“Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

         În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății  organizează campania “Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioad asarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

    Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

         În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”-, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispose să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

      În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu

vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

       Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.


          Director executiv,                           

             Dr.Anca Andrițoiu                                          

 

 


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5