HYPER ARTEMISIN - Supliment alimentar cu rol de susținere a diviziunii celulare normale
Ingrediente (mg/cps): Fructoborat de calciu (min. 2,7% B și 5% Ca) – 150 mg, capsulă vegetală (hipromeloză), extract atomizat (10% maltodextrină și gumă acacia, min. 35% Artemisinină) (62,4 mg) din: părți aeriene de Pelin-alb (Artemisia absinthium) – 50%, Pelin-negru (Artemisia vulgaris) – 20%, și din fructe și ramuri de Vâsc (Viscum album) – 30%; Sulfat de fier heptahidrat (min. 18% Fe) – 44,4 mg, Selenit de sodiu (min. 45% Se – 90 μg) – 0,2 mg.
Informații nutriționale |
Per porție (1 cps) |
VNR* (%) Per capsulă |
Fructoborat de Calciu, din care: · Bor ionic Calciu ionic |
150 mg 4,05 mg 7,5 mg |
** ** 0,94% |
Extract atomizat de Pelin și Vâsc, din care: Artemisinină |
62,4 mg 21,84 mg |
** ** |
Sulfat de fier heptahidrat, din care: Fier elementar |
44,4 mg 8 mg |
** 57% |
Seleniu (selenit de sodiu) Seleniu ionic |
0,2 mg 90 μg |
** 164% |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Fierul:
- Contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei.
- Contribuie la transportul normal al oxigenului în corp.
- Contribuie la reducerea oboselii și a extenuării.
- Contribuie la funcția cognitivă normală.
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Seleniul:
- contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
- contribuie la spermatogeneza normală.
- contribuie la menținerea sănătății părului.
- contribuie la menținerea sănătății unghiilor.
- contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
- contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide.
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Suplimentele alimentare și alimentele funcționale concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Astfel, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, erbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Extractele vegetale din produsul de față sunt obținute printr-un proces multifazic bazat pe infuzare și atomizare. Acesta din urmă este un proces menajant, net superior uscării și măcinării plantelor. La obținerea extractului uscat atomizat a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii), în cazul produsului de față, extractul obținut prin infuzarea cu abur a părților aeriene ale celor două specii de Pelin împreună cu fructele și ramurile tinere de Vâsc ce au fost uscate în prealabil la temperaturi menajante (30-40°C). Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald, în care solventul se evaporă repede. Lichidul de la suprafață se evaporă rapid datorită suprafeței mari de contact și a venirii în contact cu gazul purtător. Astfel, extractul se menține rece datorită vaporizării lichidului, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc datorită îndepărtării lor imediate din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și gumă acacia. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu cei doi excipienți prin atomizarea extractului în care aceștia s-au adăugat, împreună cu Fructoboratul de calciu și cu cei doi compuși de Fier și Seleniu. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina, guma acacia și fructoboratul de calciu acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active (în produsul de față: Artemisinina) și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete sau uscate.
Caracteristici generale ale produsului:
Hyper Artemisin este un produs atent formulat pentru a susține procesele de diviziune celulară astfel încât acestea să se producă normal, fără erori sau abnormalități. Pentru obținerea acestui efect, formula conține compuși activi cu acțiune antiproliferativă, antioxidantă, imunomodulatoare și pro-oxidantă. Limitarea proliferării celulelor modificate și susținerea sistemului imunitar în îndepărtarea acestora din organism sunt demersuri cu atât mai importante cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat (de ex., sedentarism, postură incorectă, suprasolicitare), o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal și a răspunsului imun.
Inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, renală, hepatică, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pe perioade îndelungate de timp are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Alături de inflamația subclinică, stresul oxidativ crește considerabil probabilitatea de apariție a unor erori de diviziune celulară ce vor trebui eliminate sau ținute în frâu de către sistemul nostru imunitar. Deoarece zilnic imunitatea noastră este încercată de tot mai mulți factori de mediu stresanți, aceasta poate fi în cele din urmă slăbită nemaioferind protecție optimă organismului.
Una dintre soluțiile cele mai naturale și eficiente în această situație sunt curele cu suplimente ce au la bază compuși bioactivi din plante medicinale cu acțiune citotoxică (Pelin, Vâsc), imunomodulatoare (Fructoboratul de calciu), antioxidantă (Seleniu) și pro-oxidantă (Fier), precum Hyper Artemisin. Datorită formulei concentrate și a capsulei vegetale gastrorezistente, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active (min. 35% Artemisinină) ce nu sunt inactivate în stomac, fiind totodată ușor de administrat. Pentru realizarea extractului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum fructele și crenguțele tinere de Vâsc sau părțile aeriene de Pelin-alb și Pelin-negru provenind din plante nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau alt fel de poluanți. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune: citotoxică, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antioxidantă, pro-oxidantă asupra celulelor anormale și reglatoare la nivelul diviziunii celulare.
