci când în organism există prea mult fier, în special liber, acesta poate induce formarea speciilor reactive de oxigen (prin reacțiile Fenton), fapt ce crește stresul oxidativ și duce la afectarea celulelor, țesuturilor, organelor și la accelerarea procesului de îmbătrânire.
În cazurile severe de supraîncărcare cu fier care au semnificație clinică (de ex.: talasemie, hemocromatoză, transfuzii repetate de sânge), cele mai recomandate sunt terapiile de chelare a acestui element. Chelarea reprezintă legarea ionilor și a moleculelor ionilor metalici de agenți chelatori (chelanți), în vederea formării de compuși stabili ce pot fi eliminați ușor din organism. Acest procedeu este esențial în special în combaterea intoxicației cu metale grele, dar este util și în reglarea supraîncărcării cu metale esențiale. În acest scop sunt utilizați agenți chelatori precum deferoxamina, deferasiroxul sau derivați ai EDTA (edetat de sodiu și calciu). Deși aceste terapii sunt eficiente și necesare în prevenirea complicațiilor de natură cardiovasculară, hepatică sau hormonală ce pot apărea în cazurile clinice de supraîncărcare cu fier, în cazul persoanelor sănătoase care prezintă o ușoară creștere a fierului, aceste terapii pot fi prea dure (complicații comune fiind tulburările gastrointestinale, anemia sau scăderea rezervelor de ioni metalici esențiali precum calciul, magneziul, zincul, cuprul sau manganul). Astfel, pentru majoritatea populației, metode mai blânde și mai naturale de chelare sunt indicate. Cure ocazionale cu alimente (Chlorella, Turmeric, Ceai verde, Coriandru, Spirulină – NU pentru chelare de fier, doar metale grele) sau suplimente bogate în agenți chelatori naturali, precum flavonoidele și polifenolii, acidul fulvic, sideroforii, acidul citric, vitamina C, glutationul sau acidul alfa-lipoic, sunt deosebit de utile în reglarea excesului de fier liber din organism sau pentru a asigura o ușoară detoxifiere a corpului de metale grele (provenite din aer, apă, alimente, țigări, pesticide).
Datorită conținutului mare de curcumină (CCM) și galat de epigalocatechină (EGCG) din formula EpigaloCurcumin, acest supliment este capabil să mențină în mod blând, dar eficient, homeostazia fierului în organism. De asemenea, datorită celor doi polifenoli, formula are și o acțiune antioxidantă de excepție, contribuind la reducerea stresului oxidativ și a inflamației sistemice din organism. Nu în ultimul rând, CCM și EGCG sinergizează pentru a avea o influență complexă și modulatoare asupra microbiotei intestinale. Astfel, acestea susțin proliferarea microorganismelor benefice și limitează supradezvoltarea celor patogene, cu implicați imunomodulatoare și reglatoare la nivel metabolic. Această acțiune sinergică a ingredientelor active a fost gândită în scopul de a obține un efect anti-îmbătrânire cât mai pronunțat, complementar altor terapii care au în vedere longevitatea și rejuvenarea.
Trebuie menționat faptul că EpigaloCurcumin este parte dintr-un protocol holistic ce vizează sporirea longevității și menținerea sănătății chiar și în anii târzii ai vieții. Mai exact, cura pentru longevitate propusă de către Laboratoarele Hypericum în colaborare cu Institutul de Cercetare BioBoron, cuprinde 5 etape majore, fiecare dintre acestea având la bază un supliment ce îndeplinește un anumit rol, bine definit și gândit în vederea asigurării unei abordări sistemice, axate pe sinergie și complementaritate. Astfel, primul supliment este Fructoboratul de calciu (Bor natural) – o sursă netoxică, deosebit de biodisponibilă de Bor, regăsită în fructe. Rolul fundamental al acestei etape este de a asigura o simbioză sănătoasă între microbiota intestinală și gazda umană. Cea de-a doua etapă a protocolului este: Butiratul de calciu – sare a calciului cu acidul butiric care are rolul de a hrăni enterocitele și a ameliora inflamația colonului. Prezintă și proprietăți antitumorale notabile. Cea de-a treia etapă este reprezentată de formula de față: EpigaloCurcumin – cu rol chelator și puternic antioxidant. Penultima etapă este stimularea autofagiei și folosirea activatorilor senolitici (spermidina, glutamina, fisetina și quercetina). Aceștia se regăsesc în produsul Longevisetin și au cea mai puternică acțiune senoterapeutică din întregul protocol. Ultima etapă este reprezentată de produsul Longevibiotic – o formulă cu proprietăți probiotice remarcabile. Acest complex de microorganisme vii benefice a fost special conceput pentru a ajuta la redobândirea unei microbiote colonice specifice organismelor tinere (echilibrarea raportului dintre Firmicutes și Bacteroidetes). Durata protocolului este de 60 de zile și constă în administrarea zilnică, la același ore, a câte 1-2 capsule din fiecare supliment, după masa de dimineață și/sau cea de prânz.
