Răsunetul cultural, o publicaţie de prestigiu, în carte
De Ziua Culturii Naţionale, cotidianul nostru a găzduit lansarea volumului “Răsunetul cultural (2013-2018)”, Editura Solon, îngrijit de Menuţ Maximinian, cu un cuvânt înainte de Andrei Moldovan.
Evenimentul a fost unul dedicat literaturii din Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, şi nu numai, cei şase ani de apariţie a suplimentului „Răsunetul Cultural” fiind o oglindă a promovării scriitorilor, atât din judeţul lui Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, cât şi din ţară şi străinătate.
„Anul acesta marcăm 30 de ani de existenţă a primei publicaţii din viaţa bistriţenilor de după 1989. Dacă luăm în considerare toată istoria publicaţiei noastre, înfiinţată în 1968 sub numele „Ecoul”, putem spune că suntem singurii care consemnează în scris, în arhiva publicaţiei, momente importante din judeţul nostru. Cred că am avut, de-a lungul timpului, un cuvânt important de spus în jurnalismul bistriţean, de aici desprinzându-se apoi alte instituţii media. Încercăm să fim un ziar echidistant, şi pe cât se poate educativ şi cultural şi prin asta cred că am câştigat, de-a lungul timpului, proiectul gândit de criticul Andrei Moldovan. Odată cu apariţia acestui volum ne dăm seama de importanţa pe care o are suplimentul nostru, ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj”, a declarat Menuţ Maximinian, directorul ziarului.
Andrei Moldovan, preşedintele SS B-N, a detaliat proiectul care a prins vizibilitate în rândul publicaţiilor literare. „Ideea noastră de a aduna toate suplimentele într-un volum este destul de veche, de la începutul presei româneşti. Suplimentele care apăreau în „Curierului românesc” al lui Heliade Rădulescu erau publicate apoi în volume. Veţi observa că am avut exigenţe în ceea ce priveşte calitatea materialelor. Menuţ Maximinian a fost un om foarte deschis, nu doar că a acceptat din prima să ofere gratuit patru pagini Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, mai mult mi-a dat mână liberă pentru a nu face niciun rabat de la calitate, să nu introducem în aceste pagini pseudo-literatură, să păstrăm o ştachetă destul de ridicată. Nu a acceptat să se facă presiuni, aşa că putem sta cu capul sus. Faptul că nu am dat curs cerinţelor de a publica anumite texte se vede acum. Atenţia noastră a fost prioritară pentru membrii care fac parte din Societatea Scriitorilor, dar am avut întotdeauna deschidere pentru autorii din ţară şi străinătate. Am deschis nişte porţi pentru un circuit mai larg. În acest an, vom lansa un proiect prin care vom fi în legătură cu scriitori de pretutindeni, pe care-i vom publica în paginile suplimentului, atât în română, cât şi în limba ţării în care convieţuiesc, iar mai apoi vom lansa şi o antologie”, a declarat redactorul şef al „Răsunetului cultural”, Andrei Moldovan.
La eveniment a fost prezent şi managerului Palatului Culturii, Dorel Cosma. „Dacă suntem atenţi la ceea ce înseamnă „Răsunetul” astăzi cred că întreg ziarul este unul cultural. Faptul că a reuşit să-şi păstreze echilibrul, să nu se implice în acţiuni de stânga sau de dreapta, vorbeşte de la sine despre redacţie şi despre valoarea echipei. Cei şase ani de „Răsunetul cultural” nu fac altceva decât să fructifice viaţa literară din judeţ. Vă felicit pentru acest volum, care se lansează într-o zi specială, cea a Culturii, şi sunt convins că ştiţi că într-o zi de 15 ianuarie, la Bistriţa a concertat pentru prima dată Enescu, în premieră absolută cu Sonata a III-a”, a declarat directorul Dorel Cosma.
Despre proiectul „Răsunetul cultural” a vorbit şi Zorin Diaconescu, cel care are grijă ca suplimentul să apară şi pe site-ul Societăţii Scriitorilor. „Vă felicit pentru această opţiune a orientării ziarului Răsunetul, profund justificată, pentru că lumea se reîntoarce spre cultură. Se vede prin acest volum seriozitatea echipei şi să dea bunul Dumnezeu să putem continua la fel”, a spus Zorin Diaconescu, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”.
Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, a apreciat, de asemenea, calitatea „Răsunetului cultural”: „Sunt un cititor al „Răsunetului cultural”. Redactorii de aici fac un lucru foarte important pentru cultura locală şi naţională aducând şi poezie, şi proză de bună calitate, cronici literare foarte bune pliate pe apariţiile editoriale recente, ceea ce este un lucru foarte bune. Să nu uităm de traduceri, interviuri, istorie literară foate bogată. Cred că publicaţiile de acest gen sunt extrem de importante, fiind depozitare pentru memoria clipei. E o publicaţie de prestigiu care are viitor”.
Preşedinte al Reprezentanţei Bistriţa a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, şi vicepreşedinte al SS B-N, Icu Crăciun, la rândul lui, parte a echipei „Răsunetul cultural”, a subliniat importanţe apariţiei acestei cărţi. De asemenea, au opinat Olimpiu Nuşfelean – directorul „Mişcării literare”, scriitorii Aurel Podaru, David Dorian, Vasile V. Filip, Vasile Vidican, Victor şi Veronica Ştir, Maria Olteanu, Mircea Daroşi, Niculae Vrăsmaş, Gheorghe Mizgan, printre cei prezenţi la eveniment numărându-se Raluca Baciu – director Liceul Lechinţa, şi artista Ileana Rus, juristul Macavei Al. Macavei, moderator fiind jurnalistul Traian Săsărman.
Echipa Răsunetului cultural este format din Andrei Moldovan -redactor şef, Icu Crăciun, Menuţ Maximinian, Vasile Vidican – redactori, iar graficianul suplimentului este sculptorul Maxim Dumitraş, director al Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, tehnoredactarea - Claudiu Moldoveanu, iar Zorin Diaconescu întreţine o pagină a SSBN pe internet (sscriitbn.blogspot.ro), acolo unde poate fi consultată şi arhiva suplimentului nostru.
Comentarii
Toate bune si frumoase, felicitari!
Adaugă comentariu nou