Moţiunea de cenzurã sub presiunea strãzii

Sindicaliştii bistriţeni, greu de urnit

Cele cinci confederaţii sindicale - CNS "Cartel ALFA", BNS, CNSLR-Frăţia, CSDR şi CSN "Meridian" - ar putea organiza un miting comun de amploare în Capitală, în 27 octombrie, dată la care va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie împotriva Guvernului Boc. Deşi există un acord de principiu pentru un iniţierea unui protest comun, o decizie privind ziua exactă a acţiunii sindicale este aşteptată pentru zilele următoare, mai ales că termenul de graţie acordat Guvernului pentru soluţionarea revendicărilor este de 22 octombrie. În faţa Palatului Parlamentului ar urma să-şi strige nemulţumirea faţă de măsurile promovate de Guvern circa 80.000 de sindicalişti din întreaga ţară. Liderii sindicali au făcut un apel în teritoriu ca şi angajaţii din administraţiile bugetare să protesteze prin oprirea lucrului.

Cu o săptămână înaintea ”marii adunări sindicale”, la Bistriţa nu au ajuns convocările. Liderii judeţeni ai principalelor confederaţii sindicale nu au primit încă „mail-ul” care dă tonul acţiunii de miercurea viitoare, însă anunţă că îi vor mobiliza pe membrii proprii în regim de urgenţă.

„Noi avem planificate acţiuni comune de protest în teritoriu, astfel că şi vineri, între orele 12-13, vom picheta la Bistriţa sediile partidelor aflate la Guvernare. (…) Date clare privind mitingul de la Bucureşti nu avem încă”, ne-a declarat Adina Raţiu, preşedintele BNS Bistriţa-Năsăud. Filiala judeţeană a BNS ar putea trimite la Bucureşti peste 100 de sindicalişti aşa cum s-a întâmplat şi la acţiunea precedentă din septembrie, majoritatea din sectorul privat, pentru că, spune Adina Raţiu, „sectorul bugetar este mai greu de urnit”.

Nici la CNS „Cartel Alfa” nu s-a dar startul oficial al mobilizării sindicale. Liderul judeţean Doru Hodoş nu primise o înştiinţare oficială cu data mitingului comun, acesta mizând pe o participare similară locurilor dintr-un autocar, nici mai mult nici mai puţin de 50 de bistriţeni.

La CNSLR „Frăţia”, confederaţia care a anunţat pregătirea protestului comun pentru 27 octombrie, se vorbeşte de „mobilizare generală”. Preşedintele filialei judeţene, Viorel Viţelaru, a menţionat că stabilirea numărului de participanţi bistriţeni se va face în urma unei comunicări oficiale de la centru.

Când vine vorba de proteste, în România, iar Bistriţa nu poate să se rupă de ţară, mai funcţionează încă principiul ”oricum nu se rezolvă nimic”. Chiar dacă li se încalcă drepturile salariale, iar aplicarea legilor este aproape o excepţie, salariatul român, bugetar sau nu, preferă să stea cu capul plecat pentru că „sabia” disponibilizărilor nu-l taie de pe statul de plată. În acesrte condiţii, nu este de mirare că protestele trec, iar problemele rămân.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5