Limitarea stresului oxidativ și încetinirea proceselor de îmbătrânire sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și, foarte important, a răspunsului imun.
Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, autoimună, neuronală, cardiovasculară, hepatică, renală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-i rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce poate compromite sănătatea, perturba ritmul sau încetini refacerea organismului. Inflamației subclinice i se adaugă, cel mai adesea, un stres suplimentar provenind din intoxicarea cu metale grele (alimente în care s-au bioacumulat metale grele sau au fost contaminate cu pesticide, plumb din instalațiile sanitare vechi sau gaze de eșapament, cadmiu sau poloniu din țigări ș.a.m.d.) sau o dietă în care predomină alimentele foarte bogate în fier (în special atunci când organismul nu poate menține corect homeostazia acestui element). De altfel, atunci când în organism este prezentă inflamația cronică sau când avem anumite carențe vitaminice (vit. A, vit. B12 și folați) și minerale (cupru), corpul nostru pierde abilitatea de a accesa rezervele de fier sau de a asimila și utiliza în mod corect acest element. Spre exemplu, un status inflamator (de ex., infecție virală) poate crește rata de producție a hepcidinei de către ficat. Acest hormon blochează scoaterea fierului din macrofage și din hepatocite (celulele ficatului) și reduce absorbția intestinală a acestui element. În consecință, valorile serice ale fierului scad, îngreunând hematopoieza (producerea de noi celule roșii) și ducând spre forme de anemie feriprivă. S-a observat că în anumite dereglări metabolice, precum cele resimțite la nivel hepatic (de ex., ficat gras non-alcoolic) – dereglări ce sunt adesea favorizate de prezența cronică a statusului inflamator și a stresului oxidativ, rezervele de fier ale organismului (feritina) cresc, acompaniate sau nu și de creșterea sideremiei (fierului seric). O astfel de creștere poate indica o dereglare a mecanismelor de homeostazie a fierului și poate duce la accelerarea proceselor de îmbătrânire. Din fericire, această problemă este adesea ușor de rezolvat prin modificarea alimentației, a stilului de viață și prin terapii de depleție a fierului.
Deși sursele de stres ce pot accelera procesul natural de îmbătrânire sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază ingrediente active cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, energizante și reglatoare la nivel metabolic – precum cele regăsite în formula EpigaloCurcumin de la Hypericum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a minimiza cât mai mult riscul dezvoltării problemelor metabolice induse de stresul oxidativ și inflamația cronică subclinică. Astfel de formule ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la reglarea homeostaziei fierului în vederea combaterii îmbătrânirii precoce cauzate de către factorii exogeni și endogeni de stres.
Prezentarea compușilor activi ai produsului:
Ceaiul verde face referire atât la planta cât și la băutura obținută din frunzele acesteia. Arborele de Ceai (Camellia sinensis) este o specie de arbust sempervirent ce face parte din familia Theaceae, în care se regăsesc și Cameliile. Arbustul de ceai este originar din estul și sud-estul Asiei și de pe subcontinentul Indian, totuși, datorită popularității sale acesta este cultivat în aproape toate regiunile tropicale și sub-tropicale, pentru frunzele sale ce sunt prelucrate pentru obținerea diferitelor infuzii, decocturi sau extracte lichide și uscate. Aceste extracte sunt bogate în polifenoli, cei mai cunoscuți fiind epigalocatechinele (EGCG), epicatechinele și flavanolii. De asemenea, în funcție de tipul extracției, mai pot fi prezente, în cantități variabile, și flavonoidele precum quercetina, miricetina și campferolul. Nu în ultimul rând, extractele de Ceai verde conțin, cel mai adesea, și cofeină și/sau teină, bine-cunoscutul compus activ ce are capacitatea de a stimula sistemului nervos central. În prezent, există patru mari varietăți ale speciei, însă doar două dintre ele sunt folosite pentru obținerea ceaiului, și anume: Camellia sinensis var. sinensis – folosită în mare parte pentru Ceaiul-verde, alb, galben sau Oolong și Camellia sinensis var. assamica – folosită majoritar pentru Ceaiul-negru.
