Gabriel Lazany: Avem deficit de medici pe partea de UPU. La patru concursuri nu s-a prezentat nimeni deşi le oferim apartamente şi sporurile sunt maxime. Nivelul de stres este foarte mare. Nu am prins încă niciun medic din UPU care să iasă la pensie

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a anunţat că este deficit de medici pe partea de UPU. „Am avut patru concursuri, dar nu s-a prezentat nimeni. Mai avem nevoie de un medic radiolog ca să putem închide linia de gardă creată în UPU la CT. Pe medicină de urgenţă sunt foarte puţini, este o specialitate grea, iar tinerii medici nu aleg această specializare la rezidenţiat. Şi în acest an, la examenul de rezidenţiat, singurele locuri neocupate au fost la medicină de urgenţă. Din punctul meu de vedere, medicina de urgenţă, ca să fie o specialitate medicală atractivă ar trebui să li se ofere anumite facilităţi şi condiţii speciale. Nivelul de stres este foarte mare. Nu am prins încă niciun medic din UPU care să iasă la pensie. Ori pleacă din UPU, în ţările de vest se practică, după 10 ani eşti trimis la o altă specialitate. Noi le-am oferit condiţii, le oferim apartamente, sporurile sunt maxime. Am fost şi am discutat cu coordonatorii de rezidenţiat, atât din Mureş, cât şi din Cluj, ca să-i luăm direct din rezidenţiat. Din anul III şi jumătate deja pot lucra. Am vrut să-i luăm, să-i pregătim şi să-i aducem la Bistriţa. Am reuşit să aducem două fete rezidente de la Cluj, care au început să facă gărzi. Să sperăm că la finalizarea rezidenţiatului, peste doi ani, ele vor opta pentru Bistriţa, ele neavând rezidenţiat pe post. Acest lucru, în mare parte, ne-ar rezolva problema” spune Gabriel Lazany.
O altă rezolvare ar fi fost propunerea pentru medicii de familie, care să vină să facă gărzi în UPU. „Vrem nu vrem, mare parte din cei care se adresează unităţii de primiri urgenţe nu sunt urgenţe medicale. Dacă pacienţii nu vor să meargă către medicina de familie, le-am propus medicilor să vină în UPU să dubleze linia de gardă şi să preia cazurile de cod alb şi albastru, cazuri care în mod normal ar trebui rezolvate în medicina de familie. Acest lucru ar fi rezolvat o problemă majoră, odată că s-ar fi redus foarte mult timpii de aşteptare exact la pacienţii care sunt cei mai vocali. Pentru că cei mai vocali sunt pacienţii care aşteaptă foarte-foarte mult, iar aceştia sunt codurile albe şi albastre care le-ar fi preluat medicina de urgenţă. Din păcate, niciunul nu a vrut să intre în linia noastră de gardă. Se plâng doar de bani. Mâine, la ora 12, prin intermediul Prefecturii, am convocvat o şedinţă la care va participa domnul prefect, doamna dr. Andriţoiu, directorul DSP-ului, reprezentanţi de la centrele de permanenţă, managerii spitalelor de la Năsăud şi Beclean, plus reprezentanţii Spitalui Judeţean de Urgenţă Bistriţa, pornind de la celebrul caz de la Golia, am solicitat să degrevăm UPU de această parte de prelevare a alcoolemiilor, aceştia urmând să meargă către centrele de permanenţă, spre spitalele din zonă, cel puţin cu ei să nu încărcăm unitatea de primire a urgenţelor. Nicăieri în legislaţie nu este precizat sau prevăzut că obligaţia de a preleva probe biologice în cazul şoferilor prinşi băuţi la volan este în obligaţia UPU. În lege se spune că pot merge la orice unitate medicală acreditată. Avem centre de permanenţă, avem şi alte spitale. Mâine, la ora 12, avem această şedinţă. Poate s-ar impune şi o modificare legislativă. Deşi s-au deschis aceste centre, adresabilitate la UPU este la fel de mare, deoarece deocamdată oamenii nu ştiu, şi nu găsesc aici pe nimeni. Tocmai de aceea, i-am rugat să vină la UPU, pentru că le puneam la dispoziţie o bază materială performantă, aveau garanţia liniei de gardă a medicilor de la urgenţă în spate, în cazul în care nu aveau siguranţă puteau apela la linia de gardă UPU. Noi avem 12 linii de gardă clinice permanente în spital. Era un avantaj foarte mare, iar noi reuşeam să reducem timpii de aşteptare pe cele două coduri, alb şi albastru. I-am propus această modificare şi doamnei ministru, să fie introdusă în lege, să fie obligaţi să vină în UPU, să facă o linie de gardă. Altfel, nu văd cum vom putea degrava UPU şi va fi tot mai greu. Anul trecut am avut vreo 44.000 prezentări în UPU” declară Gabriel Lazany.
Noţiunea de urgenţă este foarte diferit de la medic la pacient. „De exemplu, te doare foarte rău un dinte. Pentru pacient e urgenţă. Te duci la urgenţă, ce vede medicul. Vede luni întregi de nepăsare, pentru că pacientul nu s-a dus să-şi vadă de problemele cu dinţii. Sau că a mers la UPU cu tensiune foarte mare, a primit nişte pastile şi a fost trimis acasă. Dar ce să facem? I s-a adus tensiunea la normal. După care trebuie să mergi la medicul specialist să-ţi rezolvi problema. De când am modernizat UPU Pediatrie, am ajuns la 85 de prezentări pe zi. În acest fel ne sufocă, iar cazurile care chiar au nevoie de urgenţă, trebuie să aştepte” conchide Gabriel Lazany.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5