În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor:
Fierul este un mineral prezent în mod natural, sau adăugat, în multe alimente. Fierul alimentar poate fi de două mari feluri: hemic sau nonhemic. Forma non-hemică este regăsită cu precădere în alimentele de origine vegetală (nuci, fasole, linte și alte leguminoase) sau în cele fortifiate (făină, cereale), în timp ce forma hemică se regăsește în alimentele de origine animală (organe, fructe de mare). Forma hemică se formează prin combinarea fierului cu protoporfirina IX. Acest mineral este un compus esențial al hemoglobinei, proteina regăsită în celulele roșii (eritrocite) și care este esențială în transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi. Majoritatea celor 3-4 g de fier elementar din corpul unui adult este regăsită în această proteină, restul fiind stocat sub formă de feritină sau hemosiderină la nivelul splinei, ficatului sau al măduvei osoase. Similar, fierul intră și în componența mioglobinei, o proteină responsabilă cu oxigenarea mușchilor, susținând, astfel, metabolismului mușchilor și sănătatea țesuturilor conjunctive. Absorbția și distribuția fierului în corp sunt reglate de către Hepcidină – o peptidă circulantă ce acționează ca un hormon, iar transportul acestui mineral este posibil datorită Transferinei – principala proteină care are capacitatea de a se lega de fier. Pe scurt, Fierul este esențial în creșterea fizică normală, dezvoltarea funcțiilor neurologice, în procesele celulare normale și în sinteza anumitor hormoni.
Determinarea statusului acestui mineral în organism este destul de greu de efectuat cu acuratețe, însă metoda cea mai eficientă este cea a stabilirii concentrației de feritină serică în vederea evaluării depozitelor de fier ale organismului în cauză. Astfel, valori ale feritinei mai mici de 30 μg/L indică o carență de fier, iar valorile de sub 10 μg/L semnalează prezența anemiei. De reținut, în cazul prezenței inflamației în organism, valorile feritinei cresc. Deseori, pentru testare sunt folosite și hemoglobina sau hematocritul, însă aceste metode nu sunt foarte performante. Pentru evitarea carențelor în acest nutrient, este indicată urmărirea aportului său alimentar, EFSA recomandând un aport minim de 14 mg pe zi. Trebuie menționat faptul că necesarul minim de fier la femei este mai mare decât la bărbați din cauza pierderilor în timpul sângerărilor menstruale. De asemenea, necesarul de fier crește în perioada sarcinii și alăptării. Într-o situație similară sunt și cei care donează sânge frecvent.
Pentru prevenirea carențelor și a anemiei feriprive, este recomandat să avem o dietă diversificată, ce cuprinde atât surse vegetale, cât și surse animale de fier. În general, sursele animale de fier sunt considerate mai bune decât cele vegetale deoarece, deși plantele pot conține cantități mari ale acestui element, totuși, biodisponibilitatea acestuia este mult mai mică din cauza inhibitorilor de absorbție precum polifenolii. De aceea, pentru persoanele care au o alimentație vegetariană sau vegană, au anumite condiții medicale sau urmează diete foarte restrictive, suplimentele alimentare cu fier pot fi o modalitate ușoară și sigură de a preîntâmpina carențele în acest element. Totuși, atunci când recurgem la suplimente, este bine să respectăm dozele indicate, supradozarea cu fier putând fi periculoasă la doze mai mari de 45 mg/zi. Efectele secundare ale supradozării sunt: dureri gastrointestinale, slăbiciune, vomă și stare de greață sau reducerea rezervelor de zinc din organism.
În produsul de față, am introdus fierul datorită sinergiei sale cu substanțele citotoxice din plantele medicinale. Forma de fier aleasă are un efect pro-oxidat puternic și poate ajuta la limitarea diviziunii celulare necontrolate. Studii recente au evidențiat efectul sinergic antiproliferativ al combinației dintre Fier și Artemisinină. Acești doi compuși au prezentat o acțiune protectoare la nivelul mucoasei gastrice, cauzând peroxidarea lipidelor din membranele celulelor canceroase și inducând apoptoza acestora.