Pe lângă aroma caracteristică, Ceaiul verde este atât de îndrăgit și pentru efectele sale sanogene. Astfel, unul dintre principalele beneficii ale consumului regulat de produse pe bază de Ceai verde este acțiunea antioxidantă a acestora – de neutralizare a radicalilor liberi și de protecție a celulelor organismului față de stricăciunile produse de către speciile reactive de oxigen. De asemenea, extractele din Ceai-verde au proprietăți tonice și energizante datorită teinei/L-teaninei și cafeinei pe care le conțin. Acestea două au un efect benefic asupra sistemului nervos care este solicitat în timpul curelor de slăbire sau a episoadelor stresante, atenuând stările de oboseală. De asemenea, Ceaiul-verde are și proprietăți diuretice, hipolipemiante și de reglare a metabolismului lipidelor și pe cel al glucidelor. Are, astfel, capacitatea de a „dizolva” grăsimile și de a stopa absorbția acizilor grași și a colesterolului datorită conținutului în acid tanic, iar datorită polizaharidelor conținute, acesta reglează glicemia și contribuie la creșterea sensibilității la insulină. Aceste două acțiuni complementare transformă Ceaiul verde într-un aliat de nădejde în curele de slăbire, în lupta împotriva obezității și a sindromului metabolic.
De asemenea, polifenolii precum EGCG (galatul de epigalocatechină) din extractele de Ceai verde au și proprietăți chelatoare de excepție ajutând la eliminarea excesului de fier liber din sânge și la reglarea metabolismului acestui element. Studiile științifice au observat un efect protector semnificativ la nivel hepatic, cardiovascular și metabolic datorat scăderii sideremiei și a feritinei. Echilibrarea nivelurilor de fier din organism pare să inducă, de asemenea, o creștere a sensibilității la insulină și o scădere a depozitelor de grăsime de la nivel hepatic și visceral.
În plus, numeroase studii științifice au indicat și capacitatea produselor pe bază de Ceai verde de a distruge și a stopa diviziunea necontrolată a celulelor canceroase. La fel de important, conținutul în polifenoli, flavonoide și alte fitochimicale le conferă derivatelor din Ceai verde proprietăți protectoare la nivelul sistemului cardiovascular, cu reglarea tensiunii arteriale și protejarea arterelor și a vaselor de sânge. Au fost observate beneficii semnificative și asupra sănătății creierului, Ceaiul verde acționând atât ca tonic, prin îmbunătățirea memoriei și a timpilor de răspuns, creșterea puterii de concentrare, îndepărtarea senzației de oboseală și limitarea inflamației, cât și ca relaxant, prin combaterea senzației de anxietate, tristețe. S-a demonstrat, de asemenea, că EGCG reduce declinul cognitiv legat de vârstă și protejează împotriva ischemiei cerebrale.
