Reguli noi şi tarife mai mari pentru medicii care lucrează în centrele de permanenţă

Medicii de familie care vor profesa în centre de permanenţă vor fi plătiţi suplimentar, a anunţat Ministerul Sănătăţii - care a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care vor face gărzi în astfel de cabinete.

Astfel, un medic de familie va primi 12,8 lei/oră indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei pe oră cât se stabilise iniţial, tarif din care medicul nu va mai fi obligat să plătească utilităţile centrului.

În cazul asistenţilor medicali, tariful acestora se va calcula în funcţie de salariul negociat indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar nu mai mic de 8 lei pe oră.

Ca o noutate, medicii în ale căror cabinete vor fi organizate centre de permanenţă vor primi, în plus, 6,4 lei pe oră. Noile reguli vor intra în vigoare începând cu 1 iunie.

Conform proiectului, pentru a nu încărca programul medicilor de familie care acceptă să facă gărzi în centrele de permanenţă, s-a prevăzut înfiinţarea centrelor de către un grup de şapte medici, faţă de cinci medici cât este stipulat în prezent. În situaţia în care nu se poate respecta această condiţie, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu cinci sau şase medici de familie dacă aceştia pot asigura funcţionalitatea centrului de permanenţă şi sunt de acord să presteze servicii în această formulă.

În situaţia în care se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă dar numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de cinci, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenţi în medicina de familie în anul III de pregătire pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă.

De asemenea, în situaţia în care centrul de permanenţă are la dispoziţie o autospecială de consultaţii la domiciliu, activitatea medicilor de familie în afara acestui centru este coordonată de către dispeceratul medical de urgenţă.

Tot în premieră, a fost publicată lista cu serviciile cuprinzând urgenţele pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă, de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor, impunându-se consultarea pacientului în cel mult 30 minute.

Autorităţile locale vor fi obligate să se implice în finanţarea centrelor de permanenţă. Astfel, autorităţile locale vor avea obligaţia să asigure personalul auxiliar - îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz - dacă pun la dispoziţie spaţiul şi paza pentru astfel de centre. Pe lângă spaţiul pus la dispoziţie, edilii trebuie să asigure o minimă dotare necesară funcţionării centrelor de permanenţă, utilităţile şi plata acestora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5