Seleniul este un microelement esențial pentru organismul uman, acesta intrând în componența a peste 20 de selenoproteine cu rol major în sinteza adenomială, metabolismul hormonilor tiroidieni, funcția reproducătoare și protecția împotriva radicalilor liberi și a agenților infecțioși. Acesta este prezent în formă organică (selenometionină, selenocisteină) sau anorganică (selenat, selenit), putând fi absorbit în organism în ambele cazuri. Totuși, majoritatea seleniului regăsit în țesuturile umane, precum și în cele animale, este sub formă de selenometionină. Rezerva principală de seleniu a corpului sunt mușchii, aceștia încorporând între 28 și 46% din tot seleniul regăsit în organismul uman. Cele mai bune surse alimentare de seleniu sunt, pe departe nucile de Brazilia, o porție (6-8 nuci) din acestea oferind până la de 10 ori doza zilnică necesară din acest microelement. Alte alimente bogate în seleniu sunt: carnea de pește (ton, sardine, halibut), fructele de mare, organele și carnea de porc, vită, curcan, pui, ouăle sau cerealele integrale.
Totuși, în special în cazul alimentelor de origine vegetală, conținutul solului în acest micronutrient este foarte important. Deoarece în unele zone (în special în China, dar și în unele părți din Europa) solurile sunt sărace în seleniu, alimentele obținute în aceste regiuni vor oferi și ele un aport scăzut de seleniu în alimentație. Cel mai adesea, persoanele care trăiesc în respectivele regiuni, precum și cele care au anumite probleme de sănătate (HIV, dializă, absorbție intestinală redusă), cele vegetariene sau cele care urmează regimuri alimentare foarte restrictive au un risc crescut de a prezenta carențe de seleniu. În astfel de cazuri, se recomandă consumul unor alimente fortifiate sau a suplimentelor alimentare de calitate ce conțin acest microelement. Sunt de preferat sursele organice de seleniu deoarece acestea au o rată de absorbție mult mai mare decât cele anorganice (de ex., peste 90% pentru selenometionină și doar 50% pentru selenitul de sodiu). Determinarea nivelului de seleniu din corp poate fi făcută atât la nivel seric, cât și plasmatic. Valoarea considerată suficientă pentru sinteza normală a selenoproteinelor în organismul uman este de 8 μg/dL (ser sau plasmă). Aceasta poate fi obținută, la persoanele sănătoase, printr-un aport zilnic de minimum 55 μg de seleniu (pentru adulți și copii de peste 14 ani) din surse alimentare sau prin suplimentare. În cazul sarcinii, necesarul de seleniu crește la 60 μg, iar în timpul lactației valoarea zilnică recomandată este de 70 μg.
Deși destul de rară în țările dezvoltate, deficiența de seleniu poate fi asociată cu o serie de probleme grave de sănătate precum: anumite forme de cardiomiopatie (Keshan), anumite tipuri de osteoartrită (Kashin-Beck), infertilitate masculină, risc crescut de cancer (colorectal, prostată, pulmonar) sau risc de exacerbare a deficienței de iod, cu posibile efecte asupra dezvoltării normale la copii (cretinism infantil). Foarte rară este și supradozarea cu seleniu, însă ea poate apărea la cei care iau suplimente cu doze mari de seleniu, pe perioade îndelungate de timp. Doza zilnică maximă recomandată pentru seleniu este de 400 μg. Administrarea îndelungată cu doze mai mari de seleniu poate crește riscul de diabet, probleme renale sau hepatice și poate avea drept efecte adverse simptome precum: amețeala, probleme de coagulare a sângelui, tremurat, dureri musculare, iritabilitate, căderea părului, vomă și stare de greață, modificări ale unghiilor, gust metalic sau miros de usturoi al respirației.
Conform celor mai recente studii, seleniul ar putea avea un rol important în prevenția anumitor tipuri de cancere datorită rolului său important în repararea ADN-ului, apoptoza celulară sau în menținerea bunei funcționări a sistemelor imunitar și endocrin. De asemenea, un rol esențial îl are și acțiunea sa antioxidantă. Totuși, aceste studii sunt încă insuficiente, în prezent, fiind nevoie de mai multe date. Pe lângă posibila acțiune anticancerigenă, seleniul pare a fi implicat și în menținerea sănătății cardiovasculare. Pe scurt, mecanismul de protecție constă în acțiunea antioxidantă a seleniului, fapt ce previne peroxidarea lipidelor precum LDL (și formarea de LDLox), ducând, astfel, la stoparea proceselor inflamatorii și a agregării plachetare. Și în acest caz, mai sunt necesare studii cu privire la o înțelegere mai bună a rolului seleniului asupra riscului de boli cardiovasculare. Un alt beneficiu al suplimentării cu seleniu ar putea fi și cel al încetinirii declinului cognitiv la persoanele în vârstă. Cercetările preliminarii indică un efect protector al seleniului împotriva unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimerul. Nu în ultimul rând, datorită rolului important al seleniului (alături de iod) în menținerea sănătății glandei tiroide, acest microelement a prezentat efecte protectoare împotriva unor afecțiuni tiroidiene precum boala Graves, tiroidita autoimună sau tiroidita post-partum.