Galatul de epigalocatechină (EGCG) este un ester al epigalocatechinei și acidului galic, fiind cel mai abundent compus polifenolic din ceaiul verde. EGCG este un polifenol care a făcut obiectul a multiple cercetări clinice care au investigat potențialul său de a ajuta sănătatea umană și de a ameliora unele boli. Acesta a prezentat o activitate puternică de captare a radicalilor liberi 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH·) dependent de doză, care a fost mai mare decât cea a acidului L-Ascorbic (vitamina C), la aceeași concentrație molară, deoarece conține opt grupări fenolice. Așa cum am mai menționat, una dintre cele mai benefice proprietăți ale EGCG este capacitatea sa chelare a fierului liber (Fe) în corpul uman. În cercetările științifice, activitatea de chelare a fierului de către EGCG a fost comparabilă cu cea a deferoxaminei (DFOA; vândută sub numele de marcă Desferal), medicament folosit în terapiile de chelare a fierului. În cadrul protocolului pentru longevitate propus de către Laboratoarele Hypericum, EGCG este un agent care are rol atât în chelarea fierului, cât și în creșterea capacității de producție a sideroforilor de către microorganismele utile regăsite în microbiota intestinală (Bifidobacterium spp. și Bacillus spp.) sau în suplimentele probiotice precum Longevibiotic. Astfel, microorganismele dependente de fier au dezvoltat o strategie pentru a rezolva problemele de biodisponibilitate și toxicitate a fierului prin sintetizarea sideroforilor (agenți de chelare specifici ai Fe3+ cu greutate moleculară mică) utilizați pentru absorbția și stocarea acestui element. Spre exemplu, Bacillus spp. din familia Firmicutes sunt astfel de bacterii cu rol în producerea sideroforilor chelatori de fier. Utilizarea tuturor suplimentelor din protocol ajută la stimularea Firmicutes de către AI-2B în urma ingerării prebioticului (Bor Natural) și a probioticului (Longevibiotic). În combinație cu acidul butiric din Butiratul de Calciu complexul sinbiotic potențează capacitatea intestinului de a chela fierul și sinergizează cu proprietățile chelatoare ale suplimentului de față (EpigaloCurcumin). Astfel, deși este deosebit de eficient atunci când este folosit de unul singur (în special ca antioxidant și chelator de fier), produsul de față are o acțiune mult îmbunătățită și diversificată atunci când este luat împreună cu restul suplimentelor din protocol.
În concluzie, Ceaiul verde: ajută la reglarea homeostaziei fierului; contribuie la menținerea unei greutăți normale; stimulează creșterea ratei metabolice și arderea grăsimilor; contribuie la reglarea profilului lipidic (colesterol, trigliceride); susține buna funcționare a sistemului cardiovascular; ajută la normalizarea glicemiei și la protejarea glandelor producătoare de insulină; susține buna funcționare a sistemului gastrointestinal și îmbunătățește digestia; susține memoria prin protejarea celulelor nervoase față de stresul oxidativ; protejează sănătatea ochilor și a prostatei prin acțiunea antioxidantă; facilitează relaxarea și concentrarea datorită conținutului în teină; susține buna funcționare a sistemului imunitar; contribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire.
În produsul de față, efectul chelator, antioxidant, antiinflamator și antimutagenic al extractului de Ceai-verde este potențat de către extractul din rizomi de Turmeric. Împreună, cele două au un efect sinergic considerabil în reglarea homeostaziei fierului, neutralizarea radicalilor liberi, reducerea proceselor inflamatorii și menținerea diviziunii celulare normale în organism. În plus, acestea sinergizează și în modularea microbiotei intestinale stimulând activitatea microorganismelor producătoare de siderofori și susținând bacteriile care produc butiratul atât de necesar pentru buna funcționare a enterocitelor.
Turmericul (Curcuma longa L.), cunoscut și drept Curcuma, este o plantă erbacee perenă, originară din pădurile Asiei de Sud și Sud-Est (cel mai probabil din India sau Indonezia), dar care crește în prezent și în America Centrală, fiind cultivată pe scară largă în zonele tropicale și subtropicale ale lumii. Aceasta aparține familiei Zingiberaceae din care fac parte și Ghimbirul (Zingiber officinale) sau Cardamomul (Elettaria cardamomum). Specia se bucură de o tradiție foarte îndelungată de consum de către popoarele asiatice, în special de către indieni care privesc această plantă ca fiind sfântă și o folosesc în diverse ritualuri religioase, ca remediu Ayurvedic, dar și în scopuri alimentare, Curcuma fiind o bază excelentă pentru multe amestecuri de condimente (curry, masala) datorită aromei sale specifice. Desigur, Turmericul este recunoscut și folosit și de către Medicina Tradițională Chineză (MTC), fiind inițial utilizat pentru proprietățile sale colorante, iar mai apoi pentru calitățile medicinale. Mai exact, în aceste sisteme de medicină alternativă, speciei i se atribuie proprietăți digestive (stimularea digestiei, reducerea balonării, calmarea indigestiei și combaterea problemelor hepatice), antiinflamatorii (reducerea durerilor articulare, calmarea inflamațiilor cutanate, grăbirea vindecării leziunilor, combaterea infecțiilor de la nivelul pielii), detoxifiante (purifică sângele și susține funcția hepatică) și protectoare la nivelul tractului respirator (calmarea tusei și a inflamației căilor respiratorii, combaterea răcelilor). În prezent, pe lângă utilizările fitoterapeutice, curcumina din Turmeric este folosită și în industria alimentară (UE și SUA) pe post de colorant natural, având codul E100.
