Recunoştinţă ! Album de colecţie cu opera primului artist profesionist al Bistriței

Lucrările pe care moștenitorii artistului bistrițean Norbert Thomae le-au donat Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, etalate pe simezele de la Centrul German Bistrița – Casa Argintarului, au fost oferite, azi, iubitorilor de artă sub forma unui elegant album editat de Refreshtime din Bistrița. Lansarea albumului coordonat de către Alexandru Gavrilaș, cuprinde, într-o ediţie de lux, pe lângă reproducerea lucrărilor și studiile elaborate de către Corneliu Gaiu și Vasile Duda. La eveniment au fost prezenţi atât iubitori de artă, cât şi reprezentanţi ai comunităţii săseşti, preşedintele Asociaţiei Saşilor din Germania (HOG), dr. Hans Franchy, vicepreședintele HOG Horst Göbbel, preotul Johann Dieter Krauss (evanghelic CA), Eckehardt Zaig, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German.
Pictorul Norbert Thomae s-a născut la Bistrița la 15 mai 1887, a urmat școala în orașul natal, iar ultimele două clase gimnaziale la Cluj. Pasiunea pentru desen, cultivată în familie și remarcată de profesorul din gimnaziu, Michael Fleischer, l-a condus înspre Academia de Arte de la Budapesta, unde l-a avut ca și profesor pe Ede Balló. În același loc studiază între 1908-1912 la Facultatea pentru profesori de desen. O bursă din partea Fundației Brukenthal îi asigură suportul unei călătorii de studii la Viena, München, Dresda, Leipzig, Berlin și Italia, unde a luat contact direct cu marile capodopere ale artei europene.
Din 1912 a devenit profesor de desen la gimnaziul evanghelic din Sebeș, unde în anul următor se căsătorește cu Josephine Bechthold, cu care va avea două fiice – Helene și Marion. Între 1916 și 1918 este mobilizat și trimis pe fronturile din Galiția, Bucovina și Italia. În anul 1927 se întoarce în urbea natală ca profesor la Gimnaziul evanghelic, unde a funcționat până în toamna lui 1944. După o câțiva ani de provizorat pe teritoriul Austriei, în 1949 se stabilește definitiv în Germania, la Schwäbisch Gmünd, unde va trăi până la 90 de ani.
"Intim legat de locul de origine, care străbate ca un fir nevăzut întreaga sa operă, Norbert Thomae s-a impus ca un artist stăpân pe meșteșug, portretist remarcabil, desenator plin de vigoare, ale cărei compoziții echilibrate îi caracterizează opera. Generoasa donație este de 89 de lucrări, pe care moștenitorii artistului – cei trei nepoți, Antja Hella Neumann, Wolfgang Rohling și Wolfram Wenzl, au făcut-o muzeului și comunității din care s-a ridicat cel dintâi artist profesionist al Bistriței" ne spuen dr. Corneliu Gaiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5