Pelinul-alb (Artemisia absinthium) este o plantă erbacee perenă ce aparține familiei Asteraceelor (din care fac parte Tarhonul, Margaretele sau Floarea-soarelui). Aceasta este originară din zonele temperate ale Europei și Asiei și din Africa de Nord. Pelinul alb este poate cea mai utilizată specie de Pelin datorită aromei sale și a proprietăților sanogene. Astfel, acesta este ingredientul principal în obținerea absintului, dar și un aromatizant important în alte tipuri de băuturi precum vermutul, pelinkovac, bittere, vinuri (vin pelin) și alte băuturi spirtoase. În trecut, acesta a fost folosit pentru obținerea berii, substituind hameiul. În fitoterapie, Pelinul-alb este folosit, de regulă, sub formă de infuzie, tinctură, pulbere sau ca ingredient al unor digestive (bitter). Medicina tradițională recomandă preparatele pe bază de Pelin-alb pentru îmbunătățirea digestiei, creșterea poftei de mâncare, normalizarea tranzitului intestinal, eliminarea helminților, calmarea mucoasei gastrointestinale sau combaterea retenției de apă din organism, cu efecte pozitive în problemele de natură renală. Mai exact, acesta are o acțiune: digestivă, vermifugă, antiinflamatoare la nivel gastro-intestinal, dezinfectantă, laxativă, tonic amară, eupeptică, depurativă, emenagogă (în cazul folosirii îndelungate) și diuretică. Folosite extern, produsele pe bază de Pelin-alb sunt: dezinfectante, antiinflamatoare, cicatrizante și analgezice. În plus, Pelinul-alb conține, în cantități mai mici, și un compus activ denumit Artemisinină. Aceasta a fost izolată inițial din Peliniță (Artemisia annua), iar derivații săi sunt utilizați pentru tratarea malariei (cauzate de protozoarul unicelular Plasmodium falciparum). Recent, există studii care atrag atenția asupra efectelor imunomodulatoare și anticancerigene al Artemisininei. Proprietățile citotoxice ale Artemisininei sunt deseori potențate prin suplimentarea cu fier.
Pelinul-negru (Artemisia vulgaris) este o plantă erbacee perenă ce aparține și ea familiei Asteraceelor. Aceasta își are originea în aceleași regiuni ca și Pelinul-alb, fiind regăsită și în Alaska. Datorită gustului amar, acesta a fost folosit la prepararea unor tipuri de băuturi (bittere, beri). Similar cu Pelinul-alb, Pelinul-negru conține Artemisinină, fiind folosit în fitoterapie pentru calmarea durerilor și reducerea febrei. În plus, acesta este folosit tradițional și ca tonic amar și diuretic. Astfel, fiind înrudite, cele două specii de Pelin au proprietăți sanogene și utilizări similare.
Vâscul-alb (Viscum album) este o plantă semiparazită ce aparține, mai nou, familiei Santalacee (din care fac parte și arborii de Santal), deși familia Viscaceelor a fost inițial una de sine stătătoare. Specia este originară din Europa și Asia de Sud-vest, fiind rareori întâlnită și în America de Nord. Aceasta crește pe tulpina altor pomi precum Mărul, Bradul, Plopul, Teiul, Pinul, Cireșul etc. Toxicitatea Vâscului variază în funcție de specia pe care o parazitează. Vâscul folosit în produsele Hypericum provine doar de pe tulpinile de Măr sau Brad. Ca plantă medicinală, Vâscul este folosit din timpuri străvechi atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Popoarele care trăiau în regiunea care corespunde teritoriului actual al țării noastre au folosit această specie pentru calmarea durerilor articulare, împotriva crizelor epileptice sau de tuse și pentru dereglările menstruale. Animalelor li se administrau preparate pe bază de Vâsc în vederea creșteri în greutate. Acesta este folosit în medicina naturistă și în scop decorativ, având și un rol important în numeroase legende, tradiții și obiceiuri ale popoarelor europene.