Din punct de vedere fitoterapeutic, activitatea biologică a speciei se datorează complexului său fitochimic dominat de clasa de compuși fenolici numiți „curcuminoide”. Cel mai abundent și cel mai bine studiat dintre aceștia este curcumina (diferuloilmetanul), care reprezintă adesea între 2% și 5% din greutatea rizomului uscat. Alături de curcumină, se regăsesc și analogi structurali ai săi precum demetoxicurcumina și bis-demetoxicurcumina, aceștia contribuind la acțiunea sanogenă a speciei. Pe lângă curcuminoide, rizomul de Turmeric conține și o serie de compuși volatili (uleiuri esențiale), care reprezintă cca 1-7% din masă. Aceștia includ turmerone (precum ar-turmerona – care poate fi benefică în prevenția și combaterea cancerului de colon), germacrona (acțiune antivirală), atlantona, zingiberena – un constituent major al uleiului esențial de Ghimbir (conferă proprietăți antibacteriene și antifungice) și β-sescvifelandrenul (regăsit și el în uleiul esențial de Ghimbir; conferă proprietăți analgezice, antiinflamatoare, antipruritice, antihipertensive, antialergice și hipotensoare). Așadar, deși curcuminoidele sunt principalii responsabili pentru efectele antiinflamatoare și antioxidante ale Turmericului, compușii volatili posedă și ei activitate biologică, contribuind la efectele terapeutice precum: acțiunea antiinflamatoare, antiseptică sau analgezică. De asemenea, în timp ce curcuminoidele îi conferă Turmericului culoarea sa specifică, uleiul esențial este responsabil de aroma caracteristică a acestui condiment. Alți constituenți prezenți în cantități mai mici în rizom includ: polizaharidele (precum ukonan A – cu acțiune imunomodulatoare), fibrele, proteinele, vitaminele (A, C, E, B1, B2, B3, B5, K), mineralele și oligoelementele (potasiu, fosfor, mangan, fier, calciu, magneziu, sodiu, zinc, cupru, seleniu).
Curcumina este un compus activ cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante de excepție, fiind „ingredientul vedetă” din Turmeric și, totodată, unul din pigmenții care îi conferă acestuia culoarea galben-portocalie. Structura chimică a curcuminei este notabilă prin prezența a două grupări fenolice și a unei structuri β-dicetonice, elemente cheie care îi conferă proprietățile antioxidante remarcabile, dar și pe cele pro-oxidante (doar în condiții specifice unde sunt relevante pentru mecanismele antitumorale ale compusului). De asemenea, legăturile duble conjugate și inelele aromatice contribuie la capacitatea sa de a absorbi radiația UV și pe cea vizibilă, explicând culoarea sa vibrantă.
Studii științifice recente au observat că puterea antiinflamatoare a produselor pe bază de Turmeric poate fi comparată cu cea a ibuprofenului (AINS), având proprietăți analgezice similare în ceea ce privește reducerea durerii la pacienții cu osteoartrită și artrită reumatoidă, dar cu un profil de siguranță mai bun pe termen lung. Astfel, acest compus este un modulator multipotent al căilor inflamatorii. Conform observațiilor experimentale, mecanismul central constă în inhibarea factorului nuclear kappa B (NF-κB) – un comutator molecular crucial ce reglează expresia multor gene proinflamatoare, inclusiv cele care codifică citokine (TNF-α, IL-1β, IL-6), chemochine și enzime proinflamatoare precum COX-2 (ciclooxigenaza-2) și iNOS (sintetaza inductibilă a oxidului nitric). Pe lângă COX-2 și iNOS, curcumina poate influența și activitatea altor enzime implicate în procese metabolice și de semnalizare celulară. Prin modularea acestor gene, curcumina poate reduce cascada inflamatorie implicată în numeroase patologii cronice, atenuând simptomele asociate acestora. De asemenea, aceasta contribuie la reglarea metabolică, reducând riscul de sindrom metabolic.
