Reducerea salariilor bugetarilor scoate sindicaliştii în stradă

Aproximativ 50 de sindicalişti din administraţie, sănătate,poliţie, agricultură şi finanţe afiliaţi la ,,Cartel Alfa” au pichetat, ieri, sediul Instituţiei Prefectului, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri şi au cerut Guvernului să nu adopte acest act normativ.

Protestul a fost unul paşnic. Sindicaliştii au afişat bannere privind afilierea la un anumit sindicat şi pancarte cu diverse lozinci, cum ar fi „Haideţi voi în locul nostru”, „Ne tăiaţi sporurile, vă tăiaţi craca”.

Sindicaliştii solicită acordarea în continuare a salariului de merit, a fondului de premiere, a indemnizaţiilor de conducere, plata orelor suplimentare şi eliminarea articolul 20 din proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor.

„Numai din decembrie 2008 şi până în prezent, puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 30%, iar Guvernul nu a prevăzut nicio compensare a acestui fenomen. Mai mult, în acest context, Guvernul propune legi prin care să taie din salariile bugetarilor, în timp ce Parlamentul îşi acordă prime de până la 100 de milioane de lei sau abuzează de zeci de milioane, din banii publici, pentru dotarea cu filtre de cafea, rafturi calde pentru farfurii ori dulapuri frigorifice. Este inadmisibil ca, pentru a obţine acordul cu FMI, guvernul să taie din drepturile salariale ale bugetarilor în timp ce parlamentarii României îşi acordă privilegii băneşti”, a declarat Doru Hodoş, preşedinte CNS „Cartel ALFA”, filiala Bistriţa-Năsăud.

La mişcarea de protest au participat reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din domeniul public, cum ar fi Primăriile Bistriţa, Năsăud, Sîngeorz -Băi, administraţiile publice de pe Valea Bârgăului, SNPPC - Finanţe, Garda Financiară, Oficiul Cadastru, DADR, APIA, Penitenciar.

Subprefectul Ovidiu Frenţ îi îndeamnă pe sindicalişti la solidaritate şi înţelegere

După o jumătate de oră de protest, o delegaţie formată din nouă lideri sindicali a intrat în sediul Prefecturii, unde a depus un document-protest spre a fi înaintat Guvernului. Liderii de sindicat au avut o discuţie cu subprefectul Ovidiu Frenţ (care l-a înlocuit pe prefectul Cristian Florian, deplasat la o specializare pe probleme de urgenţă) şi doi consilieri din Cancelaria Prefectului. Subprefectul Ovidiu Frenţ i-a îndemnat pe sindicalişti la solidaritate, precizând că în întreaga ţară, nevoile sunt cu mult peste posibilităţi.

„Această solidaritate se poate manifesta pe mai multe planuri, cum ar fi înţelegerea fenomenelor şi nevoilor care sunt cu mult peste posibilităţile locale şi naţionale. Să nu facem distincţie între sectorul de stat şi sectorul privat. Funcţionarii publici au siguranţa locului de muncă, spre deosebire de cei din sectorul privat. Guvernul nu cere sindicaliştilor să renunţe în totalitate la aceste sporuri şi indemnizaţii, ci doar să fie de acord cu o plafonare a acestora. Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud va transmite dorinţele dumneavoastră în mod corect, fără a fi partizani”, a spus subprefectul Ovidiu Frenţ.

În funcţie de rezultatul şi concluziile acestor întâlniri, „Cartel ALFA” şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar afiliate la confederaţie vor decide, azi, etapele următoare ale acţiunilor de protest.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5