În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Vâsc-alb sunt recomandate pentru normalizarea circulației periferice și cerebrale a sângelui și pentru reducerea ritmului cardiac. Acțiunea hipotensivă și vasodilatatoare a Vâscului este cunoscută de mult timp și se datorează, cel mai probabil, colinei, acetilcolinei, viscinei și flavonelor conținute ce au o acțiune para-simpatomimetică. De asemenea, principiile active din Vâsc contribuie și la calmarea stărilor de agitație, fortifică activitatea cardiacă și ajută la reglarea ciclului menstrual. Administrat ca atare sau împreună cu alte plante cardioprotectoare precum Păducelul, Talpa-gâștei, Valeriana sau Lemnul-dulce, acesta ajută la menținerea sănătății vasculare, crește permeabilitatea și microcirculația capilară, scade ritmul cardiac și reglează metabolismul lipidic (colesterol, trigliceride). Mai exact, Vâscul acționează direct asupra miocardului, având o acțiune sedativă, depresiv-cardiacă, urmată de vasoconstricție, efectul fiind dependent de doză.
Vâscul ajută și la modularea răspunsului antiinflamator din organism, reducând inflamațiile musculare și articulare, fiind, astfel, adjuvant în problemele de natură reumatică. Nu în ultimul rând, tot mai multe studii științifice recente evidențiază și efectul citotoxic și antitumoral al preparatelor pe bază de Vâsc. Aceste efecte sunt, cel mai probabil, datorate proprietăților imunomodulatoare (de stimulare a fagocitozei) ale speciei. În plus, se remarcă și prezența unei fracțiuni cu efect antitumoral (formate din 16 aminoacizi), dar și conținutul în polizaharide cu proprietăți tumorinhibitoare. Conform studiilor efectuate până în prezent, administrarea simultană a preparatelor din Vâsc, cu cea a tratamentului alopat pentru probleme legate de diviziunea celulară necontrolată, este perfect sigură. Astfel, Vâscul are o acțiune complementară ce nu interacționează negativ cu preparatele chimioterapice. Mai mult, există studii care atestă siguranța și efectul pozitiv al administrării preparatelor din Vâsc-alb chiar și în cazul persoanelor cu HIV.
Fructoboratul de Calciu (Ca[(C6H10O6)2B]2•4H2O) este un complex organic de calciu (cca 4,7%), fructoză (aprox. 84,2%) și bor (max. 2,9%) ce se regăsește în mod natural în fructe și legume proaspete, dar și în nuci, ierburi aromatice, vin sau bere. Acesta este considerat una dintre cele mai biodisponibile surse de calciu și bor, fiind mai sigur și ușor de asimilat decât acidul boric/borax/borat de sodiu. De fapt, Fructoboratul de calciu este singura formă alimentară a borului considerată sigură, stabilă, non-toxică și deosebit de activă biologic. Deși importanța calciului pentru buna-funcționare a organismului uman este cunoscută de majoritatea oamenilor, nu același lucru se poate spune și despre bor. Borul organic este un element nutrițional esențial pentru sănătatea corpului uman, dar acest fapt este prea puțin cunoscut, explicația fiind că, în trecut, borul a fost considerat un element neesențial pentru om și animale, el fiind relevant doar pentru dezvoltarea normală a plantelor. Totuși, studiile recente au demonstrat importanța deosebită a acestui microelement și, în prezent, sunt descoperite tot mai multe funcții ale acestuia și ale compușilor săi derivați. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 1-13 mg/zi de bor, cu un minim de 3 mg/zi (≈ 130,5 mg Fructoborat de calciu) pentru asigurarea beneficiilor nutriționale optime, carența în acest mineral putând fi asociată cu probleme osteoarticulare precum osteoporoza. Deoarece anumiți compuși ai borului pot prezenta o oarecare toxicitate, Fructoboratul de calciu este considerat cea mai sigură sursă pentru acest element. Mai mult, studiile științifice au arătat că sub această formă, borul este folosit în corpul uman atât la nivel celular, cât și extracelular cu o eficiență sporită, Fructoboratul de calciu absorbindu-se într-o formă intactă și stabilă din tractul gastrointestinal. În concluzie, Fructoboratul de calciu este o sursă naturală, sigură și deosebit de biodisponibilă de bor și calciu, două minerale absolut esențiale pentru funcționarea corectă a corpului uman.