În ceea ce privește proprietățile antioxidante ale curcuminei, aceasta acționează atât ca un neutralizator („scavenger”) direct al radicalilor liberi (datorită structurii sale fenolice), cât și prin modularea activității enzimelor antioxidante endogene (de ex: superoxid dismutaza – SOD, catalaza – CAT, glutation peroxidaza – GPx). De asemenea, poate activa calea Nrf2 – un factor de transcripție care reglează expresia a numeroase gene antioxidante și detoxifiante. Combaterea stresului oxidativ este crucială în prevenția și managementul bolilor cronice, neurodegenerative și cardiovasculare, astfel, derivatele din turmeric sunt un bun adjuvant în vederea realizării acestui deziderat.
Acțiunea antiinflamatoare, dar și cea antiseptică locală, a curcuminei recomandă suplimentele pe bază de Turmeric și în menținerea sănătății gastrointestinale. Cercetări recente indică faptul că aportul oral de extracte cu un conținut crescut de curcumină (precum cel de față) poate duce la niveluri crescute de curcumină reziduală în sistemul gastrointestinal, sugerând potențialul acestui compus de a influența direct microbiota intestinală. Diverse studii pe modele animale au arătat că administrarea orală de curcumină crește abundența bacteriilor benefice precum cele din genul Bifidobacterium, Lactobacillus și scade în paralel numărul microorganismelor precum: Prevotella, Bacteroidaceae sau Rikenellaceae, care sunt frecvent asociate cu boli sistemice. Așadar, derivatele din Turmeric pot fi un adjuvant valoros în ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii intestinale și în modularea microbiotei colonice.
De asemenea, datorită acțiunii antioxidante a acestui pigment, dar și a proprietăților antimutagenice, Turmericul ar putea fi eficient în scăderea riscului de producere a unor erori de replicare la nivel celular. Studiile științifice recente explorează tot mai intens potențialul curcuminei în prevenția și managementul cancerului. Studiile in vitro și pe modele animale au arătat că aceasta poate influența multiple etape ale carcinogenezei: reducerea proliferării celulelor canceroase, inducerea apoptozei (moartea celulară programată), inhibarea angiogenezei (formarea de noi vase de sânge care alimentează tumora) și suprimarea metastazării. Aceste rezultate preclinice au crescut interesul pentru rolul curcuminei ca agent complementar, potențial sinergic cu chimioterapia sau radioterapia, sau pentru atenuarea efectelor secundare ale acestora.
Prin efectele sale antioxidante și antiinflamatoare, curcumina este investigată și pentru potențialul său în prevenirea sau încetinirea progresiei bolilor neurodegenerative (de ex: Alzheimer, Parkinson). Unele ipoteze științifice susțin că acest compus ar putea ajuta la eliminarea plăcilor beta-amiloidice din creier, însă cercetările sunt încă în fază preliminară. Tot datorită efectelor menționate mai sus, curcumina poate contribui și la sănătatea vasculară, prin îmbunătățirea funcției endoteliale (funcția stratului interior al vaselor de sânge), reducerea inflamației și combaterea stresului oxidativ de la nivel vascular. În plus, prin acțiunea ușor anticoagulantă a Turmericului și cea de eficientizare a metabolismului lipidic (normalizează colesterolul și trigliceridele din sânge), acesta s-ar putea dovedi util și în îmbunătățirea circulației sangvine, cu implicații benefice asupra sănătății inimii și o mai bună oxigenare a organelor. Mai mult, datorită acțiunii lor hepatoprotectoare, curcumina și derivatele din Turmeric sunt recomandate în curele de detoxifiere ale ficatului, având și un efect colecistokinetic. Nu în ultimul rând, s-a observat că șoarecii hrăniți cu diete bogate în fier au înregistrat o scădere a nivelurilor proteinei de feritină hepatică atunci când au primit suplimente cu curcumină. Aceste rezultate sugerează că chelarea fierului liber poate fi un mod suplimentar de acțiune al curcuminei și al derivatelor din Turmeric.
Mod de utilizare:
Adulți: câte 1-2 capsule pe zi, după masa de dimineață sau de prânz, cu un pahar mare de apă, timp de 30 zile. Se recomandă o pauză de 1 săptămână între cure.