Importanța Fructoboratului de calciu
Numeroase studii științifice, din țară dar și din exterior, au verificat și confirmat importanța borului organic, și în special a Fructoboratului de calciu, pentru sănătatea întregului organism și cu precădere a sistemelor osteoarticular, cardiovascular și imunitar. Lipsa borului în organism este asociată, de obicei, cu:
- niveluri scăzute ale calciului, magneziului și fosforului cauzate de o absorbție ineficientă a acestor minerale;
- niveluri scăzute ale 25-hidroxicolecalciferolului (vitamina D3), ale ceruloplasminei serice (enzimă relevantă în metabolismul cuprului) și ale eritrocit-superoxid-dismutazei (SOD – o enzimă cu acțiune antioxidantă puternică);
- niveluri crescute de calciu plasmatic, creatinină serică și uree sangvină;
- fragilitate osoasă și risc crescut de osteoporoză;
- agilitate mentală redusă la femeile aflate la postmenopauză și la bărbații de peste 45 de ani.
Deosebit de importantă pentru persoanele care nu beneficiază de o expunere suficientă la lumina naturală, sau pentru cele care au o alimentație săracă în nutrienți, suplimentarea cu Bor organic de bună calitate poate contracara efectele dăunătoare ale deficienței dietetice în vitamina D3 (eficientizând utilizarea sa de către organism). La rândul său, acest lucru va susține metabolismul calciului, magneziului, potasiului și al fosforului, cu implicații favorabile asupra sănătății oaselor și a articulațiilor. Beneficiile suplimentării cu Fructoborat de calciu sunt cu atât mai mari când acest obicei este adoptat încă din copilărie deoarece borul organic are un rol crucial în procesele de creștere și formare a masei osoase.
Acest compus bioactiv este implicat și în menținerea stabilității și a bunei-funcționări a membranelor celulare. Reacționând cu substanțele biologice care conțin grupări funcționale cis-hidroxil (precum glicolipidele sau fosfoinozitidele), borul asigură stabilitatea membranei celulare și influențează transmiterea transmembranară a semnalelor. Datorită acțiunii de reglare a sensibilității receptorilor față de hormoni, borul ajută și la echilibrarea hormonală a femeilor aflate la menopauză având proprietăți estrogenice. Studiile științifice au demonstrat că acest complex reduce cantitatea de calciu și magneziu excretate prin urină, reglând totodată și nivelele de 17β-estradiol și de testosteron, în special la femeile aflate în perioada de postmenopauză. Mai mult, aceleași studii subliniază și importanța borului organic în ceea ce privește buna funcționare a creierului, carențele de bor fiind asociate cu o acumulare mărită de cupru la nivel cerebral. Acesta contribuie la îmbunătățirea performanței cognitive, precum: dexteritatea, atenția sau memoria pe termen scurt.
Studii efectuate pe animale au mai evidențiat și proprietățile imunostimulatoare ale Borului organic, suplimentarea alimentației bovinelor cu acest microelement ducând la creșterea rezistenței lor la boala indusă de virusul BHV1. De asemenea, la porcii stimulați cu lipopolizaharide (LPS), s-a observat că borul afectează citokinele eliberate în supernatantele culturilor celulare. În consecință, se poate observa că borul are o acțiune de creștere a răspunsului imunitar umoral concomitent cu reducerea răspunsului inflamator. În plus, prin acțiunea sa antiinflamatoare (scade valorile bio-markerilor hs-CRP și TNF-α), Borul organic reduce incidența și prevalența osteoartritei, fiind și un bun analgezic pentru astfel de afecțiuni, mai ales în combinație cu glucozamina, condroitina, acidul hialuronic sau cu derivații acidului salicilic (de ex., aspirină, extract din scoarță de salcie).
Fructoboratul de calciu are efecte benefice și asupra metabolismului lipidelor, el scăzând nivelul colesterolului sanguin și al trigliceridelor crescute peste limitele normale. Acest lucru se datorează acțiunii de potențare a activității acizilor grași esențiali precum omega-3 și creșterii randamentului energetic celular, fapt ce grăbește și vindecarea rănilor. Dieta îmbogățită cu Fructoborat de calciu poate duce la reducerea valorilor colesterolului total, influențând benefic starea pacienților cu dislipidemie, afecțiuni de metabolism și boli cardiovasculare. Totodată, a fost observată și influența benefică a Fructoboratului de calciu asupra metabolismului acidului uric, acesta determinând o reducere a valorii respectivului deșeu metabolic. Astfel, suplimentarea cu Bor organic contribuie la reducerea acumulărilor de acid uric la nivelul articulațiilor, cu efect benefic în special în cazul celor care suferă de gută.
Un studiu clinic pilot efectuat la Centrul de Cardiologie al Universității din Craiova, condus de Dr. Constantin Militaru, a vizat combinația Fructoboratului de calciu cu resveratrolul. Cei doi compuși s-au dovedit a avea acțiune sinergică, fapt resimțit asupra stării clinice și biologice a pacienților cu angină pectorală și alte afecțiuni cardiovasculare. În acest sens, Fructoboratul de calciu vine în sprijinul resveratrolului protejându-l. Fructoboratul de calciu devine un stabilizator pentru resveratrol, luptând împotriva degradării acestuia în tractul digestiv. Tot în cadrul studiului, s-a dovedit că sinergismul pozitiv al Fructoboratului de calciu cu resveratrolul, duce la îmbunătățirea eficacității biologice ca agenți antioxidanți și antiinflamatori ai acestor doi compuși. În concluzie, calitățile complementare și sinergice ale celor doi compuși asigură o protecție optimă a sistemului cardiovascular. Pe lângă sinergia cu resveratrolul, până în prezent, cercetările au identificat o serie de interacțiuni pozitive ale Fructoboratului cu: acidul hialuronic, condroitina și glucozamina, colagenul, drojdia seleniată și/sau seleniul organic, minerale (Ca, Mg), vitaminele C, D3, E, K2, MSM, omega-3, coenzima Q10, salicilații, maltodextrina și numeroase extracte din plante medicinale (de ex., Palmier pitic, Salcie, Măceșe, Coada-calului ș.a.).
Nu în ultimul rând, Fructoboratul de calciu prezintă și efecte antioxidante, limitând stresul oxidativ și protejând indirect proteinele împotriva procesului de peroxidare (crește valorile enzimelor antioxidante: superoxid dismutază – SOD, catalază, glutation peroxidază, ceruloplasmină, vitamina C). Acest lucru poate avea ca efect stoparea evoluției arteriosclerozei prin împiedicarea oxidării colesterolului „rău” (LDL). Totuși, poate mai importantă decât acțiunea antioxidantă, este acțiunea antitumorală și anticancerigenă a Borului organic, pusă în evidență de studii recente, acesta contribuind la protecția organismului împotriva bolilor canceroase precum cancerul de sân, de plămâni, cervical sau de prostată.
În produsul de față, trebuie evidențiată și sinergia Borului organic cu Seleniul. Cei doi compuși își potențează reciproc acțiunea antioxidantă, antiinflamatoare și imunomodulatoare. De asemenea, tot mai multe studii noi investighează interacțiunea pozitivă dintre FBC și Seleniu. Spre exemplu, o cercetare efectuată pe puii de găină a evidențiat faptul că administrarea concomitentă a celor două ingrediente active a avut drept efect un ritm crescut de dezvoltare și regenerare a masei musculare a acestor animale. Astfel, puii a căror dietă a fost suplimentată cu Bor și Seleniu au prezentat o masă musculară mai armonios dezvoltată atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Cele două microelemente par să aibă un efect sinergic și în menținerea bunei funcționări a sistemelor reproducător, cardiovascular, osteoarticular și în menținerea diviziunii celulare normale.
În concluzie, Fructoboratul de calciu este un excelent adjuvant în menținerea sănătății sistemului osos contribuind la prevenirea și inversarea resorbției osoase și reducând riscul de osteoporoză prin stimularea activității de sinteză osoasă și fixarea calciului ce favorizează mărirea densității osoase. Ajută la reglarea hormonală a organismului femeilor care parcurg faza de menopauză prin menținerea homeostaziei hormonilor steroizi. Participă la utilizarea eficientă de către organism a acizilor grași esențiali. Facilitează protejarea celulelor și a țesuturilor față de acțiunea radicalilor liberi fiind un agent antisclerotic foarte important și având acțiune favorabilă în bolile cardiovasculare. Contribuie la întărirea sistemului imunitar. Limitează procesele inflamatorii din organism. Susține funcționarea normală a sistemului muscular. Îmbunătățește performanțele cognitive. Pe scurt, acesta are o acțiune: antioxidantă, antiinflamatoare, imunostimulatoare, vitaminizantă, remineralizantă, estrogenică, osteoconstructoare, cardioprotectoare, și regenerantă.
Fructoboratul de calciu intră în compoziția multor suplimente alimentare ce se regăsesc pe piața Statelor Unite ale Americii, bucurându-se de o tot mai mare popularitate, dar fiind încă la stadiul de noutate pe piețele din Europa. Recent acesta a fost introdus ca ingredient în suplimentele alimentare din România, Societatea Hypericum Impex fiind prima, și momentan singura, firmă producătoare de suplimente naturale care a inclus fructoboratul de calciu (formulă patentată) ca ingredient principal pentru gama sa de top.