Recomandăm adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă (variată, bogată în fructe, legume și semințe proaspete, de preferință obținute local și aflate în sezon), efort fizic moderat, somn de calitate și o hidratare corespunzătoare.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu restul suplimentelor din cadrul Protocolului pentru Longevitate care conține capsulele: Bor Natural, Butirat de Calciu, Longevibiotic și Longevisetin de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Acid Alfa-Lipoic (capsule), Shilajit (capsule), Chlorella (pulbere), Spirulină & Chlorella (comprimate), Spirulină (capsule, pulbere), Hyper ImunoVigor (capsule), Vitacan (capsule, extract instant), Vitacan Forte/Alcalin (capsule), Hyper Antioxidant (Forte) (capsule), Hyper Antioxidant (pulbere), Coenzima Q10 (capsule), RO-BIOMUSH (capsule), Protonic Flora (capsule), Ghimbir (capsule, ceai, pulbere, sirop, ulei esențial), Hyper-Tum (ceai, capsule), Hyper Artemisin (capsule), Hyper Seleniu (capsule), Orz Verde (extract instant), Hyper Detox (pulbere), Hyper Dep-Diu (capsule), Seva de Mesteacăn (capsule, sirop), Iod Natural (capsule), Noni (capsule), Noni și Echinacea (capsule), Pelin (capsule), Năpraznic (capsule, ceai), Brusture (capsule, ceai, tinctură), Bitterul Taina Maramureșului, Protector Ficat (capsule), Hipocolesterolemiant (capsule, ceai), Hyper-Diab Forte (capsule), Ceaiul și Tinctura Depurativă, Ceaiul și Tinctura de Mesteacăn, Detoxifiere Colon, Amestec Fibre, AminoRegen (monodoze), Clorofila Lichidă și Oțetul de Mere cu Soc sau cel din Cidru de Mere de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Crema Antiaging cu Coenzima Q10 (SPF30), Crema Antiaging Taina Plantelor, Crema Întinerire cu Aur, Smirnă și Tămâie, Crema cu Acid Alfa-lipoic și CoQ10, Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și CoQ10, Serul ten Luminos (Acid Alfa-lipoic), Serul Antiaging cu Vitamina C și Magneziu, Uleiurile esențiale de Tămâie, Lămâie, Portocală, Mandarine, Bergamotă, Ghimbir, Scorțișoară sau Roiniță (Melisă), Uleiurile Inhalații și Aromaterapie I și II, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal, Floarea Pustiei, Mâna Maicii Domnului) și Sarea de baie Hyper Anti-aging sau Anti-stres de la Hypericum.
Formă de prezentare:
Un flacon conține 60 capsule a câte 389 mg
Cantitate netă:
℮ 23,34 g
Contraindicații: A nu se consuma de către femeile însărcinate sau care alăptează. A nu se consuma pe stomacul gol. A nu se consuma de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
- Persoanele aflate sub tratament medicamentos sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, vor consuma produsul doar la sfatul medicului.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
- Conține cofeină/teină.
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
A se consuma, de preferință, înainte de sfârșitul:
Lot:
Notificare SNPMAPS, Nr. 18187/2025
Producător & Deținător notificare:
S.C. HYPERICUM IMPEX S.R.L.
Sediu: 435100 Baia Sprie, str. Gutinului, nr. 3A, Maramureș, România
Tel./fax: 0262 372 695
0262 271 338
Tel. comenzi: 0262 263 048
Dacă aveți întrebări sau sugestii, vă rugăm să ne contactați la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informații cu privire la produsele noastre și pentru oferte, vă rugăm să accesați site-ul: www.hypericumimpex.ro
Vă stăm cu plăcere la dispoziție!
Echipa dumneavoastră, Hypericum
NOTĂ IMPORTANTĂ! Informațiile conținute în pliantul de față au caracter pur informativ. Acestea NU reprezintă o opinie medicală, NU oferă asistență medicală și NU trebuie considerate drept un îndemn spre începerea unui tratament medical în absența îndrumării unui specialist. Hypericum Impex, angajații, partenerii economici și colaboratorii săi NU pot fi considerați răspunzători în niciun fel pentru orice consecință ce decurge din utilizarea improprie a acestor informații. |
Adaugă comentariu nou