Prin sinergia compușilor biologic-activi din Pelin și Vâsc cu microelementele Bor, Seleniu și Fier, suplimentul Hyper Artemisin susține eficient sistemul imunitar în lupta cu celulele atipice. În primă instanță, datorită Borului și a Seleniului, produsul are o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, limitând stresul oxidativ și protejând celulele și țesuturile împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Ulterior, prin prezența Fierului pro-oxidant și a compușilor citotoxici din cele trei plante medicinale (de ex. artemisinina, tuiona, viscina, viscitoxina, acid viscic), suplimentul ajută la neutralizarea celulelor bolnave și a altor agenți patogeni. În plus, ingredientele active se completează reciproc în vederea menținerii sănătății glandei tiroide, a sistemului imun, a unghiilor și a părului.
Mod de utilizare:
Adulți: 1 capsulă pe zi, înainte de masă, cu o cantitate suficientă de lichid, timp de 30 de zile. După o pauză de 1 săptămână, cura se poate relua.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Hyper-Tum (capsule, ceai, sirop) sau cu Bor Organic (capsule) de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper ImunoVigor (capsule), Hyper Antioxidant (Forte) (capsule), Hyper Antioxidant (pulbere), Acidul Alfa-lipoic (capsule), Hyper Anti-aging (capsule), Orz-verde (instant), Coenzima Q10 (capsule), Noni (capsule), Noni și Echinacea (capsule), Năpraznic (capsule), Iod Organic (capsule), DrojiMag B complex (capsule), ImunoBor D3 1.000 U.I. (capsule), Vitamina D3 5.000 UI (capsule), Prostaborat (capsule), CardioBor (capsule), Momordica (ceai, capsule, sirop), NaturAsp (capsule), Hyper Multivitamin cu Ginseng / Luteină (capsule), Pelin cu Cuișoare (capsule), Pelin (capsule), Năpraznic (capsule), Coada-calului (ceai, tinctură, capsule), Ceai-verde, Ceai Pelin-alb, Ceai Peliniță, Ceai Vâsc, Vitacan Forte (capsule), Vitacan (capsule, pulbere), Vitacan Alcalin (capsule), Sevă de Mesteacăn (sirop sau capsule), Turmeric (capsule, pulbere), Matcha (pulbere), Spirulină & Chlorella (comprimate), Clorofilă lichidă, Siropul Vitaminizant cu Cătină-albă, Sarea Fucosal sau Oțetul Antireumatic.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Crema cu Mărul-lupului, Gama Hyper Sun, Crema Antiaging, Crema Antiaging Taina Plantelor, Crema cu Acid Alfa-lipoic și CoQ10, Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și CoQ10, Serul ten Luminos (Acid Alfa-lipoic), Unguentul Hyper-reum, Crema cu Untul-pământului, Tătăneasă și Arnică, Crema cu Untul-pământului, Arnică și Petrol, Balsamul Gel Gheara Diavolului, Gelul cu Chili, Propolis și Vitamina E, Gelul Hypericum Plant cu Ardei-iute, Hyper Gel Albastru, Uleiul de Magneziu, Uleiurile esențiale de Camfor, Cuișoare, Ghimbir, Eucalipt, Tămâie sau Mentă, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Chiparos Regal, Floarea Pustiei, Sparta, Mâna Maicii Domnului) și Sarea de baie Anti-aging sau Sarea de baie Hyper-reum.
Formă de prezentare:
Un flacon conține 60 capsule a câte 352 mg
Greutate netă:
℮ 21,12 g
Contraindicații: Nu se utilizează de către persoanele alergice la plante din Fam. Asteraceae / Compositae și de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat persoanelor cu boli ale hemoglobinei (de ex. talasemie). Contraindicat persoanelor sub 18 ani și femeilor gravide sau care alăptează.
Precauții:
- Persoanele care urmează tratamente medicamentoase, care se află sub supraveghere medicală, sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Dacă aveți întrebări sau sugestii, vă rugăm să ne contactați la nr. tel: 0262372695 sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informații cu privire la produsele noastre și pentru oferte, vă rugăm să accesați site-ul: www.hypericumimpex.ro
Vă stăm cu plăcere la dispoziție!
Echipa dumneavoastră, Hypericum
Citiţi şi:
- Borul organic – soluția optimă împotriva emisiilor radioactive ionizante?
- ARTRO HYP FORTE- Supliment alimentar cu rol adjuvant în menținerea sănătății sistemului articular
- Artro-Flex HA Supliment alimentar cu rol adjuvant în menţinerea sănătăţii articulaţiilor
- Prof. dr. Maria Pop: Osteoporoza este o boală a oaselor. Vezi remediile
- Prof. dr. Maria Pop: Despre proprietăţile fructoboratului de calciu
Adaugă comentariu nou